Svaka porodica neminovno prolazi kroz periode krize u odnosima. Brak se godinama menja, ljudi se menjaju, okolnosti su drugačije. Ovo je važan i neophodan deo evolucije porodičnih odnosa. Po pravilu, kriza nastaje u paru kada jedan ili oba supružnika imaju potrebu da transformišu svoj postojeći odnos. Kako prepoznati da ste sada u krizi porodice, za portal thesymbol.ru otkriva psihološkinja Nadežda Efremova.

O porodičnoj krizi

Porodična kriza je nestabilno emocionalno stanje svih učesnika u vezi, koje je reakcija na promenu poznate i ustaljene situacije i nemogućnost fleksibilnog i brzog prilagođavanja novim okolnostima.

Kako da shvatite da ste sada u porodičnoj krizi? Ovo nećete moći ni sa čim pobrkati - osećaćete se nelagodno od partnera. Činiće se da je došao kraj veze, da su se on(i) promenili i to zauvek. U ovom periodu karakterističan je osećaj elektriciteta u vazduhu. Partneri po pravilu imaju dva stanja kroz koja prolaze kroz ove periode:

1. Potpuno se povlače u sebe ili svoj posao, pokušavajući da razreše svoja osećanja na distanci od partnera.

2. U porodici se pojavljuju glasne svađe. Mnogo svađa. To se dešava zato što su oba partnera potrebni novi uslovi "igre". Po pravilu deca najviše pate zbog glasnih svađa.

Faze kriza

Prva godina. Idemo od sastanka do braka. Tokom ovog perioda, partneri doživljavaju snažnu emocionalnu privlačnost jedno prema drugom (ovo je takođe olakšano hormonskim koktelom u krvi). Najčešće se postavljaju pitanja vrednosti, očekivanja od odnosa i zajedničkog života. Ako u prvoj godini veza nije dovela do održivog kretanja ka stvaranju porodice i doma, tada, po pravilu, prva kriza dolazi u pomoć. Uz nju će par ili ući u svoj novi status ili će se razdvojiti kako bi nastavio potragu za odgovarajućim partnerom.

Treća godina. U periodu kada "ružičaste naočare" otpadaju, hormoni prestaju da zagrevaju vašu vezu, a vi ostajete sami sa osobom, pažljivo proučavajući jedno drugo ne samo sa pozitivne strane, već obraćajući pažnju i na nedostatke. Češće se tokom ovog perioda razvijaju pravila zajedničkog života: dele se područja odgovornosti, razvijaju se načini rešavanja svađa i sukoba. Takođe, tu supružnici testiraju novu stvarnost u kojoj se mogu približavati i udaljavati jedno od drugog (tu on počinje da želi da provodi vreme ne samo zajedno, već i sa prijateljima, a ona se priseća da je izgubila sve svoje prijatelje). U ovom periodu granice odnosa se šire i sada se veze javljaju ne samo u paru, već se šire i na širi krug: u vezi se pojavljuju roditeljske porodice, rođaci, prijatelji supružnika. Do ovog perioda razvijaju se veštine raspodele porodičnog budžeta, organizovanja slobodnog vremena, upravljanja svakodnevnim životom itd. U toku su pripreme za novu ulogu - ulogu roditelja.

Tipični problemi sa kojima se par suočava u ovom periodu:

 • Različite vizije o tome kako funkcioniše porodični model (zbog različitih iskustava u vezi koje je svaki supružnik video u svojoj roditeljskoj porodici);
 • Nemogućnost izgradnje vlastitih pravila, vrednosti, tradicije u kratkom vremenskom periodu, budući da je još uvek prilično jak pritisak pravila i temelja starijih generacija;
 • Nespremnost ili nespremnost za rađanje dece jednog od supružnika;
 • Finansijske poteškoće.


Sedam godina. Ovo je period u kom par mora imati zajednički posao (ovo može biti dete ili zajednički posao). Ovo je kritičan uslov da se osigura da par ne raskine tokom ove krize.

Ako se dete rodi, oba partnera uče nove uloge: mama i tata. Ovde se dešava velika tranzicija iz sistema u kojem su bile samo dve osobe u sistem u kojem su tri osobe. Život se potpuno menja, pažnja supružnika se preraspoređuje jedno na drugo. Po pravilu, muškarac ovde postaje ljubomoran na dete zbog preterane uključenosti žene u proces majčinstva.

Ovladavanje novom porodičnom strukturom nosi sa sobom neizbežno restrukturiranje cele porodice. Pojavljuju se nova pravila interakcije među supružnicima, grade se novi odnosi sa starijom generacijom (baka i deka), preraspoređuje se porodični budžet, usvaja se nova hijerarhija porodičnih vrednosti.

Tipični problemi sa kojima se par suočava u ovom periodu:
 • Smanjen intenzitet se*sualnih odnosa
 • Promena uloga u paru
 • Žene doživljavaju krizu profesionalne samospoznaje i osećaju zavist na "slobodi" muškarca
 • Osećaj nezadovoljstva jedno drugim i odnosom koji se razvija


Deset godina. Porodični život oba supružnika počinje da liči na trčanje u krug, gde nema ničeg novog i raznolikog. Supružnici se toliko dobro poznaju da ih to čini još dosadnijim u društvu jedno drugog. Dosada i navika ne daju priliku da se otvore jedni drugima u različitim manifestacijama i aspektima. Rezultat je spora, ali sigurna udaljenost jedno od drugog. Svako počinje da živi u svom zasebnom svetu, u koji je strancima zabranjen ulazak. Osećaji nestaju i zamenjuje ih ravnodušnost. Za izlazak iz ove krize potrebno je voditi računa o odnosima i dodati im razne aktivnosti u slobodno vreme, komunikaciju, obuku itd. Važno je održavati emocionalnu vezu između partnera kako ne bi došlo do prekida.

Tipični problemi sa kojima se par suočava u ovom periodu:
 • U vezi se pojavljuje treća osoba (ljubavnik ili ljubavnica)
 • Emocionalna zamrznutost
 • Prigovori i sukobi
 • Pokušaj napuštanja porodice

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.