Kada su izgubili samo 39 minuta sna, rezultati su pokazali da deca imaju znatno lošije raspoloženje, lošiji uspeh u školi i generalno smanjenu funkcionalnost tokom dana. Ograničenje sna čak je uticalo i na onu decu koja su imala samo 30 minuta sna manje nego inače.

Deca starosti od 8 do 12 godina bila su deo studije (njih 100), prikladno nazvane DREAM (dnevni odmor, ishrana i praćenje aktivnosti). U ovoj studiji, deca su bila podvrgnuta eksperimentima koji su podrazumevali smenjivanje produženja i ograničenja sna, a studija je trajala nedelju dana.

Deci je vreme za spavanje promenjeno tako da su jedan vremenski period išli jedan sat kasnije od uobičajenog, a u sledećem jedan sat ranije, ali su se i dalje budila u svoje normalno vreme. Istraživači su zatim zamolili i roditelje da procene kvalitet života dece nakon ovog istraživanja.

Pulmolog dr Filip Pirtle bio je zadovoljan uspešnošću studije, objašnjavajući da su istraživači otkrili da gubitak sna od samo 39 minuta može smanjiti kvalitet života dece.

"Bilo je značajnih negativnih uticaja na percipiranu fizičku dobrobit, kao i na sposobnost suočavanja sa školskim okruženjem", istaknuo je.

Pirtle je takođe objasnio da istraživanje nije vršeno dug vremenski period, tako da je još uvek nepoznato koliko bi manjak sna od 39 minuta uticao na dalji razvojni period deteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.