Devojka koja je na jednostavan način uspela da za kratko vreme uštedi za stan, oduševila je mnoge, a otkrila je neverovatan način na koji je uštedela više od 20.000 evra.

Naime, ona je bila na izazovu "bez potrošnje" koji funkcioniše po principu četiri jednostavna pravila. Džesika Barkli (35) majka je jednog deteta, a ušteda koju je ostvarila pomogla joj je da egzistira tokom pandemije.

Njen metod štednje bio je izazov koji ne uključuje nepotrebnu potrošnju, a Džesika i njen partner Hari (43) sledili su četiri stroga pravila kada je u pitanju novac.

Stvari koje morate da kupite nove

To su stvari poput hrane, higijene i onih stvari koje će se uskoro raspasti ili istrošiti.

"Većina stavki je bila prilično očigledna – naravno da ću kupiti pastu za zube, ali vežba kreiranja liste nam je veoma otvorila oči i naterala nas da razmislimo o tome šta nam je zaista potrebno i da li je bilo stvari u našim životima koje smo videli kao osnovne, a jednostavno nisu", kaže Džesika.

Stvari koje možete da nađete u second hand radnjama

Porodica je uglavnom tražila samo potrošne stvari, ali su kupili i jedan ili dva predmeta za kuću.

Stvari koje ne morate da kupite

Strogo "ne" za porodicu bile su nepotrebne kupovine poput nove odeće za svadbe ili potpuno novog nameštaja.

"To je lista stvari za koje sam znala da ću pokušati da se ubedim da su neophodne tokom godine, a zaista nisu", kaže Džesika.

Recimo, pravila je ručno rađene čestitke za rođendane, a nameštaj je prepravljan kod kuće ako mu je trebalo osveženje.

"Siva" zona

Porodica je ipak ostavila mesta za nepredviđene troškove, kada se nešto pokvari, ali su i dalje tražili način da prođu što jeftinije.

Džesika i njen suprug su tako uspeli da uštede neverovatnih 24.000 funti tokom godine, što je oko 27.400 evra, a ostajalo bi im u proseku 2.300 evra mesečno.

"Zaista sam uživala u izazovu. Naterao me je da drugačije razmišljam o tome šta i zašto kupujem i trošim. Budite spremni da naučite neke strašne istine o sebi", poručuje Džesika Barkli, piše Dejli mejl.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.