U Srbiji, tokom poslednjih nekoliko decenija, jedno ime se ističe kao konstanta u popularnosti - Luka. Ovo muško ime, zahvaljujući svojoj dubokoj simbolici i značenju, osvaja srca roditelja iz godine u godinu.

Luka - značenje imena

Ime grčkih korena nosi u sebi koncept svetlosti, sjaja i blistavosti. Ono je lepo i zvučno, ali ujedno ima i divnu simboliku.

Osnovno značenje je "neko ko donosi svetlost", odražavajući pritom povezanos sa apostolom Lukom. Ime Luka takođe može da označi i potencijal ličnosti dečaka koji ga dobije. Smatra se da su dečaci sa imenom Luka predodređeni da pružaju svetlost i vedrinu drugima, da se bave humanitarnim delima ili da teže pravdi, miroljubivosti i poštenju.

Druga popularna imena

Osim Luke, tu je i ime Stefan koje je bilo vrlo popularno prethodnih decenija, a i dan danas je. Naime, osamdesetih godina najpopularnija imena za dečake u Srbiji bila su Miloš, Aleksandar, Marko, Milan, Nikola, devedesetih Nikola, Stefan, Aleksandar, Miloš, Marko, a dvehiljaditih Nikola, Luka, Stefan, Marko, Lazar. Na listi najčešćih imena za dečake u 2023. su: Mateja, Teo, Filip, Nikola, Danijel, Noa i Emil.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.