Iskusne domaćice dele tri jednostavna trika kako proveriti svežinu jaja pre nego što ih odlučite baciti, posebno ako im se bliži rok trajanja.

Provera u vodi

Napunite posudu vodom i pažljivo stavite jaje u nju. Ako jaje padne na dno i ostane položeno, još je sveže. Međutim, ako pluta po površini vode, vreme je da ga upotrebite, jer može biti blizu pokvarenja.

Protresanje jajeta

Blago protresite jaje i osluškujte zvuk. Ako čujete zvuk koji ukazuje na razlivanje žumanceta, najbolje je da ga ne koristite, jer to može ukazivati na starija ili pokvarena jaja.

Miris razbijenog jajeta

Razbijte jaje i pomirišite. Sveža jaja trebaju imati čvrsto i izbočeno žumance, belance koje je koncentrisano oko žumanca, i neutralan miris. Ako primetite bilo kakvu promenu u boji žumanca ili neobičan, sumporan miris, to su znaci da je jaje pokvareno i trebalo bi ga odmah baciti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.