Kada žena postane majka, u njenom životu dolazi do ogromnih promena. Iako osećate transformaciju, možda ćete se zapitati šta se tačno promenilo kod vas.

Odgovor je višestruk i komplikovan, kažu naučnici.

Psihološke promene

Prelazak u roditeljstvo nije samo radost i sreća. Za razliku od onoga što vidimo u filmovima i bioskopima, roditeljstvo je velika odgovornost i ne plačete samo od sreće. Ponekad plačete od bola – fizičkog i psihičkog.

Verovanje da ste vi sami odgovorni za dolazak deteta na svet plaši mnoge ljude. Ponekad roditelji imaju strah, ponekad postaju previše zaštitnički nastrojeni. Takođe, vidi se da majke tokom trudnoće često osećaju neku pretnju u svom okruženju, što na neki način utiče na njihovo mentalno zdravlje.

Promene u mozgu

Prema izveštaju objavljenom u časopisu Scientific American, majčin mozak prolazi kroz nekoliko promena.

- Praktično sve ženke sisara, od pacova preko majmuna do ljudi, prolaze kroz fundamentalne promene u ponašanju tokom trudnoće i majčinstva - navodi se u izveštaju.

- Dramatične hormonske fluktuacije koje se javljaju tokom trudnoće, porođaja i laktacije mogu preoblikovati ženski mozak, povećavajući veličinu neurona u nekim regionima i proizvodeći strukturne promene u drugim – dodaje se.

Fizičke promene

Hormonske fluktuacije, nošenje bebe i laktacija izazivaju fizičke promene kod žene. Tokom dojenja vaše kosti će izgubiti minerale što vas čini sklonijim slabostima i infekcijama. Iako se stvari vraćaju u normalu nakon što dete odvikne od sisanja, to utiče na način na koji bubrezi i drugi glavni organi funkcionišu zbog fluktuacije nivoa kalcijuma u ​​telu.

Društvene promene

Očekivanja od majke su uvek velika. Od majke se očekuje da sređuje dete, porodicu i sebe. Društvo nikada ne prestaje da postavlja previsoku letvicu za mame.

Dakle, odgovor je jasan. Stvari se menjaju nakon majčinstva jer se menjaju prioriteti. Društveni pritisci, telesne i psihičke promene donose velike promene kod majke koje očigledno prolaze nezapaženo, a o tome se gotovo i ne govori, piše Krstarica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.