Nemojte da perete pileće meso

To ne samo da nije delotvoran postupak u smislu uništavanja bakterija, nego ih zapravo tera na širenje svuda! Naučnici sa sveučilišta Dreksel su izradili video koji prikazuje šta se zapravo događa kada perete pileće meso, a snimci nisu nimalo lepi.

.

'To što vi mislite da bakterije nestaju kada stavite piletinu ispod vode, ne znači da se to zaista i događa. Voda ne može ukloniti te bakterije, ali ih može raspršiti svuda po prostoriji i potencijalno ostaloj hrani. Vreme je da ljudi prestanu da se zavaravaju', upozorila je dr. Dženifer Kvinlan sa sveučilišta Dreksel.

Osim toga, molekule vode mogu preneti oku nevidljivu salmonelu ili kampilobakter - dva najčešća uzročnika zdravstvenih problema uzrokovanih hranom. Čak i sa malo vode mogu nastati ozbiljni problemi u širenju opasnih bakterija.

Umesto pranja, savetuje dr. Kvinlan, piletinu jednostavno odmotajte i stavite je u rernu ili lonac. 'Jedini način na koji možete ubiti bakterije je da ih uništite visokim temperaturama, a to se postiže pečenjem ili kuvanjem', dodala je dr. Kvinlan.