1. Iako je zapisan kod Slovenskih naroda ko leb, lib, lijeb, hleb, hlib, hljeb, to ipak nije naša staroslovenska reč, kako se to misli. Ona je uzeta od germanske reči leben što znači život, "hleb je život". Zato susjedi imaju kruh, od reči krug, zato jer je to opis hljeba koji je tada uvek bio okrugao.
  (Lebac, 4. decembar 2023 18:33)

  # Link komentara

 2. TREBA LI TO UOPŠTE PITAT?
  TREBA LI ŠTITITI SVOJ JEZIK?
  A PAZI SAD! "LEŽEĆI POLICAJAC" - ALO LJUDI! ALO POLICIJO!?
  Ležeći policajac je na hrvatskom "uspornik" ali kako je uopšte moguće da se u narod uvukao taj idiotizam ležeći policajac i da to nikome nije smešno ovde, posebno ne ovima koji pametuju i lupaju gluposti? Amerikanci kažu hupser što znači "skočnik" ali njemu to nije glavna funkcija da skače, nego da uspori promet jer nemam blage veze otkud taj saobraćaj... Hrvatima svaka čast ali ovu zaštitu jezika treba regulisati sa zakonom i dati jezikoslovcima da se time bave, a ne portali i.
  @
  Zašto da SANU i SPC i četnici dozvole čišćenje svog jezika od toliko turcizama i zaštitu od novih tuđica ako njima paše-odgovara da ostanu svi ti turcizmi i da se usvajaju sve nove tuđice, tako da se šta više udaljuju od Hrvata i svog hrvatskog jezika i identiteta, i sa jezikom i verom i pismom?
  @
  SAMO JE JEDNO REŠENJE!
  A to je i način da Srbija pretekne Hrvatsku!
  ZAKONOM REGULISATI ZAŠTITU JEZIKA! Tako da ovo rade jezikoslovci i da reči koje se donosu po tom zakonu postanu odmah standardne.
  Ako to jezikoslovci rade neće biti ovakvih idiotizama....
  Samo zakon donesite pre Hrvata i to radite kako treba!
  Ako i to Hrvati urade pre vas imaćete istorijsku sramotu.
  Lepu ste reč izabrali jer ovo poniženje i izmišljanje i novokompovanje reči po uzoru na Rvate i jeste depresivno.
  (Duhoklon, 30. oktobar 2023 18:30)

  # Link komentara

 3. Carstva su se kroz istoriju stvarala brutalno i sa osvajanjem, sa silom i mačem i krvlju, sa ubijanjem i progonom ili porobljavanjem. Srbi su jedini narod u istoriji koje je svoje Srpsko carstvo dobio diplomatski, od Vizantije, preko celog Balkana, i to samo zato jer su toj Vizantiji sa Savom prodali veru za večeru 1219g kad je Vizantija od pape i braće Hrvata odvojila Srbe i autokefisala SPC. Srbi su se samo popravoslavili i nisu morali ništa da osvajaju silom, a iako je to carstvo trajalo samo 25g i Vizantija mu preko cara nametnula najbrutalniji zakon u Dušanovom zakoniku, to je ipak jedinstven slučaj u Istoriji, a o kojem se ne piše i ne govori. Druga je stvar to kako ih je Bog kaznio, Vizantiju dao Turcima i Srbe u 500g ropstva, posle kojeg se nisu obratili nego postali još gori.
  (Dušan, 27. oktobar 2023 18:17)

  # Link komentara

 4. Tomson celo vreme, na svim koncertima, nosi oko vrata srpski krst sa očilima:
  Dnevnohr SKRIVENO ZNAČENJE! Ovaj medaljon je poseban, Thompson ga nosi na svakom nastupu: Evo što znače kratice na njemu.
  @
  Taj je medaljon posvećenim italijanskom svecu Svetom Benediktu iz 5 veka po kojem su stvoreni fratri Benediktinci. Krst i očila na njemu su dokaz da to nisu srpski simboli jer te simbole, 4c i dvoglavog orla, Srbi su preuzeli sa pravoslavljem iz Vizantije. Jedini južnoslovenski narod koji ima izvorno svoje simbole i dan danas su Hrvati sa Kunom koja je na 1 evro i šahovnicom, a koja je nastala od najstarijeg indoevropskog kalendara Orion iz Vučedolske kulture starog preko 5000g.
  (4C, 8. septembar 2023 19:26)

  # Link komentara

 5. BEOGRAD: Singidun - keltsko ime.
  Singidunum - romanizovano keltsko ime.
  Bjelgrad - prvo Slovensko-hrvatsko ime iz 9vek.
  Alba Graeca - latinsko ime.
  Fejervar - mađarsko ime.
  Griechische Weissenburg - germansko ime.
  Castelbiancho - italijansko ime.
  Nandoralba - mađarsko ime.
  Nandorfejervar - mađarsko ime.
  Landorfejervar - mađarsko ime.
  Veligradon - vizantijsko ime.
  Veligrada - tursko ime.
  Dar Ul Džihad (Kuća rata) - drugo, ratno tursko ime.
  Belogrados poleos - grčko ime.
  Beograd - srpsko ime koje mu dala SPC, ne bjel nego beo...
  Kraj turskog ropstva je bio tačno 19. 4. 1867g kad su turske vlasti predale ključeve grada Beograda, nakon čega on ponovo postaje srpski grad.
  ZAGREB: Gradec - zapisano ime grada u 8vek.
  Kaptol - crkveno ime grada Zagreba 9vek.
  Zagreb - legenda o Mandi i Manduševcu...
  Zagreb nikada nije bio pokoren, Turci su ga više puta napadali i on se odbranio, a kad su došli zadnji put kod Ivanić grada, Hrvati su paši koji je vodio napad skinuli glavu i poslali je katoličkim vođama u Beč i posle više nikada nisu došli.
  (Mile, 27. jun 2023 07:07)

  # Link komentara

 6. Prva zastava u srpskoj istoriji je bila dvobojka sa plavo cevenom bojom, bez ikakvog grba! A simbol je Serva, rimskih robova, koje su Iliri-Sloveni-Horvati prihvatili posle pada Rima, a znači da ti robovi imaju svoj komad crvene zemlje pod vedrim plavim nebom.
  Vizantija 1219g autokefiše SPC od pape i braće katolika i daje Srbima dvoglavog orla i 4c i ćirilicu ko glavno pismo i posle im daje Srpsko carstvo na TRI MORA i u njemu najgori i najbrutalniji Zakon u istoriji da joj budu poslušni... e tako se prodaje vera za večeru.
  @
  Evropska i srpska analiza gena su pokazale da Srbi imaju samo 13% severnoslovenskog gena, tako da nam Rusi nisu braća. Više su nam braća Grci, zato jer Srbija ima čak 20% grčkog gena, zbog čega je i pravoslavna. Naša braća su Hrvati, zato jer Srbija ima 33% južnoslovenskog iliti hrvatskog gena, zbog čega je jasno da su Srbi samo popravoslavljeni Hrvati, zato jer taj najstariji južnoslovenski gen (I2a) Hrvati imaju u najveći odsto u Evropi. A tu je i prezime Horvat, koje je baš kod svih Slovenskih naroda, a Srbin nigde. Hrvatski jezik, dalmatanska ikavica, je materinjski jezik svih Slovena. Šahovnica je stara 5000g i nastala je od najstarijeg indoevropskog kalendara Orion, a dvoglavi orao i 4c su simboli Istočnog Rimskog carstva iliti Vizantije i Srbi su ih preuzeli sa pravoslavljem.
  (4C, 11. jun 2023 10:35)

  # Link komentara

 7. Problem Vinče i Lepenskog vira je to šta su ljude tamo izumrli i nestali pre nekih 3-5.000g i niko od nas ne može biti njihov potomak! Sa druge strane, razlog zašto je hrvatska Vučedolska kultura temelj Evropske civlizacije je to da su u Vinkovcima, koji je najstariji grad u Evropi, nađeni u velikom broju arheološki dokazi o konstantnom životu unatrag 8.300g i tu je nađen najstariji indoevropski kalendar Orion, od kojeg je očito nastala i šahovnica, koju i danas imaju Hrvati za simbol svoje države i naroda.
  @
  Jeste li znali da su troica hrvatskih genetičara iz Zagreba, nakon Evropske anlize gena 2015g, dali zahtev Evropi da se taj Južnoslovenski gen I2a nazove po Hrvatima, CRO1 ili bar da se označi ko najstariji u Evropi sa EU1. Odbili su ih, samo se o tome ćuti, jer se radi protiv svega hrvatskog, čak ga zovu Južnoslovenski, i pazite sad, Sardinijski a ne Hrvatski gen. Nisam znao da su Sardinci, u Italiji, svoj narod ili država pa je nazvan po njima i malo sam istražio. Oni su Hrvati a ne Italijani, zato jer je na Sardiniji jedino i najveće nalazište hrvatske šahovnice, u jednoj špilji i Sardinci 40% imaju taj Južnoslovenski gen. Dalmatinci ga imaju 90% pa nije nazvan Dalmatinskim genom? Niko o tome ne govori jer Hrvatima treba izbristai i sakriti sve.
  (I2a, 24. april 2023 07:49)

  # Link komentara

 8. 1. Ko je na kraju najstariji još od Adama i Eve?
  2. Ko se to pokatoličio, a ko prodao veru pa se i popravoslavio?
  3. Ko ima najviše u Evropi taj najstariji južnoslovenski gen?
  4. Čije je to ime države i prezime kod svih Slovenskih naroda?
  5. Čiji je to autohtoni simbol još iz Vučedola i Vinče sa kalendara Orion, a i danas najprepoznatljiviji u svetu?
  6. Ko je to 200g ratovao protiv Rimskog carstva, a prestao tek 680g kad je odbacio Boga Peruna i pokrstio se kod pape i potpisao mu da više nikoga neće napadati?
  7. Koji su to najbolji i najbrutalniji ratnici u Evropi koji se ničega ne boje i ničega ne srame i ne stide?
  8. Ko to svoju zemlju zove Lepom svojom i voli je više od ičega na svetu?
  9. Koga to treba najbolje staviti u starateljstvo, a i sve mu zadrti i izbrisati i zašto pobogu?
  (Jasno, 3. april 2023 07:26)

  # Link komentara

 9. Nema vam u EU svojatanja ničeg tuđeg, ni vina, ni zelja, ni izumitelja!
  Posle ulaska u EU brzo je Hrvatska za Srbe postala ono šta je za njih Nemača? Kakve veze ima Nikola Tesla sa Srbijom, posetio je zamislite JEDANPUT u životu? Kad ti gazda ustaša dođe u Beograd sa duplo većom platom na splavove i jeftine srpkinje, na linije belog, sa svojim evrima na kojima je Tesla, svi će ga prepoznati i to će biti HAOS! Do sada im je bilo lako, samo su bacali tursko bre na sve strane...
  Tesla i Smiljani su hrvatski jer je Oluja oduvala plan da budu srpski i.
  (Evro, 9. mart 2023 07:23)

  # Link komentara

 10. Arheolozi i analize kamena i stari zapisi napokon su dali dokaze da Višeslavova krstionica zaista jeste hrvatska i da je iz hrvatskog Nina, a šta su komunisti i četnici ospodavali, više nema sumnje! Tu je krstionicu papa u 8 veku poslao u Nin hrvatskom knezu Višeslavu za pokrštavanje naroda i zato je SPC i četnici negiraju jer je i ona, sem pisanih, kameni dokaz da su Južni Sloveni pokršteni od strane Rimskog pape. Još jasnije je to da je papa krunisao sve kraljeve do 13 veka i hrvatske i bosanske i crnogorske i srpske, a onda je tu jasno ko je prodao veru za večeru, ko se "pokatoličio" i ko se zapravo popravoslavio. Ta je krstionica opasna za srpsko pravoslavlje.
  (Kamen, 5. mart 2023 08:26)

  # Link komentara

 11. Legenda o ČEHU, LEHU I MEHU govori o tome da su Česi i Slovaci, Poljaci, Ukrajinci i Rusi nastali od Hrvata koji su došli iz Hrvatske, dole sa juga... a o toj legendi se kod nas ćuti!? Neverovatno, kakav dokaz o tome ko su Sloveni, ime koje je izmislio Konstantin Porfirogenet, samo da ih ne zove Horvatima. Ta legenda postoji u 28 zapisa (neki imaju izmenjena imena), a u jednom iz 13 veka baš Srbi, na srpskom jeziku, govore istoričaru da su ta trojica došla iz zemlje tu pored njih, Horvatska se zove. Ta je legenda dokaz da su svi Sloveni zapravo Hrvati, a što dokazuje i šahovnica iz Vučedola sa najstarijeg indoevropskog kalendara Orion, to dokazuje i hrvatski jezik koji ima sva slovenska narečja (od kojih je najstarija ikavica), to dokazuje i prezime Horvat kod svih Slovenskih naroda, to dokazuje i analiza gena koja je pokazala da Hrvati imaju u najveći odsto u Evropi taj južnoslovenaki gen... Zato ovim Hrvatima treba izbrisati svaki trag, jer su sa tom istorijom i imenom previše opasni za ostale Evropljane, u slučaju da se pod tom istinom svi Sloveni ujedine.
  (Slaven Horvat, 5. mart 2023 08:25)

  # Link komentara

 12. Teodor Rozvelt je navodno rekao da Hrvate treba staviti u starateljstvo!
  CRO-MAGNON (Kromanjonac) - špiljski čovek! CRO-ATIA - nacija špiljskih ljudi. Reč cro dolazi iz starofrancuskog - okcitanskog jezika i znači šuplje-špilja, a dokazuje da su Hrvati najstariji narod u Evropi, kojeg su ostali narodi tu zatekli u šplijama, dok su dolazili u Seobama naroda.
  HOR - skupina ljudi! HORDA - skupina ratnika! HRVANJE - borba!
  HORVATI, HRVATI - Ime dokazuje da su se krvavo borili protiv svih tih došljaka, a koji bi im sada i istoriju i ime izbrisali, ili bi ih stavili u starateljstvo. Zato jer su svi Slaveni nastali od Hrvata, a šta dokazuje Vučedol i Vinča i kalendar Orion i Šahovnica i Velikaya Horvatiya i legenda o Čehu i Lehu i Mehu i jezik i analiza gena i prezime Horvat. Srbi su samo pokrivoslavljeni Hrvati od strane šizmatika Save i Vizantije. Slaveni mogu samo sa tom istinom da se svi ujedine, a to bi bilo previše opasno za ostatak Evrope i zato sve hrvatsko treba sakriti ili izbrisati.
  Tanajske ploče 3vek.
  Velikaya Horvatiya 5vek.
  Ugovor sa papom Agatonom o pokrštavanju Hrvata 680g.
  Legenda o Čehu i Lehu i Mehu, koja kaže da su Česi i Slovaci i Poljaci nastali od Hrvata koji su došli iz Hrvatske.
  Splitski evanđelistar 7vek.
  Višeslavova krstionica 8vek.
  Tomislav kralj Hrvatske 925g prve i najstarije kraljevine među Južnim Slovenima.
  Osorski evanđelistar sa molitvom za kralja Zvonimira 11vek.
  Bašćanska ploča 11vek.
  Novac Banovac 1235g.
  (Mili, 23. februar 2023 20:43)

  # Link komentara

 13. Let 3 je proslavio hrvatsko ŠČ, koje u hrvatskoj postoj od 7 st. i danas je očuvano u međumurskom dijalektu:
  Ščosavec – muška osoba dugog nosa i mršavog lica.
  Ščukati – kljucati.
  Ščunjkati – pomalo boljeti.
  Ščusjeno – zgurnuto.
  Ščuvati – sačuvati.
  Ščvikonti se – ukiseliti se.
  Ščvrknuti se – smanjiti obujam prilikom pečenja.
  Ščet – oštra dlaka.
  Ščrba – ostatak zuba.
  (ŠČ, 18. februar 2023 16:23)

  # Link komentara

 14. Prve isplaćene plate u evrima u Hrvatskoj 2023g su bile u proseku NETO 1.027 E, za 12. mesec, a od Nove godine rastu za 50-100 E kako kome. Minimalna plata je 560 evra i po zakonu se ne sme isplatiti manje.
  (EU, 12. januar 2023 08:24)

  # Link komentara

 15. Evropska analiza gena je pokazala da Srbija ima 33% Južnih Slovena i svi oni mogu da se izjasne ko Hrvati, zato jer je to hrvatski gen i Hrvati ga imaju u najveći odsto u Evropi. Ta je analiza uništila sve srpske laži...
  SRBI U HRVATSKOJ MASOVNO MENJAJU IME I VERU: Hrvati se raduju što nas je sve manje, preko 30.000 Srba se na popisu izjasnilo da su Hrvati-pravoslavci!
  (Net, 11. januar 2023 08:16)

  # Link komentara

 16. Gde to piše da je Tesla Srbin? Pokažite jedan njegov dokument gde to piše, a sve dokumente su uzele srpske tajne službe iz njegove sobe u Njujorku, nakon šta je FBI uzelo njegove planove.
  Sve dokumente je dobio od Hrvatske, Zagrebu, rodnu listu, ličnu kartu, pasoš...gde je to sve? Zašto se to ne pokazuje po svim srpskim portalima, svaki dan? Zašto se to nije dalo Evropskoj Komisiji, da se spreči da Tesla bude na hrvatskom evru, a uzalud se kukalo tamo da ga Hrvati svojataju..?
  Srbi ga svojataju samo zbog pravoslavlja, a uzele ga Hrvatima srpske tajne sližbe, tako da ga posle smrti kremirali uz Tamo daleko, spalili ga da se nemože napraviti DNK analiza. Tesla je po očevoj strani Hrvat, a po majčinoj Srbin. Sam je napisao da je njegov deda u vojsci prešao na pravoslavlje, zbog žene-babe Srpkinje i to dok je bio u vojsci, zato je i njegov otac bio prvo vojni pop... Gde je to Tesla napisao ili rekao da je neko njegov ubijen u Jasenovcu, četnici su to rekli, on nikada!
  Hrvatska je svetu dala Teslu, on je hrvatski izumitelj i velikan iz Smiljana, koje god nacionalnosti i vere i boje kože bio i.
  (Smiljan, 10. januar 2023 08:36)

  # Link komentara

 17. Kovanica hrvatskog evra ima Teslu preko šahovnice, ko najvećeg hrvatskog izumitelja, a pored njega piše velikim slovima da ti oči izbije, HRVATSKA. Srpska banka se odmah žalila Evropskoj Komisiji, a ona im postavila samo jedno pitanje: Kako to mislite da Hrvati svojataju svog građanina iz svojih Smiljana, vi ga ovde svojatate... tu je bio kraj priče, od tada više ni reči iz Srbije, a Tesla je na evru.
  (KRAJ, 9. januar 2023 10:09)

  # Link komentara

 18. Za sve je kriv onaj vizantijski sluga i prvi huškač i trovač i delitelj, sv. Sava. Koji je, kad se Crkva cepala, obmanjivao Srbe da se odvoje i izdaju svoju braću katolike i Papu, da prodaju veru za večeru i obrnu se Vizantiji i 500g ropstvu. Nikada neću zaboraviti kad je Patrijarh Pavle (koji je 91g onako slao popove po RH i BiH da ispiru mozak Srbima i huškaju ih na rat i genocid za Veliku i Nebesku Srbiju), rekao isprerd Savinog hrama, za srpsku TV, kako je sveti Sava bio taj, koji je u vreme kad se Crkva delila, vodio Srbe "na pravi put" i zato je on sada kako reče, "temelj SPC". Tako je i on priznao kakvo je huškačko zlo bio taj Sava! Zašto se o tome otvoreno ne govori, kako je to on odveo Srbe od šizme, do bitke na Kosovo polje, 500g ropstva i onda mitova i legendi i laži i obmana i pokretanja ratova i genocida... Nema više Vizantije, a Rusija ne može da je menja jer će isto završiti ko i ona. Aja Sofija (Iz koje je Vizantija trebala da upravlja sa celom Crkvom), je na vreme ispravljena sa minaretima iz tog vizantijskog i satanističkog krivoslavnog zla, a ovo ostalo polako propada ili se cepa i autokefiše međusobno. A jasno je da mira očito neće biti, sve dok opet ne dođu Turci, da isprave i taj hram sv. Save, onako sa minaretima ko Sofiju, a posle će narod imati neke šanse za mir?
  (Ateista, 9. januar 2023 08:41)

  # Link komentara

 19. Porazom na Kosovu polju 1389g Srbi su izgubili svoju državnost i postali turski vazali, a Turci su se svojom okrutnošću i silom okomili na srpsku društvenu elitu, na mlade Srbe Đojlene po muškim haremima u Beogardu, na srpski Hrišćanski narod koji je bio izložen nasilju, ponižavanju i istrebljivanju. Taj i takav način turske vladavine prema Srbima, kao stanovnicima drugog reda, ostavio je posledice na mentalitet, način razmišljanja i delovanja srpskog vođstva i naroda. Da bi opstali, morali su se služiti sa raznim izmišljotinama i smicalicama i mitovima i krivotvorenjem činjenica, lukavstvom, podvalama i lažima i obmanama, a koje su sa vremenom postale srpska tradicija, eto do dana današnjeg...
  Dobrica Ćosić (Otac srpske nacije) kaže da je temelj srpskog identiteta laž, a temeljno Biblijsko učenje kaže da je sotona “otac svih laži“, a Isus kaže: Ja sam, put, istina i život...
  Deobe: Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno...
  Izjave: Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž.
  -U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina.
  -Laž je u samom biću Srbina.
  Laž je srpski državni interes!
  (Tradicija, 9. januar 2023 08:40)

  # Link komentara

 20. Budimo realni, ko je rekao da Vatreni moraju biti prvaci, njima je sasvim dovoljno da svaki put budu u vrhu ili da uzmu neku medalju, tako da sebi i šahovnici sustavno rade promociju ko turistička zemlja i da nabijaju Srbima komplekse manje vrednosti. A neki jadni i ogorčeni Srbi treba da znaju da im još od 95g nema utehe, zato jer će Vatrene gledati do kraja života.
  Vatreni imaju najbolji i najprepoznatljiviji dres na svetu! Šahovnica je nastala u Vinkovcima od najstarijeg indoevropskog kalendara ORION, starog oko 5000g iz hrvatske Vučedolske kulture. Grad Vinkovci je najstariji evropski grad, dokazano sa arheološkim nalazima sustavnog života unazad 8.200g a eto i dan danas Hrvati imaju šahovnicu ko izvorno svoj simbol.
  Dvoglavi orao i 4c su simboli Rimskog carstva, a Srbi su ih preuzeli od Vizantije zajedno sa pravoslavljem.
  Zlatko Dalić: Neki su me htjeli rušiti, smeta im što je reprezentacija mjesto domoljublja i hrvatskog naroda.
  @
  Dalić je pobede i u Rusiji i u Kataru posvetio Braniteljima, a vi, nemojte se zavaravati i misliti da će Hrvati nekada prestati slaviti svoje pobede i svoje heroje, a eto već 308 Alka i 28 Oluja. Pobede se slave dokle god narod postoji, a pitanje je hoće li Srbi kukat toliko dugo. Inače, nema ništa slađe nego kad Srbin od jada piše da navija za Hrvatsku. Neka pati koga smeta, a šta mu je drugo jadnom preostalo posle 95g?
  Hrvatska pjesma "u boj, u boj" himna fakulteta u JAPANU-youtube
  (Penal, 9. januar 2023 08:39)

  # Link komentara

 21. Srbi se rugaju Hrvatima da izmišljaju reči, a oni štite svoj jezik i odbacuju tuđice, ko i svaki narod kojem je stalo do svog jezika i identiteta, evo vam samo nekoliko primera braće Slovena, na gugl transletu:
  Znate li da je Rusima avion samolet i helikopter vertolet? Česima i Slovacima je letadlo, a za helikopter kažu vrtulnik, Poljaci smiglowiec. Slovaci i Česi za aerodrom kažu letisko... Ukrajinci i Rusi govore točka i tisuća...kome je to smešno?
  Srbi nesme da čiste svoj poturčeni hrvatski jezik, zato jer bi opet morali sve prepisati od Hrvata, baš ko i Vuk 1818g.
  @
  Vaistinu, voistinu ili uistinu?
  Vaskrse, vaskrese, voskrse ili uskrsnu?
  Zamislite to licemerje? Rođendane i državne praznike slave po tačnom kalendaru, a veru po krivom i to svesno, iz inata, u šizmatičkoj Crkvi koja se zove Pravoslavna? Bilo bi smešno da nije žalosno.
  Glavni uzrok šizme 1054g je taj da je Vizantija htela, da uzme moć upravljanja Crkvom od pape i Rima, sa sedištem u Carigradu, iz centra Aje Sofije. Znaš kako se to završilo, Carigrad je postao Istanbul, Aja džamija. Vidiš da ima BOGA? Niko nema pravo da cepa Njegovu Crkvu i.
  (Jezik, 7. januar 2023 18:21)

  # Link komentara

 22. Tanajske ploče 3vek.
  Velikaya Horvatiya 5vek.
  Ugovor sa papom o pokrštavanju Hrvata 680g.
  Legenda o Čehu i Lehu i Mehu, S. Sloveni nastali od Hrvata.
  Splitski evanđelistar 7vek.
  Višeslavova krstionica 8vek.
  Osorski evanđelistar 9vek.
  Bašćanska ploča 11vek.
  Banovac 1235g.
  (Sveti Američki Gugl, 29. decembar 2022 08:21)

  # Link komentara

 23. Srbina samo laž spasava, zato jer mu je istina i istorija za suicid! 500g ropstva, Đojleni, Ustaše, slovo U, Jasenovac, šahovnica, Branitelji, Bljesak, Oluja, more, turizam, Dubrovnik, Vatreni, grafiti... ma kukat i patit ćete dokle god postojite ko narod, tu pored braće HRVATA! To vam je sudbina još od 1219g kad su vam preci sa Savom prodali veru za večeru Vizantiji, a i sada vam mira neda prvo SPC sa svojim četnicima i njihovim medijima.
  (Karma, 6. decembar 2022 10:42)

  # Link komentara

 24. Znate li koliko ludosti piše u prvoj rečenici hrvatskog ustava?
  ...Izražavajući tisuljetnu nacionalnu samobitnost i državnu opstojnost hrvatskoga naroda, potvrđenu slijedom ukupnoga povijesnoga zbivanja u različitim državnim oblicima te održanjem i razvitkom državotvorne misli o povijesnom pravu hrvatskoga naroda na punu državnu suverenost, što se očitovalo:
  – u stvaranju hrvatskih kneževina u VII. stoljeću;
  – u srednjovjekovnoj samostalnoj državi Hrvatskoj utemeljenoj u IX. stoljeću;
  – u Kraljevstvu Hrvata uspostavljenome u X. stoljeću;
  – u održanju hrvatskoga državnog subjektiviteta u hrvatsko-ugarskoj personalnoj uniji;..
  (Ime, 6. decembar 2022 10:39)

  # Link komentara

 25. Cela srpska istorija je laž, Šešelj vas u huškanju 90ih lagao BAŠ ZA SVE!
  Novinari HRT-a došli u katedrali u Magdeburgu i ptali sveštenika, da li je na ulazu u katedralu pisalo, "Čuvaj nas Bože od kuge i Hrvata"? On im je u šoku odgovorio, da li vi stvarno mislite da na katedrali može pisati nešto tako, protiv nekog naroda? To je laž! Kopanjem dalje su našli protestantske knjige u kojima piše da su Hrvati, na papinoj strani, ratovali protiv njih u Tridesetogodišnjem ratu. Dive se hrvatskom ratništvu (Isto ko i Napoleon), a pišu da su zločine radili njihove sluge, verovali vi ili ne, SRBI i Vlasi (Rumuni), PRAVOSLAVCI! Zbog njihovih zločina ih švedski kralj Gustav zove, "Novim plemićima đavola", a Šešelj istinu samo izokrenuo :
  Njemačka knjiga "CARSKI HERETICI I HRVATI” tiskana nakon Velikog rata 1918. otkriva da su Srbi kao vojne sluge Hrvata činili zločine u Tridesetogodišnjem ratu!
  Isto tako i za "Bečke konjušare", a konjušnica je bila u hrvatskom Đakovu, još je tu i najstarija je u Evropi, ima 515g (Hrvatska državna ergela). U njoj su Hrvatima bili konjušari mladi Srbi, koji nisu hteli biti Đojleni po muškim haremima u Beogradu. Šešelj je po tradiciji istinu samo izokrenuo i 1000 puta ponavljao Srbima da im postane istina, pored njihovog 500g ropstva, gde nije bilo samo pravilo prve bračne noći:
  JESTE LI ČULI ZA ĐOJLENE? Pre gotovo 200 godina Srbija je iz budžeta plaćala mlade gejeve da budu LJUBAVNICI TURCIMA.
  (21VEK, 6. decembar 2022 10:38)

  # Link komentara

 26. Reče Isus, Petru: Ti si Petar stena na kojoj ću izgraditi Crkvu svoju, da je ni vrata paklena neće nadvladati… Zato su Osmanlije tu Vizantiju, koja je podelila Isusovu Crkvu u 11veku, ne samo nadvladale nego i izbrisale sa lica zemlje, koju pretvoriše u muslimansku Tursku i tako dokazaše da nije Njegova. Rimski papa je od priznanja Hrišćanstva i prvog pape Siricija 385g nenadvladiv! Islam je spas od tog vizantijskog i harlotskog i krivoslavnog zla, jer mira je na Balaknu bilo samo tih 500g dok su oni to zlo držali u ropstvu da miruje, a posle njih je pokrenulo sve Balkanske i Svetske ratove i genocide da se širi. Neki katolički fratri su pisali u 16 veku, dok je cela južna-pravoslavna Evropa bila u ropstvu, da su Osmanlije samo "Mač Božji", koji je očistio "Bizantsko zlo" sa ovoga sveta. Neće na Balkanu biti mira, sve dok ne dođe sultan Erdogan sa vojskom, da dignu minarete na Savin hram u Beogradu? Oni će rešit i Rusiju, to im je dužnost od Boga.
  (Biblija, 6. decembar 2022 10:37)

  # Link komentara

 27. Definicija Srbina: Prevareni i obamnjeni i zatrovani Hrvat, kojeg su Vizantija i Sava odvojili od Pape i braće Hrvata kad se Crkva cepala i popravoslavili ga. Onda ih Bog, toliko pravoslavne, kaznio sa 500g ropstva i Vizantiju pretvorio u muslimansku Tursku! A celo to vreme brat Srbin se punio sa mržnjom prema braći Hrvatima, zato jer su ostali i dalje katolici sa Papom i Gospom, a zato i ostali nepokoreni! A posle ropstva i on krenuo na tu svoju braću i od njih napravio ubice i koljače, da se od njega brane dok sa tim Vizantijskim krivoslavnim zlom izbija na vekovno hrvatsko i katoličko more, a šta katolička braća sprečiše i 40ih sa Ustašama i 90ih sa Braniteljima... "Srbi su otkinuti dio hrvatskog katoličkog stabla, njima je svetac Sava koji ih odvajo od Pape, a Hrvatima je svetac Stepinac koji je i život dao samo da to ne uradi".
  (Vera, 1. decembar 2022 14:06)

  # Link komentara

 28. Stepinac 1941. šalje poruku katoličkim svećenicima u kojoj piše:
  ...Kada dođu k vama osobe židovske ili pravoslavne vjeroispovijesti, koje se nalaze u smrtnoj opasnosti, pa zažele konvertirati na katolicizam, primite ih, da spasite ljudske živote. Ne zahtijevajte od njih nikakvo specijalno vjersko znanje, jer pravoslavni su kršćani kao i mi, a židovska je vjera ona, iz koje kršćanstvo vuče svoje korijene. Uloga je i zadaća kršćana u prvom redu spasiti ljude. Kada prođe ovo vrijeme ludila i divljaštva, ostat će u našoj Crkvi oni, koji budu konvertirali zbog uvjerenja, dok će se ostali, kada opasnost prijeđe, vratiti u svoje....
  Pokatoličavanje se radilo u celoj Evropi, da se ljude tako pokuša spasit od smrti, a SPC sa svojim četnicima to pokušava okrenut na mržnju! Tu je bar sve jasno, da je Stepinac zločinac ili ustaški ili nacistički saradnik, završio bi i on onako ko i čiča Draža, raskomadan i pobacan, tako da ni groba nema!
  (Karma, 1. decembar 2022 14:03)

  # Link komentara

 29. Tokom WW2 se po celoj Evropi pokatoličavalo, da pokušaju tako spasit ljude sa katoličkim dokumentima, a oni bi se posle rata vratili u svoju veru! SPC sa četnicima "pokatoličavanje" ponavi Srbima 1000 puta i ispadne mržnja i zlo...
  Ista je stvar i sa logorima za decu, a zna se da se u logorima radilo i umiralo od mukotrpnog rada i gladi. Zazo, deca su mogla biti, kako ima i slika o tome, samo u DOMOVIMA za decu. A koja su bila u Jastrebarsko, dalje od logora Jasenovac.
  Nacisti su po celoj Evropi ubijali decu odmah sa roditeljima ili posle u gas komorama, a JEDINO su ustaše spasile decu i u Srbiji su ih sve pobili, svu decu Roma i Jevreja pobili četnici pa i velik broj srpsku. Ustaše jedini spase decu i hrene ih zajedno sa Crkvom i zato ih uspeva Stepinac spasit, ker na kraju bolesnik Paveloć pukne i kaže da onom ko ti negira državu treba i seme izbrisat i naredi da se deca pobiju iz tih domova i pobiju ih 50%, a ostale izvuče Stepinac sa časnim i medicinskim sestrama i sa onom Dijanom. Ali SPC opet 1000 puta ponovi Srbima logore za decu i tu leži to istinako satanističko i harlotsko zlo...obmana.
  (Mili, 1. decembar 2022 14:02)

  # Link komentara

 30. Srbi, pitajte babe imate li na tavanu ćilime za klanjanje, preci su vam 500g bili muslimani. Samo Beograd i okolica je do ww1 imala 217 džamija, a najveća u Evropi je bila Batal džamija na mestu sadašnje Skupštine.....svoju istoriju i veru zaboravljate.
  (Borjano, 1. decembar 2022 10:49)

  # Link komentara

 31. Pa uključi mozak, čoveče! Ako su ustaše silom pokatoličili Srbe tokom rata, oni su se posle rata valjda vratili u svoju veru i opet su pravoslavci? Pa misli malo sam, a ne da za tebe misle satanisti iz SPC i njeni četnici? Vizantija je priznala i autokefisala SPC 1219g i tada su se Srbi popravoslavili sa Savom i Vizantijom, a Hrvati ni po cenu života ne menjaju veru i.
  (Dokle, 19. novembar 2022 09:58)

  # Link komentara

 32. Kad dođeš pred Bogom i on te pita, zašto si svesno bio u Crkvi koja se odvojila od Boga i svoje braće u 11 veku, koja te huška i truje da si bolji i veći i pravoslavniji od njih, da si najstariji još od Adama i Eve, davala ti Nebesku gore i Veliku Srbiju dole, a i vekovno srpsko more, vodi te na litije zbog imovine i protiv gejeva, odlikuje i svecima proglašava zločince, huška na ratove i genocide i sustavno širi mržnju, a ti i dalje svesno do smrti ostao u njoj... šta ćeš odgovorit?
  (Mali Vuk, 31. oktobar 2022 14:53)

  # Link komentara

 33. Ime "Sloveni" je izmislio vizantijski Konstantin Porfirogenet, a to su zapravo Horvati-Hrvati, svi od Jadrana do Sibira. On se sam jedanput zeznuo, napisao je da reč Horvati znači, oni koji imaju mnoge zemlje, ne mnogo, nego mnoge zemlje i tako to sam priznao.
  (Slaven, 11. oktobar 2022 15:33)

  # Link komentara

 34. Prema konačnim rezultatima Popisa stanovništva, u Hrvatskoj živi 3.871.883 stanovnika. Među njima je, prema narodnosti, 3,547.614 (91,63 %) Hrvata, Srba 123.892 (3,2 %), Bošnjaka 24.131 (0,62 %), Roma 17.980 (0,46 %), Talijana 13.763 (0,36%)... popisivali su se, prema nalogu EU, samo oni građani koji žive u Hrvatskoj duže od jedne godine, a ne i oni koji imaju dvojno državljanstvo i žive izvan Hrvatske.
  (Popis 21, 7. oktobar 2022 11:16)

  # Link komentara

 35. Znamo da su prezimena na IĆ južnoslovenska, a znamo da su i evropska i srpska analize gena pokazale da taj južnoslovenski gen, u najveći odsto u Evropi imaju, eto baš Hrvati. Znači i prezimena na IĆ su hrvatska, a i svi južnosloveni su Hrvati. Za utehu ti je to da u Srbiji ima samo 33% Hrvata.
  (Zime, 7. oktobar 2022 11:06)

  # Link komentara

 36. Nikako se ne isplti biti dobr!
  Tito je na Blajburgu pobio sve ustaše koje se predale i to nakon rata i to sa više celih njihovih familija, žene i deca i starci! Tuđman u Oluji, svih 6000 srpskih vojnika koji su potpisali predaju u Glini 8.8.95g pustio žive, a i 220.000 njihovih civila, koji su otišli za svojim poraženim borcima...
  Danas se u Srbiji slavi Tito, a po Tuđmanu se pljuje!?
  Tito ostavio čistu pobedu i mrtve, a Tudman mržnju i slike egzedusa sa tim nepreglednim kolonama, živih civila u egzedusu.
  To svima treba biti škola za buduće ratove, da svi postupe ko Tito, to je jedino ispravno i.
  (Jin Jang, 4. oktobar 2022 21:22)

  # Link komentara

 37. Iskreno, ja samo čekam ukrajinsku Oluju, nije mene briga za Ukrajince, eto čisto samo da vidim srpske komentare posle Oluje, da uživam u njima ko i u ovima od 95g....to je milina, kad dođemo na srpske portale. A koliko li se onda Hrvati site.

  Bolje i ww3, nego da se sedi i gleda kako neko preti nuklearnim oružjem i otima tuđu zemlju. Pa kakva je to budućnost, ako će tako sutra radit i sve druge države koje imaju nuklearno oružje? Sutra da 1,5 milijardi Kineza krenu u širenje na toliku Rusiju, uz pretnju sa nuklearnim oružjem? Svi bi je u tome podržali.

  Milošević nije uzeo ni kap hrvatskog , a Putin uzima 95% ukrajinskog mora i obale i toliko luka i milijardi od turizma...može li to da uteši Srbe?
  (Ukra, 3. oktobar 2022 16:06)

  # Link komentara

 38. Popis se ne može lažirati jer sve ostaje zapisano i popisano, crno na belo! Hrvatska je ušla u EU, koja jasno kaže jednu logičnu stvar! Oni koji imaju dvojno državljanstvo, mogu biti popisani samo tamo gde žive duže od jedne godine, a ne da se popisuju dva puta, u obe države. To je razlog drastičnog pada broja Srba, a i Hrvata koji duže od godine dana žive izvan Hrvatske i imaju dvojno državljanstvo, njega bi trebalo ukinuti. Vi namesto da o tome pišete, sa ovakvim naslovima, svesno širite mržnju. A šta vam je drugo preostalo posle 95g sem mržnje?
  (Medi, 3. oktobar 2022 16:05)

  # Link komentara

 39. E moj narode!

  Od vremena još od Krista, nova lica, scena ista,
  vražje sile se trude, da nas ne bude.
  Antikristi i masoni, komunisti ovi, oni,
  šire sotonske fraze, da nas poraze.
  E, moj narode, e, moj narode!

  A mi gluhi, nijemi, slijepi,
  svatko u svom mraku strepi.
  Narod biran od Boga, guši nesloga.
  Iz povijesti naše slavne, a i ove ne baš davne.
  Sve smo što nam je vrijedno, stekli zajedno.
  E, moj narode, e, moj narode!

  "Uzmimo u ruke sudbinu i sreću,
  Ni ja više tako nemogu ni neću!
  Uzmimo u ruke sudbinu i sreću!
  E, moj narode, e, moj narode!"

  Generacije junaka, i pobjednička vojska jaka,
  još se brine i gine, zbog Domovine.
  S nebeskih tih visina, daj nam Bože opet sina,
  da nas vodi iz bijede, sve do pobjede...
  E, moj narode!
  (Marko Perković Thompson, 30. septembar 2022 08:01)

  # Link komentara

 40. Istra nema ni 5%, a Dalmacija ni 3% italijana, šta tu mogu njihovi fašisti? Nema vama četnicima utehe od 95g i neće je biti dok ste živi, ko šta vam nema ni vekovnog srpskog mora, kojeg vam tako maestralo izbiše iz glave 95g da sada letujete na grčko i tursko ili albansko more.
  Sa predratnih 10% broj Srba u Hrvatskoj je pao na 3%! Srbi se iselili i iz Vukovara, broj im je sa potrebnih 33% za ćirilicu pao na 29% i ta je priča i mržnja oko tog prokletog vizantijskog pisma rešena! A šta reći na ovo, nego fala ti Bože pravde...
  POPIS STANOVNIŠTVA Broj Srba u Vukovaru pao ispod 30 posto, izgubili pravo na ćirilicu!
  (Popis, 30. septembar 2022 08:00)

  # Link komentara

 41. Hrvatska ima najbolji dres do sada, ma baš za prvaka sveta... Beli nije od stolnjaka, nego od najstarijeg kalendara Orion. Plavi izgleda ko u moru uronjena šahovnica, negde kod Karlobaga. A i brojevi su stilski pisani po uzoru na hrvatsku glagoljicu! Najprepoznatljiviji grb i zastava i dres na svetu, od naroda koji je ratničko i sportsko ČUDO! Šahovnica je nastala u Vinkovcima od najstarijeg indoevropskog kalendara ORION, starog oko 5000g iz hrvatske Vučedolske kulture. Grad Vinkovci je najstariji evropski grad, dokazano sa arheološkim nalazima sustavnog života unazad 8.200g a i dan danas Hrvati imaju šahovnicu ko svoj simbol. Dvoglavi orao i 4c su simboli Rimskog carstva, a Srbi su ih preuzeli od Vizantije zajedno sa pravoslavljem.
  (Dres, 30. septembar 2022 07:59)

  # Link komentara

 42. Jedino dobro šta je Milošević uradio 90ih je bilo 95g kad je kritičarima rekao, da je već sva vojska i tehnika tamo i da neće još i sa prisilnom mobilizacijom slati neiskusne ljude, na onako dobro naoružane i motivisane i povampirene Ustaše.
  Srbi i Rusi su stvarno braća, lako ubijaju civile i razaraju gradove i sela ali kad na njih krene sila, onda beže ko najveće kukavice i ratni poklič im je: Za dom! Beži! Samo šta Rusi napraviše bez ikakvih zločina, ono za šta Srbi nisu bili sposobni ni sa genocidom, uzeli su skoro celu ukrajinsku obalu i more i morske luke i milijarde od turizma...
  Bežite ljudi, dolaze povampireni šiptari da vam vade organe, a od ostataka će da rade sapun pa da ga prodaju po Srbiji!
  (Bratiša, 30. septembar 2022 07:58)

  # Link komentara

 43. Nakon šta je javno podržao Putina i agresiju na Ukrajinu, sulga sotone Patrijarh Kiril je poručio prisilno mobilisanim Rusima, da budu hrabri. Zato jer svi koji se bore za Rusiju i Putina, ako umru, dobivaju oprost greha i idu pravo u raj! Ko popovi Srbima 90ih, da idu u Nebesku Srbiju.
  (Karma, 29. septembar 2022 12:10)

  # Link komentara

 44. OD STOLJEĆA SEDMOG!

  Mislili su neki, već nas neće biti.
  Ni veselje svoje nisu znali kriti
  Raselit nas triba da nas manje ima,
  Nisu tu ni bili tad će reći svima.
  Nek tuđinu grizu, roda znati neće
  Bez jezika narod nema više sreće
  Djeca roda povist neće znati
  Potom svoj na svome neće bit Hrvati

  "Tko na tvrdoj stini svoju povist piše,
  Tom ne može nitko prošlost da izbriše,
  Varaju se i ne misle tako
  Što se krvlju brani, ne pušta se lako.
  Tko na tvrdoj stini svoju povist piše,
  Tom ne može nitko prošlost da izbriše,
  Mi smo tu odavna svi moraju znati
  To je naša zemlja, tu žive Hrvati"

  Kroz vrimena gruba i kroz ljute boje
  Branili smo časno mi ognjišće svoje
  Čuvaše nam pređi ovu rodnu grudu
  Nisu zbog slobode ginuli zaludu
  Al' sad evo opet nova zora rudi,
  Oslih dugih lita Hrvatska se budi,
  Tu na našoj zemlji naš se barjak vije,
  Crven bijeli plavi, više se ne krije.

  Na kamenu tvrdom o tom slova pišu,
  "Od stoljeća sedmog tu Hrvati dišu".
  (Dražen Žanko, 27. septembar 2022 19:49)

  # Link komentara

 45. Kad će Srbija da stigne hrvatske plate i penzije i bedepe?
  (ALO, 13. septembar 2022 17:49)

  # Link komentara

 46. Digneš vojsku i pošalješ je u zemlju pored svoje, da tamo sustavno razara i ubija i proteruje, da bi odvojila i sebi pripojila svu ili deo te zemlje. To je definicija fašizma? Hitler je to radio, Milošević, a sada Putin...
  Mogu ja ljudi moji oprostiti bratu svom, ako mi ukrade jednu njivu, ajde neka ga vrag nosi. Ali, ako mi brat, prvo proda veru za večeru, a onda ga njegova vera posle 500g robovanja nahuška, da mi pokuša ukrasti skoro sve šta imam, a posebno parcelu na more, e onda bi ga zaklao ko svinju i.
  (Bratko, 31. avgust 2022 12:01)

  # Link komentara

 47. U Dubrovniku su tokom obnove Crkve 2010g nađene freske i temlj Crkve iz 5veka, ali i zapis dubrovačkih špijuna-izvidnice koji su gledali bitku na Kosovom polju i o njoj izvestili vlasti grada Dubrovnika. O tom pronalasku je tri dana izveštavao i HRT u svim vestim. Prema zapisima špijuna Dubrovačke republike koji su nadjeni u Dubrovniku, a koja je u to vreme bila neutralna i nije imala razloga da laže, na Kosovom polju NIJE BILO BITKE. Došlo je oko 60-90 000 Srba i oko 100-120 000 turaka i dogovoreno je da se ne ratuje, da ne izginu toliki ljudi, a da Srbija pristane na plaćanje harača i slobodan prolazak Turske vojske za Hrvatsku i Mađarsku. Potpisao se i ugovor o tome, a pred kojeg su se Srbi razoružali. Zatim je vojnik Obilić, da spreči takvo srpsko ropstvo i poniženje, na koje se pristaje sa tim ugovorom, sam izvršio atentat nad sultanom Muratom. Zatim su Turci poludeli i napravili čisti MASAKR, nad napola razoružanim Srbima. Zapisi govori i o tome, da je u bitku otišlo 57 srpskih vojskovođa, a da se vratilo samo njih 8-9 i to gotovo bez vojske, da je to najveća tragedija srpskog i hrišćanskog i pravoslavnog naroda... Srbima je danas atentator Obilić heroj, isto ko i još jedan atentator, Gavrilo… interesantno da se više o tom nađenom zapisu ne govori, nego se pokušava izmeniti istorija, na internetu.
  (21VEK, 31. avgust 2022 12:00)

  # Link komentara

 48. Međugorje i Stepinac su pobedili i Komuniste i Tita i svu silu Partije i UDBE i Četnika i SPC i njene propagande širenja mržnje, a šta im može sada ova velikosrpska propaganda, koja se od Oluje 95g svodi samo na besramno i neviđeno u svetu glumljenje žrtve i kukanje i kmečanje celom svetu pa i Papi.
  Stepinac nije samo hrvatski mučenik i blaženik i svetac koji je u vreme nacističko-ustaškog genocida spasao oko 25.000 Jevreja(Spomen ploča u Jerusalemu) i 10.000 srpske dece(Kažu malo je mogao je više a posle našli dnevnik da ih spasala neka Diana) nego je i najveći heroj u hrvatskoj istoriji. Zato jer nije ni po cenu života odvojio Hrvatsku Crkvu od Vatikana i Pape kako su Tito i komonisti tražili da bi ih posle sa Četnicima i SPC pregazili i izbrisali(Na čemu se radi već 1000g) da im se izbriše svaki trag ovde na liniji raskola Hrišćanske Crkve i prodora Islama. Ali nisu ga uspeli slomiti nego ga samo iz nebitnog anonimca pretvoriti u sveca i heroja šta ima je sada dupla muka i jad i mržnja... Na kraju Srbi imaju glavnog sveca vizantijskog delitelja Savu koji ih odvojio od braće i Pape a Hrvati sveca koji je i život dao samo da to ne uradi. A to nam sve govori pa i to zašto ga toliko ludački mrze.
  (Vera, 31. avgust 2022 11:58)

  # Link komentara

 49. Zašto neki novinar ne dođe da vidi, u knjizi rođenih u opštini Gospić piše: Imenom Nikolaj Tesla, rođen u Kraljevini Hrvatskoj i Slavonijii, vera Grčko-istočna, a nacionalnost se tada još nije pisala!
  Hrvatski izumitelj iz Smiljana Nikola Tesla je napisao da je Hrvatska njegova domovina, ne Austrougatska i ne Srbija, nego HRVATSKA! On se sigurno ne bi dizao protiv svoje domovine, ni 41g i 91g i ne bi bio ubijen!
  Registar hrvatskih Branitelja ima preko 10.000 Srba, a kažu još oko 8.000 je bilo u logistici, a njih niko u Beogradu ne svojata i njima niko nije morao da beži iz Hrvatske u kolonama 95g.
  Akcija Labrador, sem Teslinog spomenika rušeni su i spomenici na Jevrejskom groblju u Zagrebu, podmetnuta je bomba u zgradi Jevrejske zajednice u Zagrebu, sve samo da se optuže ustaše.
  Toliko je Srbin da je svom Hrvatskom narodu izgradio u Šibeniku prvu hidroelektranu u Everopi, a Srbi kad uzmu Evro stavljaju jednu nacrtanu kap-suzu vekovnog srpskog mora, da ga imaju bar na kovanici, jer im ga tako maestralno izbiše iz glave 95g.
  Posle toliko godina mržnje, Tesla je ipak hrvatski izumitelj i brend i velikan, na hrvatskom je evru, a Srbima zatvorili usta! Koliko će tek zarađivati od Teslinog imena, kad turisti na evru vide da je on hrvatski izumitelj, tu blizu obale, u Smiljanu.
  (Smiljan, 31. avgust 2022 11:58)

  # Link komentara

 50. Kako da nekom pravoslavcu čestitam Božić ako i ja i on znamo da je Božić prošao, a da ga on iz inata krivoslavi u, od braće i pape, otcepljenoj vizantijskoj Crkvi i po netačnom kalendaru, a onda licemerno slavi svoj rođendan po tačnom, šta treba da se obojica pravimo ludi? Posle prodane vere za večeru na tri mora, Bog ih kaznio sa 500g ropstva i ostavio bez kapi mora, a Srbi namesto da se obrate postali još gori... dokle?
  (Julijan Gregorijanski, 26. avgust 2022 20:31)

  # Link komentara

 51. Srbija u svemu zaostaje, treba uzeti bar jedan milion migranata i za jedno 50tak godina, kad SPC i četnici i propaganda naprave svoje, svi će oni biti veliki i Nebeski srpski narod, najstariji na svetu još od Adama i Eve? Baš kako se to uradilo i posle 500g ropstva. Orban na početku migrantske krize u EU Parlamentu kaže: "Hrvatska i Mađarska i Poljska su kroz istoriju bile zid i bedem odbrane hrišćanske Evrope, sada to opet moraju biti".
  (Nebeski, 26. avgust 2022 20:26)

  # Link komentara

 52. 1. Siječanj,
  2. Veljača,
  3. Ožujak,
  4. Travanj,
  5. Svibanj,
  6. Lipanj,
  7. Srpanj,
  8. Kolovoz,
  9. Rujan,
  10. Listopad,
  11. Studeni,
  12. Prosinac.
  (Ej Sloveni, 26. avgust 2022 17:52)

  # Link komentara

 53. Mediji pišu o iseljavanju Hrvata, a broj Srba u Hrvatskoj pao ispod 3%, Tako to rade Srbi celu istoriju, obrću se kako vetar duva, ali sada nema ništa loše u tome da se vrate korenima, koje su im preci izdali 1219g sa Svom i Vizntijom... Kurirrs SRBI U HRVATSKOJ MASOVNO MENJAJU IME I VERU IZ STRAHA Štrbac izneo poražavajuće podatke: Hrvati se raduju što nas je sve manje!
  (Medi, 25. avgust 2022 19:10)

  # Link komentara

 54. Dok je Isus sa svojim učenicima hodao po plaži Galilejskog mora, naišli su na malog dečaka koji se igrao na plaži, tako da je na obali iskopao malu rupu i sa malom kanticom grabio more i izlevao ga u nju. Na to, kaže Isus svojim učenicim; Gledajte, ovo je dobar način da vidite kako ne možete shavtiti Boga. Zamislite da je ova rupica vaš mozak, a Bog je svo ovo more i vi pokišavate da ga izlijete u tu rupicu, to nije moguće.
  (Vera, 19. avgust 2022 22:23)

  # Link komentara

 55. Reče Isus, svojim učenicima: Pazite jer posle mene će vam dolaziti, prevaranti i lažni proroci u koži jagnjeta a vukovi su proždrljivi, koji će vas plašiti i lagati i obamnjivati i udaljavti vas od Boga i uzbunjivati vas sa poslednjim danima i smakom sveta, jer kada će se to desiti ne zna nitko pa ni ja, jer to je samo volja Oca Nebeskog....ako hoćete znati o smaku sveta, sve piše u Bibliji ali o tome kako će biti a NE i kada....
  Reče Isus svojim učenicima: Idite i širite se po svetu i širite svoju Crkvu i kome vi oprostite grehe i gore će im biti oproštene i od Oca Nebeskoga, a kome ne oprostite ni gore mu neće biti oprošteno... zato postoji sakrament ispovesti greha i davanja oprosta i pokore....
  Reče Isus, svojim učenicima: Ostavite sve šta imate ovozemaljsko i nemojte imati ništa svoje, nego pođite služiti Ocu Nebeskom. Jer vaš je posao težak, ali i plata je zato vaša, velika na Nebesima. Pa ako vam slučajno kamenčić uđe u sandalu i nju izujte i hodajte bosi i na svom putu, ustrajte i ne posustajte... zato se sveštenici ne trebaju ženiti i imati ništa svoje nego da samo služe Bogu a ne da se bogate i kite sa zlatom i da sakrivaju pedofile i da huškaju na ratove i genocide od Adama i Eve pa do Velike i Nebeske srbije...
  (Biblija, 19. avgust 2022 22:20)

  # Link komentara

 56. ŠOK OTKRIĆE U DVORIŠTU HRVATSKE VLADE! Naleteli su na čudnu "čizmicu", a onda su ugledali nešto što ih je ostavilo bez reči! ... Arheološka istraživanja u dvorištu Banskih dvora, sedištu hrvatske Vlade, otkrila su 3000 godina staru, do sada skrivenu istoriju Zagreba. Kako je danas rekao premijer Andrej Plenković, pokazano je da na ovom području postojalo veliko i važno središte s kontinuitetom života od praistorije do danas...
  Najstariji nakit na svijetu: Ogrlica od orlovih kandži Krapinskog pračovjeka stara oko 130.000 godina.
  VINKOVCI: Najstariji grad u Europi sa tragovima sustavnog života unatrag 8200g.
  (Arheo, 18. avgust 2022 17:37)

  # Link komentara

 57. Sačuvaj nas Bože od kuge i Hrvata i od Srbina koji nam glumi brata i od muslimana koji bi nožem oko vrata i od Ruskog prevaranta i od Vizantijskog krivoslavlja za koje nas još lažu da valja i od mržnje koja sve razdvaja i kojoj nema kraja, nek nas samo ljubav spaja.
  (Crnogorska molitva, 18. avgust 2022 17:04)

  # Link komentara

 58. Ante Pavelić 1945g: "Kad ti neko dođe rušit državu i seme mu treba izbrisati iz nje, zato su i srpska deca ubijana!
  Franjo Tuđman 1995g: "Pustite te jadne, prevarene i obmanjene i zatrovane ljude, da odu živi u kolonama, samo je to bitno"!
  Brojke od Međunarodne komisije koja je brojala žrtve, koje se nalaze u Memorijalnom centru Jasenovac, gde su i kosti žrtava. Te brojke su i u hrvatskim udžbenicima, gde sve hrvatske škole vode decu tamo... JUSP Jasenovac ENG List of individual victims
  (Antifa, 18. avgust 2022 17:02)

  # Link komentara

 59. Mogu ja ljudi moji oprostiti bratu svom, ako mi ukrade jednu njivu, ajde neka ga vrag nosi. Ali, ako mi brat, prvo proda veru za večeru, a onda ga njegova vera posle 500g robovanja nahuška, da mi pokuša ukrasti skoro sve šta imam, a posebno parcelu na more, e onda bi ga zaklao ko svinju.
  Znači, sve klasika, Hrvati slave a Srbi od 95g kukaju i kmeče i lažu, a tako će do kraja života! E, samo da im to ne pređe i na decu i unuke...tužan je to život. Nemci ne kukaju dok Putin radi paradu u Moskvi, a Srbi će lagat i kukat dok su živi, ma dokle god postoje, da ih site i uveličaju slavlje Hrvatima. Možete li zamisliti kakve bi reakcije sada bile, da je Oluja propala, da je Srbija sada od Virovitice do Karlobaga? Nisu svi morali da beže 95g samo oni čiji su očevi i sinovi i braća 4g ubijali svoje susjede Hrvate, ma proklet bio Franjo šta ih pustio žive. A junački Četnici su pred Oluju govorili Hrvatima da će im to biti vetrić iz gu*ice a ne Oluja, a sada eto još kmeču kako ih oduvao. Oluja je i državni praznik, neradni dan, crveno slovo i slavit će se zajedno sa Sinjskom alkom, ko najveće istorijske ponede, dok je sveta i Hrvata, a toliko će se pevati i Čavoglave i sve Tomsonove pesme.
  (308 Alka 28 Oluja, 18. avgust 2022 16:53)

  # Link komentara

 60. Nemački arheolozi su 2015g našli jedan rimski mač, a pored njega kramp (pijuk), na tom krampu je pisalo SERVE. Nemci zato staviše senzacionalan naslov, o kojem i danas ćuti cela Srbija: NAŠLI SMO SRBE SA RIMLJANIMA U NEMAČKOJ! To samo potvrđuje da reč srbi dolazi od reči sluge - servantes, serve, serbe, serbus, sorabi, srbi...Rimski mač goni robove Serve sa krampom na mukotrpan rad...jer to su robovi Rimskog carstva, koje su Iliri(Hrvati) primili i prihvatili ko svoje i na svoje zlo, a koje je posle Vizantija iskoristila protiv njih. Hrvate sa tim imenom i tom istorijom je lako odvojila i popravoslavila i stvorila novi pravoslavni narod, Srbe. Osmanlije isto tako uradiše sa Bošnjacima...ali svi znamo i analiza gena nam to potvrđuje, da su svi Južni Sloveni zapravo Hrvati.
  (Servia, 18. avgust 2022 16:43)

  # Link komentara

 61. Treba šta više ratova i zla, šta više deliti narode, stvarati nove nacije i države i širiti mržnju, tako da na svetu bude tačno 666 država. Sada ima oko 213 država na svetu, a UN ih priznaje samo 195. Ima tu još puno posla, puno još ratova i cepanja i autokefisanja i deljenja i stvaranja novih nacija...
  (666, 18. avgust 2022 16:32)

  # Link komentara

 62. Josip Broz Tito umire u Ljubljani 4.5.1980g.
  Memorandum SANU i najava zla Velike Srbije 24.9.1986g!
  Oduzimanjem autonomije jugopokrajinama Kosovu i Vojvodini 1989g!
  Hrvatska se pre referenduma mirno RAZORUŽAVA 23.5.1990g.
  Balvan revolucija u Kninu počinje 17.8.1990g!
  Referendum o samoopredeljenju u Sloveniji 23.12.1990g.
  Referendum se u RH održava 19.5.1991g.
  Rat u Sloveniji počinje napadom JNA 27.6.1991g.
  Napad na Vukovar počinje 15.9.1991g a razoren 18.11.1991g!
  Srpski masovni zločini na Ovčari 20-21.11.1991g i dok se Vukovar branio čak 3 meseca, namesto da padne u 3dana, Hrvati su zauzli čak 36 magacina JNA. "Akcija Bilogora" one najveće 27.9.1991g.
  Rat u BiH počinje napadom JNA na hrvatsko selo Ravno 1.10.1991g!
  Akcija Malsenica za spajanje tu odvojene Hrvatske 22-27.1.1993g!
  Akcija Bljesak reže liniju Virovitica-Karlovac 1-3.5.1995g!
  Srpski genocid u Srebrenici 13-19.7.1995g!
  Akcija Oluja za konačno oslobođenje 4-7.8.1995g!
  Potpisivanje predaja Srpske vojske Hrvatima u Glini 8.8.1995g!
  Dejtonski sporazum za mir i u BiH 14.12.1995g!
  Sporazum o Mirnoj reintegraciji Istočne Slavonije potpisan 15.6.1996g (Radi akcije Grom), a završava 15.1.1998g!
  NATO bombardovanje Srbije za kraj rata na Kosovu 24.3-1.6.1999g!
  Drugi Memorandum SANU 20.3. 2011g!
  (Memo, 18. avgust 2022 16:26)

  # Link komentara

 63. Nakon šta su čuli da će se desiti Oluja, Šešelj sa generalima JNA počeo da se idiotski ruga Hrvatima, kako oni nisu sposobni za nikakvu vojnu akciju, ne da će im to biti Oluja, već samo "vetrić iz gu*ice" u narodu poznat ko puvanac ili spuvanac. A pošto znamo kako ih je na kraju oduvao, čudno da nikada niti jedan srpski medij o tome nije pisao, a eto i "vekovno srpsko more" je zaboravljeno od 95g i o njemu se ćuti?
  Koliko vas uopšte zna ono najbitinije od svega, a šta se u Srbiji niti ne sme govoriti, to je da su hrvatski komunisti predvođeni sa Ivicom Račan govorili, da Hrvatska ide u mirnu i Ustavnu i demokratsku i referendumsku odluku o razilaženju od Jugoslavije i da će zato mirno predati oružje i da neće ratovati, tako da su još 23.5.1990g obmanuli Hrvate i kompletno ih RAZORUŽALI i svo oružje predali JNA, a onda je "Balvan revolucija" i napadi na nenaoružane idijotske Hrvate krenula odmah 17.8.1990g... na kraju agresorski četnički gubitnici posle kukaju da su Hrvati pokrenuli rat; Razoružanje Teritorijalne obrane SR Hrvatske 23.5.1990.
  (Spuvanac, 18. avgust 2022 16:20)

  # Link komentara

 64. BALKAN je mesto gde se ukorenilo šizmatičko Vizantijsko i harlotsko, satanističko pravoslavno zlo, nakon šta su ga Osmanlije očistile iz Vizantije i pretvorile je u Tursku. Zato je to mesto pokretanja svega zla, Svetskih ratova i genocida, jer to je i razlog odvajanja i postojanja pravoslavlja i autokefisanja, da služi sotoni, da huška i truje i obmanjuje... jasno je to svima, sem ovima koji to neće i ne žele da vide, zato jer ih to pravoslavno zlo truje i huška još od 1219g...
  (21VEK, 17. avgust 2022 07:59)

  # Link komentara

 65. Nakon šta su narod u 11 veku odvojili sa verom, odvojen je i sa pismom i zato samo pravoslavci pišu sa ćirilicom, koja je i stvorena u Vizantiji koja je podelila Crkvu... Sloveni, koje Osmanlije nisu porobili, Slovenci i Hrvati imaju svoje KAJ, a oni koji su bili robovi imaju tursko BA i BRE ali jasno je da je to sve samo poturčeni hrvatski, a srpski je Vuk 1818g stvorio sa "piši kako govorioš", šta je najveći idiotizam na svetu! Hajde zamislimo samo to, šta je bilo gazdi Turčinu lakše u 500g ropstva nad tolikim pravoslavcima na celom Jugu Evrope, da izgovara: Svijet ili svet, cvijet ili cvet... Robovi su samo izguibili to Slovenski "ij" ikavicu i ijekavicu, koja se samo pretovrila u ekavice jer svi Slovenski jezici su blagi i tečni, a srpski grub i sa 35% turcizma, ma ima ga i hrvatski ali samo 8% ...Najstariji riječnik i među Slovenima i u Evropi je hrvatski, od Fausta Vrančića još iz 1595g... Najstarije pismo Slovenskog naroda i to još klinasto je glagoljica, koju imaju najviše Hrvati pa i na Bašćanskoj ploči iz 1101g koja je najstariji dokaz pismenosti nekog Južnoslovenskog naroda, a i spominje kralja Zvonimira i nazvana je: "Dragi kamen hrvatskog jezika", nešto šta nema niti jedan Slovenski narod.
  (Kaj ba bre, 17. avgust 2022 07:57)

  # Link komentara

 66. @Sve što je južno od Save i Dunava je Balkan.Dakle, bez Slavonije i Vojvodine itd.
  (Boško, 14. avgust 2022 17:27)
  Geografski da, ali kulturoloski se valjaju u Balkanu.
  (Neko ko, bolje, zna, 14. avgust 2022 19:11)

  # Link komentara

 67. U prvom i drugom Balkanskom Ratu, ratovali su srbi, crnogorci, bugari, grci i turci.
  (ne vidim nigdje hrvate ?!)
  (Mamer N'goj, 14. avgust 2022 10:18)

  Pa nisu ni postojali kao nacija...
  (Sremacicar, 14. avgust 2022 19:09)

  # Link komentara

 68. Balakan je tamo gde se dobro osecas, a stalno bi odatle da odes...
  (Krle, 14. avgust 2022 19:05)

  # Link komentara

 69. iako sam srbin i živim u americi 48 godina sramota me reći da sam " serbin" već im kažem " jugosloven"
  (Ventura101Freeway, 14. avgust 2022 19:02)

  # Link komentara

 70. (Jovan Gundulić, 14. avgust 2022 15:55) # Link komentara

  Zar nije Ivan Gundulić, Hrvat i katolik?
  (Deretić ti li si?, 14. avgust 2022 19:00)

  # Link komentara

 71. hahaha Hrvatska nije ni postojala do pre 150 godina
  (vlado, 14. avgust 2022 16:52)

  Neumjesno je da o postajanju Hrvatske pišu oni koji su tek 2006g dobili svoju zastavu i himnu.. Stoga ti je bolje da se zavučeš u rupu i šutiš..
  (Atentator sa pištoljem na vodu, 14. avgust 2022 18:47)

  # Link komentara

 72. Najbolje kad Srbi govore da nema razlike izmedju Hrvata i Srba. Pa mi Hrvati se razlikujemo toliko medjusobno i po jeziku, i po kukturi, po arhitekturi, po kulinarsrvu, po obicajima ... pa kako su npr. Dalmatinci i Zagorci tako razliciti, a oboje slicni Srbima??

  I naravno da smo Srednja Europa kad smo bili dio A/U 1000 godina. Zagreb zovu "Mali Beč" i kad dodjem iz Zagreba u Bec ili Budimpestu vidim slicnost (naravno to su veci gradovi) ali ima gotovo jednakih zgrada, uredjenje, hrana, obicaji .... Slicno i Novi Sad.
  Beograd je s druge strane slicniji Sofiji nego Zagrebu ili Ljubljani.
  (Zagrepcanec, 14. avgust 2022 18:41)

  # Link komentara

 73. Zavisi kako ko tumaci i je li Balkan od Neretve do Dunava ili od Trsta do Odese,hm ?
  (cobo, 14. avgust 2022 18:22)

  # Link komentara

 74. @ Istocni greh

  A oni iz NDH su onda verovatno dobili medicinsko izuzeće, pošto je njihova mržnja bila bolesna. Po kojoj to zakletvi su oni agirali ?
  (Ljubica, 14. avgust 2022 18:13)

  # Link komentara

 75. Vrh Jadranskog i vrh Crnog mora, lenjirom linija i sve ispod je Balkan ili ti Helm...
  (logičar, 14. avgust 2022 18:02)

  # Link komentara

 76. Balkansko poluostrvo je geografski pojam i jasno se zna granica. Vratite se nazad u skolu ako neznate gde je.
  (EZeljko, 14. avgust 2022 17:59)

  # Link komentara

 77. (Kralj, 14. avgust 2022 15:14)

  Nijedan od tih nije krunisan niti ih je iko priznavao za kraljeve...Mihajlo Vojislavljević prvi srpski krunisani kralj od strane pape Grgura 1077.
  (lažna istorija, 14. avgust 2022 17:58)

  # Link komentara

 78. Grcka i Albanija su geografski Balkan a kulturoloski zemlje bivse Jugoslavije(bez Slovenije),Rumunija i Bugarska.
  (Igor, 14. avgust 2022 17:53)

  # Link komentara

 79. balkan je tamo gde se vozi skoda super be bajo moj jer svaki pravi balkanac od zagreba do djevdjelije zna da je skoda super be naij bolja na svetu jer je opravio fau ve bajo moj dakle ne trosi nista dizloa i dzaba registracija.
  (Oscar, 14. avgust 2022 13:57)

  Bravo!
  (Oscarska seljačina, 14. avgust 2022 17:42)

  # Link komentara

 80. Slovenci i Hrvati su genetski bliži Česima, Mađarima i Austrijancima nego Srbima. Nije ni čudo jer su živeli u austrijskoj ili madjarskoj uniji vekovima. Grci su genetski i kulturološki bliži Italijanima i Zapadnim Turcima nego bilo kome na Balkanu. Dakle pravi Balkanci (miks Slovena i Vlaha) su Bugari, Crnogorci, Makedonci, Rumuni i Srbi.
  Albanci su sličniji Grcima nego Srbima ali zbog nedostatka bogate kulture i komunističke prošlosti spajaju ih sa Srbima.
  (Oops, 14. avgust 2022 17:30)

  # Link komentara

 81. Sve što je južno od Save i Dunava je Balkan.Dakle, bez Slavonije i Vojvodine itd.
  (Boško, 14. avgust 2022 17:27)

  # Link komentara

 82. @Jurica sve je to tacno, a spao si na to da pises komentare na portalu u svemu jedne jadne i bedne Srbije. U cemu je tvoj problem?
  (Dunja, 14. avgust 2022 17:27)

  # Link komentara

 83. Balkan je termin koji je osmislila germanska skola za ovaj prostor, pre nesto vise od 1 veka. Do tada se uvek i svuda obelezavalo i zvalo, Helm! Mnogi znate strane jezike, razne, i na svima znaci nesto slicno.
  (ixx, 14. avgust 2022 17:14)

  # Link komentara

 84. Kralj, 14. avgust 2022 15:14)
  Mašta je čudo.
  (Halo Bing..., 14. avgust 2022 17:13)

  # Link komentara

 85. Geografski, i Grčka je na Balkanu, ali sa mediteranskom kulturom kojoj je grčka kultura kolevka. Ne vidim zašto bi Mađarska bila na Balkanu, osim da su je Nemci tu "kategorisali".🤔
  (ABC, 14. avgust 2022 17:11)

  # Link komentara

 86. Od ovih zemalja samo Slovenija nije balkan, sve ostalo u svakom smislu je balkan
  (Bnrmn, 14. avgust 2022 15:16)

  I oni su Balkanci jer se inate sa svima
  (gulag, 14. avgust 2022 17:03)

  # Link komentara

 87. hahaha Hrvatska nije ni postojala do pre 150 godina
  (vlado, 14. avgust 2022 16:52)

  # Link komentara

 88. "Hteo sam samo reći da je Šid nekad bio Hrvatski grad". Jeste, bio je u Hrvatskoj i to je najbolje osetio sa svojoj kozi Sava Sumanovic.
  (Goran, 14. avgust 2022 16:42)

  # Link komentara

 89. "Кооолики стандар ми Хрвати имамо, па колико кола, па море и туристе на мору.....". Слушај брале, да немате море били би сте најгора беда у ЕУ. Сада сте друга отпозади најгора беда у ЕУ, јер имате чувену Бугарску иза себе, која вас вади. Читајући ваше коментаре овде, помислио би човек да је стварно Хрватска нека богата земља, али знам да нисте, понекад прођем кроз Хрватску, па видим ко сте и какви сте. Коначно, да сте тако силни, не би вам отишло пола становништва заувек. И имали би сте бар један свој сајт да на њему пишете коментаре како сте велики....Пишем на ћирилици, јер знам да сви у Хрватској знају ћирилицу. И читајте нам Б92 још дуго. Знамо да вас срце предака вуче. Бок стари...
  (Драган, 14. avgust 2022 16:40)

  # Link komentara

 90. Popis stanovništva pokazao da je u Hrvatskoj broj Srba pao na manje od 3%, a narodu ispiru mozak o iseljavanju Hrvata.
  (ALO, 14. avgust 2022 16:31)

  # Link komentara

 91. Rimski car Dioklecian(Split) 285g radi boljeg upravljanja tim velikim i moćnim Rimskim carstvom deli mu administraciju na Istočnu i Zapadnu. Posle ta podela postaje i politička kad car Konstantin u Konstantinopolju 330g stvara novu upravu za Istočno carstvo koju naziva Vizantija(Bizant) pa iz jednoglavog Rimskog orla simbolično stvara Dvoglavog orla ko simbol jednog carstva-tela sa dve glave-uprave. Posle taj Konstantinopolis postaje tako bogat da želi postati i mesto upravljanja celom Hrišćanskom Crkvom sa centrom u Aji Sofiji(Sveta Mudrost) a pošto Rimski Papa(Od Pape Siricija 385g vođa Hrišćanske Crkve i naslednik Sv. Petra) to ne dozvoljava Vizantija deli Crkvu 1054g i odvaja Istočnu koju naziva Pravoslavnom(U 16veku se odvajaju i Protestanti). Kad su se Hrišćani podelili Osmanlije su ih lako pregazile i porobile celu Južnu pravoslavnu Evropu a padom Konstantinopolja 1453g brišu ime Vizantije iz istorije pa se na pravdu Boga ona sada zove Turska a taj Konstantinopolis se zove Istanbul(Grad izlazećeg sunca) a ta Aja Sofija je sada džamija sa minaretima. Bitne su samo Isusove reči jer je On rekao Patru(Stena) da Njegovu Crkvu ni vrata pakla neće nadvladati a tu je Crkvu sa svojom žrtvom Petar utemeljio u Rimu(Koji je priznao Hrišćanstvo 325g) šta znači da Pravoslavlje nije Njegova Crkva! U Bibliji piše da će Harlot(Odvojena crkva-kurva-bludnica) obmanuti narod da dočekaju antihrista a šta znači da pomirenja i ujedinjenja Hrišćanske Crkve nikada neće biti.
  (Istočni greh, 14. avgust 2022 16:27)

  # Link komentara

 92. Geografski, sve južno od izvora reke Save i ušća Dunava u Crno more je Balkan , sve ostalo je dnevna politika.
  (Vica Slavko, 14. avgust 2022 16:24)

  # Link komentara

 93. Citam komentare I ne mogu doci sebi. Toliko prosipanja energije u "nista". Kao sto otprilike rece Ivo Andric: svuda na svijetu ima budala, ali ovde je centrala
  (Slobo, 14. avgust 2022 16:23)

  # Link komentara

 94. Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji u svojoj povelji piše:
  ...Ko god započinje rat zna da svaki rat neizbežno izaziva stradanje civila i da su civilne žrtve često brojnije od vojnih. Prema tome, onaj ko započinje rat unapred zna da će njegovo stanovništvo stradati, ali se svejedno odlučuje za rat radi ostvarenja nekih političkih ciljeva. A neuspeh u ostvarivanju tih ciljeva, gubitak rata i stradanje agresorovog civilnog stanovništva nisu nikada u istoriji bili definisani kao zločin suprotne strane... Nemoguće je da Srbija ne zna da ‘Oluja’ i ‘Bljesak’ predstavljaju, sa stanovišta međunarodnog prava, legitimne vojne operacije radi oslobađanja državne teritorije zaposednute od strane neke druge države uz pomoć pobunjenog lokalnog stanovništva. Celokupna međunarodna zajednica smatra te operacije legitimnim i u skladu s međunarodnim pravom, pa zato Srbija svojim nepriznavanjem tih operacija stavlja samu sebe s one strane međunarodnog prava....
  (21VEK, 14. avgust 2022 16:22)

  # Link komentara

 95. @Kralj
  Svaka cast majstore,objasnio si,cekaj,a jel imas ti neki dokaz o tome osim ovog tvog upisa na komentarima internet sajta istocnih susjeda?
  (18+, 14. avgust 2022 16:20)

  # Link komentara

 96. Srbija je balkan to priznajem a po englezima onda ispada da je cela evropa Srbija to jest Srbi . Hvala englezi na jedinoj pravoj istini da smo mi Srbi zacetnici evropske civilizacije .
  (Gile, 14. avgust 2022 16:10)

  # Link komentara

 97. U desetom selu
  živi Antuntun,
  u njega je malko
  neobičan um.
  On posao svaki,
  na svoj način radi:
  Jaja za leženje,
  on u vrtu sadi.
  Kad se jako smrači,
  on mrak grabi loncem.
  Razlupano jaje,
  on zašiva koncem.
  Da l' je jelo slano,
  on to uhom sluša.
  A ribu da pjeva,
  naučiti kuša.
  Na livadu tjera,
  bicikl da pase.
  Da mu miše lovi,
  on zatvori prase.
  Guske sijenom hrani.
  Snijegom soli ovce.
  A nasadi kvočku,
  da mu leže novce.
  Kad kroz žito ide,
  on sjeda u čun.
  Sasvim na svoj način
  živi Antuntun!
  (Mali Vuk, 14. avgust 2022 15:56)

  # Link komentara

 98. HIMNA SLOBODI

  O lijepa, o draga,
  o slatka slobodo,
  dar u kom sva blaga,
  višnji nam Bog je d'o.
  Uzroče istini,
  od naše sve slave,
  uresu jedini,
  od ove Dubrave!
  Sva srebra, sva zlata,
  SVI LJUDSKI ŽIVOTI,
  ne mogu bit plata,
  tvoj čistoj ljepoti!
  U jedinstvu, u ljubavi,
  neka draži dan izlazi,
  ovdi našim skladnim glasi',
  SLOBODA SE DRAGA SLAVI!
  (Jovan Gundulić, 14. avgust 2022 15:55)

  # Link komentara

 99. Šid nije Balkan, to znam sigurno. Nismo mi ni Srbija, al sad jesmo. Tako smo i Balkan.
  (Radeka Mito, 14. avgust 2022 11:14)

  @

  Nije ni čitava Vojvodina, ni Zemun. Vojvodina je Autonomija a čitavu istoriju nije bila u sastavu Srbije niti pod Beogradom. Ni Beograd nije izvorno srpski grad. U Beogradu je do nedavno bilo vise katoličkih crkava nego pravoslavnih.
  (Istorija, 14. avgust 2022 15:47)

  # Link komentara

 100. Gradec - prvo ime grada Zagreba 8vek.
  Kaptol - crkveno ime grada Zagreba 9 vek.
  Zagreb - legenda o Mandi i Manduševcu.
  (Grad, 14. avgust 2022 13:43) # Link komentara

  Kaptol i Gradec su dva grada koji su se stopili u jedan.
  Zagreb je dobio ime od Z A G A B R I A, tj. sveti Gabriel, San Gabriel, SanGabria, Zagabria (iskvarenica kao što imamo Sustipan = san Stepan, sveti Stjepan, Supetar = san Petar, veti Petar, San Vićenat = sveti Vinko, Sutivan = san Ivan, sveti Ivan itd.). U Zagrebu na Kaptolu je bila crkvica svetog Gabriela, postoji arhiva i iskopine, i po njoj je Zagreb dobio ime.

  San Gabriel = ZAGABRIA, Zagreb
  (San Gabriel = ZAGABRIA, Zagreb, 14. avgust 2022 15:42)

  # Link komentara

 101. Zemlje ex YU se između sebe ipak poprilično razlikuju.

  Osim Hrvatske i donekle Slovenije, sve ostale zemlje je totalno zaobišla europska renesansa, gotika...u umjetnosti, arhitekturi, književnosti.

  Najsličnije su u tomu Hrvatska i Slovenija, a za onog koji se po pitanju BDP-a poziva na MMF, Eurostat kaže da je za 2021.g. slovenski BDP 21000, a Hrvatski 13460, s time da je po tom pitanju HR bogatija od Rumunjske, Bugarske i Latvije.

  Po kupovnoj moći Hrvatska je na 71% prosjeka EU i po tomu je bogatija od Bugarske, Slovačke i Grčke.

  Svi podaci su jasno vidljivi na službenom Eurostatu EU i ažuriraju se na tjednoj bazi.
  (Jurica, 14. avgust 2022 15:39)

  # Link komentara

 102. Josip Broz Tito umire u Ljubljani 4.5.1980g.
  Memorandum SANU i najava zla Velike Srbije 24.9.1986g!

  @

  Ukazanje Gospe u Međugorju 24.6.1981.
  (region, 14. avgust 2022 15:32)

  # Link komentara

 103. Zašto Balkanac znači nesto uvredljivo i primitivno?
  Balkanac znaci biti ponosan. Ponosna sam sto sam sa Balkana.
  (Ivana, 14. avgust 2022 15:29)

  # Link komentara

 104. Balkan je tamo gdje ti svako zabija nosinu u zivot, gdje su svi najpametniji, gdje su ti isti najpametniju uglavnom na drustvenom dnu, gdje te osoba kojoj ne znas ni ima pita :" Aaaaa kolika ti je plata?". I slicne stvari
  (Balkan boj, 14. avgust 2022 15:24)

  # Link komentara

 105. Od ovih zemalja samo Slovenija nije balkan, sve ostalo u svakom smislu je balkan
  (Bnrmn, 14. avgust 2022 15:16)

  # Link komentara

 106. DINASTIJA TRPIMIROVIĆI:
  Tomislav (925–928),
  Trpimir II (928–935),
  Krešimir I (935–945),
  Miroslav (945–949),
  Mihajlo Krešimir II (949–969),
  Stjepan Držislav (969–997),
  Svetoslav Suronja (997–1000),
  Krešimir III (1000–1030),
  Stjepan I (1030–1058),
  Petar Krešimir IV (1058–1074),
  Dmitar Zvonimir (1075–1089),
  Stjepan II (1089–1091).
  DINASTIJA SVAČIĆI:
  Petar Svačić (1091–1097).
  Pakta Konventa (1102) i hrvatsko-ugarski kraljevi.
  Prvi srpski kralj Stefan tek 1217g i kruniše ga Rimski papa!
  Onda SPC sa četnicima obrne priču, da se Hrvati pokatoličili?
  Evo zašto Hrvati, zbog zakletve, nikada nikoga nisu napali. Potpisali su sporazum sa papom o pokatoličavanju iz Slov3nskog višebožja još 680g : Dnevnohr ZAKLETVA HRVATA NE ZABORAVIMO Obećanje pape Agatona Hrvatima koje se ostvarilo!
  (Kralj, 14. avgust 2022 15:14)

  # Link komentara

 107. Šid nije Balkan, to znam sigurno. Nismo mi ni Srbija, al sad jesmo. Tako smo i Balkan.
  (Radeka Mito, 14. avgust 2022 11:14)
  Kako to misliš Radeka, da nije Šid Srbija? Da se vratiš ti malo u Hrvatsku odakle si i došo?
  (Mile Šid, 14. avgust 2022 12:13
  Hteo sam samo reći da je Šid nekad bio Hrvatski grad, a sad nije. Tako i Balkan, nekad jesmo nekad nismo. U budućnosti može da pripadnemo i Karpatima.
  (Radeka Mito, 14. avgust 2022 15:11)

  # Link komentara

 108. Evo čitam kako se prepucavate o Balkanu pa Srbi uporno tvrde da smo svi isti, a nismo... Velika je razlika od Srba prije Turaka i onoga što je nastalo poslije Turaka.
  (Emir, 14. avgust 2022 11:34)

  Nema nikakve razlike. Ni pre Turaka nije bilo sloge, rodjena braca su vodila ratove medju sobom. I sve su jedan drugog nadmudrivali. Samo citajte one epske pesme, svaka ide: pozovem ja tebe na megdan, pa ti pokazem gore i kazem "vidi, pticica", ti pogledas i dobijes buzdovan ili topuz u glavu i cao. Svidi mi se tvoja sestra, ja je ukradem dok si ti na dvoboju i to mi bude zena. I tako dalje. Sve neka prevara. Takvi smo i danas.
  (Joca, 14. avgust 2022 15:07)

  # Link komentara

 109. Hrvati, odnosno pokatoličeni Srbi su najveći izrodi,zločinci i lažljivci koje je svet ikada video. Srećan sam što sam Srbin, ponosim se svojim poreklom i svojom istorijom. Da sam se kojim slučajem rodio kao "Hrvat" , ubio bih se jer ne bih mogao da živim zbog silne sramote.
  (drAD, 14. avgust 2022 13:23)

  Treba izmisliti neki balkanski pandan nobelovoj nagradi da ti se dodeli za doprinos sirenja balkanizma i prostakluka.
  (Clan komisije, 14. avgust 2022 14:53)

  # Link komentara

 110. Srbi, lepi srbi, mozete vi do sudnjeg dana truditi se izjednaciti nas i vas, ali od toga nema nista. Gotovo svi komentari se ticu Hrvata i Hrvatske, a to vam nije dobro ni zdravo a tek nema smisla. Vi imate voju Otomansku kulturu i arhitekturu, mi imamo srednjeeuropsku i mediteransku te anticku, a imamo i more, tako da nas svake godine posjecuju ljudi iz cijelog svijeta, i to njih 15.000.000. Uz to smo bogati, nas Jadran je bogat, i tu jako mnogo bogatih ljudi zivi, sta kod vas slucaj nije. Mi uvozimo 4+ vise automobila od vas po glavi stanovnika, i to nemamo avoju autoindustriju, ti automobili su vise klase od onih koji se kod vas prodaju. Imamo 7x vise novca po glavi stanovnika od vas u bankama, a tek u nekretninama i jos vise od toga. Ovako bi mogli do sutra nabrajati. Jednostavno nismo ista klasa. A nismo ni Balkan, niti smo slicni vama.
  (Ostavite se nas, razvijajte svoju Srbiju., 14.
  I sve to kažeš na Srpskom ili Hrvatskom sajtu:)
  (don, 14. avgust 2022 14:30)

  # Link komentara

 111. (Evro, 14. avgust 2022 13:30)

  Mislis na onog Teslu kome su ustase pobile pola familije u drugom svetskom ratu ili onog Teslu kojem ste spomenik srusili 90-tih.
  (Sremac, 14. avgust 2022 14:28)

  # Link komentara

 112. Josip Broz Tito umire u Ljubljani 4.5.1980g.
  Memorandum SANU i najava zla Velike Srbije 24.9.1986g!
  Oduzimanjem autonomije Jugoslovenskim pokrajinama Kosovu i Vojvodini 1989g!
  Referendum o samoopredeljenju u Sloveniji 23.12.1990g.
  Balvan revolucija u Kninu počinje 17.8.1990g!
  Hrvatska se pre referenduma mirno RAZORUŽAVA još 23.5.1990g a referendum se održava 19.5.1991g.
  Rat u Sloveniji počinje napadom JNA 27.6.1991g.
  Napad na Vukovar počinje 15.9.1991g a razoren 18.11.1991g!
  Srpski masovni zločini na Ovčari 20-21.11.1991g a dok se Vukovar branio čak 3 meseca(Namesto da padne u 3dana), Hrvati su zauzli čak 36 magacina JNA. Akcija "Bilogora" one najveće 27.9.1991g.
  Rat u BiH počinje napadom JNA na hrvatsko selo Ravno koje sravnaju 1.10.1991g!
  Akcija Malsenica za spajanje tu odvojene Hrvatske 22-27.1.1993g!
  Akcija Bljesak za sprečavanje linije Virovitica-Karlovac 1-3.5.1995g!
  Srpski genocid u Srebrenici 13-19.7.1995g!
  Akcija Oluja za konačno oslobođenje 4-7.8.1995g!
  Potpisana predaja Srpske vojske Hrvatskoj vojsci u Glini 8.8.1995g!
  Dejtonski sporazum za mir i u BiH 14.12.1995g!
  Sporazum o Mirnoj reintegraciji Istočne Slavonije potpisan 15.6.1996g (Radi akcije Grom) a završava 15.1.1998g!
  NATO bombardovanje Srbije za kraj rata na Kosovu 24.3-1.6.1999g! Drugi Memorandum SANU 20.3. 2011g!
  (Memo, 14. avgust 2022 14:25)

  # Link komentara

 113. Samo primećujem
  Da,volim da putujem i bio sam svugdje ali si zaobišao reći da mnoogo više Srba posjećuje i ide radit u Hrvatsku jer su Hrvatski standard i primanja veći nego u Srbiji a o tvojem ,, tipično balkanskom" pokušaju provokacije tj. iznervirao, vene ns čelu itd. ne bih jer mi nismo balkanci kao vi, učite i vrijedno radite na sebi, trebat će vam za budućnost, pozz iz budućnosti !
  (Arch Enemy, 14. avgust 2022 14:21)

  # Link komentara

 114. Gde god se obrću prasići, jagnjići i volovi na ražnju, gde god se u kafani časti i obrću ture, gde god domaćin ugosti putnika namernika, gde god se pije ispred prodavnice i bistri svetska politika - tu je Balkan.
  (neutralan, 14. avgust 2022 14:20)

  # Link komentara

 115. Kako je moguće da je Beograd bio prvi grad u Evropi očišćen od Jevreja i to pre jednog Jasenovca pa šta su ga čistili i Četnici i vojvode ili su ko pravi "srpski antifašisti" to samo gledali ko i popovi i patrijarsi ili samo malo pomagali da se brže pune vozovi za taj Jasenovac i druge logore u NDH. A čak i tom Jasenovcu su logoraši bili živi sve dok nisu došli da im ruše NDH ko i šta su 91g došli da ruše RH a ko to radi treba i seme da mu se izbriše a ne da se pušta živ u kolone... Croativnet SUOČAVANJE S ISTINOM Srbija je prva država koja je proglašena 'Judenfrei' i koja je imala 'kombi' plinsku komoru.
  Jevrejska istoričarka Ester Gitman (A koju je odlikovala Kolinda), napisala je knjige i ima pisma od ustaških vojnika, koji su spasavali Jevreje i Rome od nacista i ponosno klali Grčko-istočne šizmatike četnike i slikali se sa njihovim glavama ko sa trofejima, ne sve Srbe, samo četnike i one koji su ih podržavali. Razlog je bio taj šta su Srbi nahuškani od SPC 41g negirali postojanje katoličke Hrvatske i dizali ih da je ruše, a to su isto ponovili opet i 91g.
  (Antifa, 14. avgust 2022 14:17)

  # Link komentara

 116. B92net Kontroverzno istraživanje - "Srbi i Albanci među najglupljim narodima Evrope".
  (Net, 14. avgust 2022 13:27)

  Što se navodnih mapa IQ tiče, pa baziraju se na knjizi osobe koju financira Pioneer Fund, zloglasna rasistička i neo-nacistička organizacija. Šarlatan koji je to pisao i koji nije dostojan čak ni ime da mu se pomene, (ne želim da ga reklamiram) odavno je raskrinkan. Zanimljivo je da su u prvoj knjizi iste te osobe, koja je i njegova najprodavanija knjiga, Srbi i Albanci uopšte nisu pominjani (tobože usled nedostatka podataka), nego su najgluplji narod u Evropi bili Hrvati. Kasnije je to promenjeno jer je tobože dobio nove podatke, ali ipak ona prva knjiga ostade najprodavanija. Naravno, sve to nema nikakvu naučnu validnost i zanimljivo je samo glupanderima sličnim tebi.
  (stop, 14. avgust 2022 14:16)

  # Link komentara

 117. Balkansko poluostrvo... Kompletna bivša Sfrj sa Albanijom i Grčkom...
  (Czv, 14. avgust 2022 14:15)

  # Link komentara

 118. balkan je tamo gde se vozi skoda super be bajo moj jer svaki pravi balkanac od zagreba do djevdjelije zna da je skoda super be naij bolja na svetu jer je opravio fau ve bajo moj dakle ne trosi nista dizloa i dzaba registracija.
  (Oscar, 14. avgust 2022 13:57)

  # Link komentara

 119. (Evro, 14. avgust 2022 13:30)

  Au prijatelju koji kompleksi, pises o Hrvatskoj superiornosti na srpskom portalu i to verovatno iz Irske ili neke od drugih drzava gde su Hrvati pobegli od odlicnog zivota i plata u Hrvatskoj. Svaka cast, kad bih ja mogao toliko da obmanjujem samog sebe, mnogo bih srecniji u zivotu bio, mislio bih da zivim u Diznilendu.
  (Nikola, 14. avgust 2022 13:57)

  # Link komentara

 120. (Evro, 14. avgust 2022 13:30)

  Da li je realno da već mesecima ostavljaš isti komentar
  (Blaster, 14. avgust 2022 13:54)

  # Link komentara

 121. Kako to da su turci 500g u pohode išli preko Beograda za Evropu i pokorili baš sve za to otcepljene pravoslavne zemlje na Jugu Evrope a nikada nisu mogli preko Zagreba ma ni da dodju do njega da pokore te male i prve katolike hrvate pa da skrate za Sloveniju pa za Italiju da tu njihovu "čizmu" lepo odseku od Evrope i pregaze je do Rima i Pape šta im je i bila namera a preko “vatikanskih psa čuvara” hrvata nisu mogli kao ni niko pre njih a srbe jašili i držali u ropstvo veće i od Biblijskog naroda a eto hrvati kažu da ih Gospa od Osmanlija sapasala u Sinju a od komunista u Međugorju a Branitelje 90ih krunica?
  Neki katolički fratri su, još u 16veku dok je cela južna-pravoslavna Evropa bila u ropstvu, pisali da su Osmanlije samo "Mač Božji", koji je očistio "Bizantsko zlo" sa ovoga sveta. Neće na Balkanu biti mira, sve dok ne dođe sultan Erdogan sa vojskom, da dignu minarete na Savin hram u Beogradu? Oni će rešit i Rusiju, to im je dužnost od Boga.
  (Vera, 14. avgust 2022 13:53)

  # Link komentara

 122. @(Ostavite se nas, razvijajte svoju Srbiju., 14. avgust 2022 12:56)

  Ti si čoveče došao na srpski portal i komentarišeš o HR, i još pominješ da mi ostavimo HR na miru. Tema je granice Balkana, i sve komentari su bili super dok se vi iz HR niste umešali i počeli da pišete koješta, ponižavate nas i iskrivljujete istoriju kako vam odgovara.
  (Neobjektivnost, 14. avgust 2022 13:53)

  # Link komentara

 123. To nema veze sa istinom. Hrvati i Slovenci nikad nisu ratovali niti se međusibno ubijali. Oba naroda su katolićka a Zagorci i Slovenci praktićno govore skoro isti jezik, međusobno su mnogim rodbinskim vezama jer su se zenili i udavali preko granice. A sa Srbima su Hrvati ratovali u 20. stoljeću tri puta plus sve druge napetosti i govor mržnje. Srbi Hrvatima ubili Stjepana Radića i poslanike, a Hrvati Srbima (sa Makedoncima) kralja. A kasnije ustaše, četnici, partizani, pa ratovi 90-ih., a sad stalna propaganda i govir mržnje u medijima i na mrežama, Druga vjera, drugi mentalitet, Hrvati i Slovenci Zapad, Srbi Istok, proamerički, proruski, Hrvati i Slovenci u NATO i i EU, Srbi Rusija, Kina, stalna srpska hegemonija. Nema tu nikakve ljubavi ni povjerenja. Konsu jednima zločinci drugima su heroji.
  (realno, 14. avgust 2022

  Samo jos da napomenem,da slovenci ne vole hrvate u vecini,cak ni ovi koji imaju vikendice kod njih.
  (Red, 14. avgust 2022 13:53)

  # Link komentara

 124. @(Igorsulic, 14. avgust 2022 10:54)

  Žalosno je tvoje nerazumevanje istorije, ali to je tipično za uskogrude nacionaliste. U doba kad je hrvatska državica u ranom srednjem veku pokorena od strane jačih nije postojao termin kao što je "srednja Evropa" u smislu kao što ga ti danas shvataš. Najkulturnija evropska zemlja je bila moćna Vizantija. Vizantinci su sebe smatrali naslednicima antičkih Grka, a zapadnjake smatrali kulturno inferiornom. Čak su i Turci na vrhuncu svoje moći smatrali sebe boljim od Zapada. Pa Katolička Crkva je u srednjem veku zabranjivala kupanje, ljudi su se bukvalno raspadali od bolesti i smrada, dok su Osmanlije gradile raskošna javna i privatna kupatila. Kasnije Zapad jača, Osmanlije slabe, dok u ovim našim krajevima termin "Turčin" postaje sinonim za bahatog islamizovanog siledžiju. To što je teritorija današnje Hrvatske , nakon ratova postala deo jedne moćne imperije, ne čini Hrvate delom Zapada jer su Hrvati u toj imperiji bili izrabljivani i u zapećku kao najzaostaliji deo te države. U kakvom imaginarijumu živiš , vidi se i po tome kako si opisao period nakon raspada Jugoslavije, tobožnji povratak Hrvata u "srednju Evropu"... Evropa je tada samo sa čuđenjem posmatrala raspad Jugoslavije i uvela sankcije na uvoz oružja i jednoj i drugoj strani, da bi nakon ogromne propagande, kuknjave, zapomaganja, žrtvovanja Vukovara i lobiranja ipak priznala novonastale državice i pomirila se s raspadom te zemlje.
  (realnost, 14. avgust 2022 13:52)

  # Link komentara

 125. Žižek je istoričar do slike. Posle slike je filozof :)
  (Lea, 14. avgust 2022 13:52)

  # Link komentara

 126. Vatikan je najveći hrvatski neprijatelj ali i razlog zašto Hrvati nikada u istoriji nisu nikoga napali i nikada nisu bili pokoreni! Vatikan je uništio Hrvate još 680g kad je sa njima potpisao ugovor da ne ratuju i napadaju druge a da će Bog da ih čuva i molitva Vatikana i da ih zato niko nikada neće poraziti. To je jedini takav ugovor u istoriji jer je tako od najvećih ratnika u Evropi u to vreme koji su pregazili i izbrisali Avare i sve osvajače taj Vatikan napravio seljake i sluge i svoje Vatikanske pse…Bizantinski car Konstantin Porfirogenet, koji je bio suvremenik hrvatskog kralja Tomislava u svome djelu „De administrando imperio“ piše: „Hrvati poslije krštenja postaviše vlastoručni ugovor te se tvrdom i nepokolebljivom vjerom zakleše sv. Petru(Papi) da nikada neće provaljivati u tuđe zemlje niti ondje ratovati, već da će radije živjeti u miru sa svima koji to budu htjeli. A od pape su za to dobili molitvu (obećanje) da će se za njih boriti i na pomoć im biti Bog Hrvata, kadgod drugi narodi provale u hrvatsku zemlju i ratom ih uznemire, a Petar, učenik Kristov, obdarit će ih pobjedom."
  Dnevno.hr ZAKLETVA HRVATA: NE ZABORAVIMO Obećanje pape Agatona Hrvatima koje se ostvarilo!
  (Istočni greh, 14. avgust 2022 13:51)

  # Link komentara

 127. Porazom na Kosovu polju 1389g. Srbi su izgubili svoju državnost i postali turski vazali a Turci su se svojom okrutnošću i silom, okomili na srpsku društvenu elitu, na mlade Srbe Đojlene po muškim haremima u Beogardu, na srpski Hrišćanski narod, koji je bio izložen nasilju, ponižavanju i istrebljivanju. Taj i takav način, turske vladavine prema Srbima, kao stanovnicima drugog reda, ostavio je posledice na mentalitet, način razmišljanja i delovanja srpskog vođstva i naroda. Da bi opstali, morali su se služiti sa raznim, izmišljotinama i smicalicama i mitovima i krivotvorenjem činjenica, lukavstvom, podvalama i lažima i obmanama koje su sa vremenom, postale tradicija…
  Dobrica Ćosić, (Otac srpske nacije, kaže da je temelj srpskog identiteta, laž a temeljno Biblijsko učenje, kaže da je sotona, “otac svih laži“ a Isus kaže: Ja sam, put, istina i život..)
  -Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno…
  -U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina.
  -Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž…
  -Laž je u samom biću Srbina…
  Laž je srpski državni interes!
  (Tradicija, 14. avgust 2022 13:50)

  # Link komentara

 128. Posle ulaska u EU brzo je Hrvatska za Srbe postala ono šta je za njih Nemačka, a gde će im tek biti kraj kad uzmu evro? A ne uzima se evro, samo tako! EU je procenila da je hrvatska ekonomija dovoljno jaka i odobrila je Hrvatskoj prelazak na Evro od 1.1.2023g. OVO NIJE DOBRO! Kad gazda ustaša dođe sa duplo većom platom na splavove i jeftine srpkinje i na linije belog i to sa svojim evrima, na kojima je Tesla, svi će ga prepoznati i to će biti HAOS!!! Do sada im je bilo lako, samo su bacali tursko bre na sve strane i to je to...ma KATASTROFA!
  Gde će susjedima biti kraj kad uzmu evro, a sada imaju duplo veće plate i za čak 7 mlrd. E veći BDP, a ne da ga stigo AV? Evro na kojem je Nikola Tesla preko šahovnice i pored kojeg piše, velikim slovima da ti oči izbije, HRVATSKA! Srpska banka uzalud kukala Evropi, zato jer tamo nema svojatanja tuđeg, ni vina, ni zelja, ni izumitelja. Tesla je hrvatski izumitelj iz Smiljana, koje god vere i nacije i boje kože bio, Hrvatska ga svetu dala i zato je na hrvatskom evru i hrvatski je brend i. Kakve veze ima Tesla sa Srbijom? Posetio je JEDANPUT u životu? Tesla i Smiljani su hrvatski jer je Oluja oduvala plan da budu srpski i.
  (Evro, 14. avgust

  Mnogo si se nalupao sine,evo primer ja sam iz Slo,i kad je uveden evro,cene su nenormalno poskocile i zivotni standard je postao losiji.A bdp HR samo pada,i jos malo pa ce pasti ispod Srbijanskog.Mrznja nije nikad bila logicna.
  (Ajde bezi, 14. avgust 2022 13:49)

  # Link komentara

 129. Evri....Na kraju, šahovnica i kuna i Tesla su na evru, a gde je kravata, najveći simbol Hrvata posle šahovnice, koja je i nazvana po njima, nije na evrokovanici? E to je stvarno blamaža, iako misle da je to u svetu poznato, nije, sigurno ne dovoljno. Mogu te kovanice da se opet menjaju za 15g kad Srbi mogu da im maknu Teslu iz unutra, ako budu u EU. Nema kravate, ni torpeda, ni penkale, ni padobrana, ni otiska prsta.... Pokazuju turističku atrakciju u Zagrebu pored Sabora, neku izmišljenu Kravat pukovniju sa kravatama ALI IMAJU SRPSKI POKLIČ: Za krst časni i slobodu zlatnu....KO JE TU LUD!
  IZJAVA PRIPISANA MNOGIM SRPSKIM VLADARIMA POKLIČ ZA KRST ČASNI I SLOBODU ZLATNU SMISLIO JE HRVAT? Istoričar Ristić digao Srbiju na noge! Nijedan naš vladar tim rečima nije poveo vojsku u boj... To je zato jer ti ne postoji srpski poklič, zato jer su Srbi robovali 500g namesto da sa pokličem brane zemlju. Krst ti je od križa kojem je Vizantija maknula slovensko ž, zato krst govore Hrvati gde god im je izbila Vizantija, isto ko i hiljada za tisuća, Dalmatinci kažu iljada... To je hrvatski poklič iz vremena borbe sa Osmanlijama, kad Srbi nisu imali ni slobodu ni krst, nego polumesec.
  (Srbata, 14. avgust 2022 13:48)

  # Link komentara

 130. sta je hrvata doslo koji kompleksasi ne mogu bez srba nikako isti jezik neka idu na Becke portale da vidimo dal su Balkan ili sredisnja Evropa gde pripadaju hHahahahah
  (boki89, 14. avgust 2022 13:47)

  # Link komentara

 131. Pošto ima puno susjeda koji ovde komentarišu, sledi nekoliko informacija od koristi i za nas i za njih.

  Etnografska karta austrijske monarhije (Ethnographische Karte der Osterreichischen monarchie), iz februara 1845, kaže sledeće:

  II Slawen
  ...
  4. Illyro – Serben
  a) Serben (Shokzen u. Raizen) .......... 2.624.000
  b) Chorwaten (Kroaten) ...….. 813.300
  c) Slowenzen (Winden) ...….. 1.167.300

  Ko ne veruje, može da pogleda i sam na:
  [link]

  Zaključci:
  1. Mi smo Iliro-Srbi. Mešani smo. Očigledno je po fizionomijama da imamo i slovenske i mediteranske gene. Iliri su bili visoki, krupni, tamne kose i tamnih očiju (zabeležba Rimljana).
  2. Susjedi su Srbi. Pardon, Iliro-Srbi. Kao i Slovenci. Isti smo, ukratko. Svima je to odavno jasno, pa i mnogima od njih. O tome se ćuti, jer nije u trendu.
  3. U ovoj karti nema podele Srba na katolike i pravoslavne. Oko 60% ih je bilo katolika. Otud je broj Hrvata manji od Slovenaca.

  Eto, nije teško biti pismen.
  (Iliro-Srbin, 14. avgust 2022 13:46)

  # Link komentara

 132. Jednom sam u posetu došao sa kolegom iz Srbije kod čoveka pravnika koji je radio u ministranstvu inostranih poslova. Kada je video dva "Balkanca", reče:"Ženo, Srbi su došli... Vreme je da se rastajemo". Suze su nam potekle od smeha.
  (yugoslav, 14. avgust 2022 11:33)

  Prilozi neko uputstvo, da se i mi smejemo!
  (neispravan kod, komentar nije upisan, 14. avgust 2022 13:45)

  # Link komentara

 133. Singidun - keltsko ime.
  Singidunm - romanizovano keltsko ime.
  Bjelgrad - prvo Slavensko-hrvatsko ime iz 9vek.
  Alba Graeca - latinsko ime.
  Fejervar - mađarsko ime.
  Griechische Weissenburg - germansko ime.
  Castelbiancho - italijansko ime.
  Nandoralba - mađarsko ime.
  Nandorfejervar - mađarsko ime.
  Landorfejervar - mađarsko ime.
  Veligradon - vizantijsko ime.
  Veligrada - tursko ime.
  Dar Ul Džihad (Kuća rata) - drugo i ratno tursko ime.
  Belogrados poleos - grčko ime.
  Beograd - srpsko ime, a koje mu dala SPC, ne bjel nego beo.

  Gradec - prvo ime grada Zagreba 8vek.
  Kaptol - crkveno ime grada Zagreba 9 vek.
  Zagreb - legenda o Mandi i Manduševcu.
  (Grad, 14. avgust 2022 13:43)

  # Link komentara

 134. Najčešće prezime među Slavenskim narodima je Horvat (Horwath), a i hrvatsko prezime Novak, dok Srb ili Srbić nema niko, u Srbiji ga jedva ima.
  -Analiza gena je pokazala da je najveći odsto južnoslovenskog gena u Evropi eto baš kod Hrvata, a svi o tome ćute.
  -Poljski kardinal i učenjak Stanislaw Hozjusz (16 vek), piše da je hrvatski jezik, (dalmatinska ikavica) materinjski jezik svih Slavena.
  -Legenda o ČEHU LEHU MEHU govori o tome da su Česi i Slovaci i Poljaci nastali od Hrvata koji su došli iz Hrvatske.
  -Konstanrin Porfirogenet piše da reč Hrvati znači "zemljovlasnici - oni koji imaju mnoge zemlje".
  -Možete li zamisliti šta bi srpski mediji pisali, ma kakvo bi to ludilo bilo, da je prezime Srbin namesto Horvat najčešće Slavensko prezime... Croativnet FASCINANTNO!? Ovo HRVATSKO PREZIME broj 1 je i u – još tri države!
  (Slaven, 14. avgust 2022 13:05)

  Sve je to super samo kada bi istorijski Horvat bilo hrvatsko prezime danas jeste ali pre nije.Pogledaj spisak naseljavanja srba iz danasnje Vojvodine Slavonije u Ukrajinu u SlavenoSrbiju videces prezime Horvat koji se izjasnjavaju kao srbi.Znaci oni su srbi a ovi Horvati sto su ostali kod nas su vremenom presli u hrvate.Isto kao i prezime Bosnjak srpsko prezime koje muslimani kazu eto to je nase prezime mi smo Bosnjaci nasa je Bosna.
  (boki89, 14. avgust 2022 13:38)

  # Link komentara

 135. Interesantno, svi pravoslavni kraljevi Južnih Slovena imaju grob, a katolički ne, iako su katolički bili i do 300g pre pravoslavnih, koji su isto bili prvo katolički! Sve hrvatske, ali i prbog srpskog i prvog crnogorskog i prvog bosanskog kralja je krunisao Rimski papa, a onda SPC sa četnicima izokrene priču, da se Hrvati pokatoličili a ne da se Srbi popravoslavili? Interesantna je i priča oko groba sv. Save kojeg nema, on ili nije postajao ili je sluga sotone i delitelj, kojeg su Osmanlije splile na lomači, namesto da mu je telo sveto i očuvano, ko Stepinčevo?
  Jedini još sačuvani zapis o počivalištu hrvatakih kraljeva daje Toma Arhiđakon, u svom delu Historia Salonitana, gde piše: Na izrečeno traženje nadbiskupa Lovre presjajni muž Dmitar, nazvan Zvonimir, kralj Hrvata, vratio je crkvi svetoga Dujma crkve svetoga Stjepna i svete Marije u Solinu sa svim njihovim dobrima. Crkve je sagradila i obdarila kraljica Jelena darujući ih splitskoj stolici u trajan posjed. Te su crkve zbog štovanja kraljevskih grobova bile predane na određeno vrijeme redovnicima koji su u njima revno obavljali obrede. Tamo je pokopan i njezin uzvišeni muž kralj Krešimir, zajedno s mnogim drugim kraljevima i kraljicama, u atriju bazilike svetoga Stjepana... Tamo je nađen samo deo sarkofaga te kraljice Jelene (Nađen je i grob kraljice Margarite u Dubrovniku). Ali grobovi kraljeva su ili premešteni ili uništeni dolaskom Vizantije i prvoslavlja, a onda i Turaka.
  (RiP, 14. avgust 2022 13:37)

  # Link komentara

 136. Od svih Srba Hrvati su najgori.
  (Jac, 14. avgust 2022 13:36)

  # Link komentara

 137. A sta bi Zizek drugo, nego da se pro... Ocekujem baba Vedranu.
  (opasni presedan, 14. avgust 2022 13:33)

  # Link komentara

 138. @Najčešće prezime među Slavenskim narodima je Horvat (Horwath), a i hrvatsko prezime Novak, dok Srb ili Srbić nema niko, u Srbiji ga jedva ima.
  -Analiza gena je pokazala da je najveći odsto južnoslovenskog gena u Evropi eto baš kod Hrvata, a svi o tome ćute.
  -Poljski kardinal i učenjak Stanislaw Hozjusz (16 vek), piše da je hrvatski jezik, (dalmatinska ikavica) materinjski jezik svih Slavena.
  -Legenda o ČEHU LEHU MEHU govori o tome da su Česi i Slovaci i Poljaci nastali od Hrvata koji su došli iz Hrvatske.
  -Konstanrin Porfirogenet piše da reč Hrvati znači "zemljovlasnici - oni koji imaju mnoge zemlje".
  -Možete li zamisliti šta bi srpski mediji pisali, ma kakvo bi to ludilo bilo, da je prezime Srbin namesto Horvat najčešće Slavensko prezime... Croativnet FASCINANTNO!? Ovo HRVATSKO PREZIME broj 1 je i u – još tri države!
  (Slaven, 14. avgust 2022 13:05)


  Juju! Vi toliko uspešni i rašireni po evropi a niste imali svoju državu do pre 25 godina.
  (Charlie Harper, 14. avgust 2022 13:33)

  # Link komentara

 139. HRVATSKA SRAMOTA! Odbacili svoju kunu, koja im je i na zastavi!
  Hrvati su jedini narod od Južnih Slovena, koji ima svoju izvornu valutu KUNU. Hrvatski kovani novac Banovac iz 1235g je na sebi imao Kunu zbog "kunovine", a to je koža od živitinje Kune sa kojom se trgovalo hiljadama godina. Banovina Hrvatska 1939g je održala tu tradiciju i imala valutu kunu, a od nje su je nastavile koristiti i Ustaše u NDH 40ih, a onda i Republika Hrvatska 90ih. Sada je Kuna i na kovanici hrvatskog evra. Neverovatna istorija i autohtoni novac i ponos Hrvata. Sa druge strane, dinar nije južnoslovenski, došao je iz Rimskog carstva - Vizantije, ko i pravoslavlje i 4c i dvoglavi orao i ćirilica...
  Hrvati su bili 800g u Austrougarskoj a imaju manje od 1% mađarizma, Srbi imaju oko 35% turcizma. Zašto da Srbi štite vizantijsku ćirilicu i svoj u 500g poturčeni hrvatski jezik, a polako gube i pismo i jezik? Poturčeno "Hrvatsko cvijeće", koje se naziva Bošnjacima, bar ponosno veliča svoje turcizme...
  Na primeru Bunjevaca, svi Srbi imaju prilike jasno videti kako su sa lažima i pravoslavljem nastali od Hrvata.
  SANU da sada krene očistit srpski jezik od preko 35% turcizma morali bi prepisati sve od Hrvata, baš kako je to uradio i Vuk 1818g posle 500g ropstva. Ako ga ne očiste i ne štite od novih tuđica nestaće, skroz će se izgubiti u tuđicama, ovako kako im se gubi i vizantijska ćirilica... Croativnet PORAZNO ZA HRVATSKU – jest uopće pitanje – Koji je jezik stariji: hrvatski ili srpski!?
  (Kuna, 14. avgust 2022 13:32)

  # Link komentara

 140. @Mali Vuk, 14. avgust 2022 11:36)

  Sve je to super u teoriji (da ne kazem lupetanju), nego gde je neki dokaz, neka ta spilja gde su ziveli, pa crtali po njoj, pa ostavili neko orudje, alate, kao na primer sto ima kod nas u Vinci? Nista, a?
  (iznogud, 14. avgust 2022 13:31)

  # Link komentara

 141. Posle ulaska u EU brzo je Hrvatska za Srbe postala ono šta je za njih Nemačka, a gde će im tek biti kraj kad uzmu evro? A ne uzima se evro, samo tako! EU je procenila da je hrvatska ekonomija dovoljno jaka i odobrila je Hrvatskoj prelazak na Evro od 1.1.2023g. OVO NIJE DOBRO! Kad gazda ustaša dođe sa duplo većom platom na splavove i jeftine srpkinje i na linije belog i to sa svojim evrima, na kojima je Tesla, svi će ga prepoznati i to će biti HAOS!!! Do sada im je bilo lako, samo su bacali tursko bre na sve strane i to je to...ma KATASTROFA!
  Gde će susjedima biti kraj kad uzmu evro, a sada imaju duplo veće plate i za čak 7 mlrd. E veći BDP, a ne da ga stigo AV? Evro na kojem je Nikola Tesla preko šahovnice i pored kojeg piše, velikim slovima da ti oči izbije, HRVATSKA! Srpska banka uzalud kukala Evropi, zato jer tamo nema svojatanja tuđeg, ni vina, ni zelja, ni izumitelja. Tesla je hrvatski izumitelj iz Smiljana, koje god vere i nacije i boje kože bio, Hrvatska ga svetu dala i zato je na hrvatskom evru i hrvatski je brend i. Kakve veze ima Tesla sa Srbijom? Posetio je JEDANPUT u životu? Tesla i Smiljani su hrvatski jer je Oluja oduvala plan da budu srpski i.
  (Evro, 14. avgust 2022 13:30)

  # Link komentara

 142. @Gdje su vladali Turci 300+ godina tamo je Balkan. To se vidi po muzici, pjesmi, po običajima, po rječniku punom turcizama, po oružju (kubura i sablja), po hrani (pite, burek, čevapi, bosanski lonac, baklave, rahatlokum, gurabije, hurmašice, turska kafa u džezvici i fildžanu), po arhitekturi i po mentalitetu itd.
  (Vakuf, Baščarsija, Kalemegdan, Dorćol, 14. avgust 2022 13:10)

  Jel? Vaši vlastodršci iz Nemačke kažu da počinje od Beča pa južno. A i lepo barataš sa rečima koje se kod vas ne koriste. Mora da si ponosan na svoju multikulturalnosti.
  (Samo primećujem, 14. avgust 2022 13:30)

  # Link komentara

 143. Srbi, treba dobro da pazite na braću i sestre i mamice, da vam ne kažu da idu da rade i konobare u Hrvatskoj...
  Republikars Srpkinje najtraženije za se*s na jahtama Jadrana! Prostitucija u jeku sezone na hrvatskom primorju.
  Kontroverzna IQ karta rađena po TIMSS i PISA testovima....
  B92net Kontroverzno istraživanje - "Srbi i Albanci među najglupljim narodima Evrope".
  (Net, 14. avgust 2022 13:27)

  # Link komentara

 144. Istorija-povijest, Geografija-zemljopis, Nauka-znanost, Zvanično-službeno, Hiljada-tisuća, Komšija-susjed, Obezbeđenje-osiguranje, Porodica-obitelj, Vaspitanje-odgoj, Saobraćaj-promet, Hleb-kruh, Apoteka-ljekarna, Penzija-mirovina, Direktor-ravnatelj, Kancer-rak, Štampa-tisak, Flaša-boca, Gas-plin, Trotoar-nogostup, Šarafciger-odvijač, Frižider-hladnjak, Šnicla-odrezak, Pištolj-samokres, Kundrak-usadnik, Nišan-ciljnik, Šaržer-spremnik, Lenjir-ravnalo, Amanet-zavjet, Oluk-žljeb, Kajiš-opasač, Brushaltr-grudnjak, Peškir-ručnik, Pantalone-hlače, Jelek-prsluk, Pazar-tržnica, Barjak-stijeg, Kasa-blagajna, Bakšiš-napojnica, Pasulj-grah, Šerpa-teća, Supa-juha, Ćebe-pokrivač, Ekser-čavao, Kapija-porta, Paradajz-rajčica, Kašika-žlica, Česma-pipa, Sunđer-spužva, Ortak-suradnik, Dželat-krvnik, Avet-utvara, Bešika-mjehur, Fabrika-tvornica, Selfi-sebić, Ekran-zaslon, Sekretarica-tajnica, Bekstejdž-zapozorje, Tastatura-tipkovnica, Ležeći policajac-uspornik, Vakcina-cjepivo, Pandemija-velepošast, Dezinficijans-raskuživač, Respirator-dišnik, Influenser-utjecajnik, Frontmen-predvodnik, Fudbal-nogomet, Golman-vratar, Ofsajd-zaleđe, Penal-jedanajesterac, Faul-prekršaj, Selektor-izbornik...
  (Jezik, 14. avgust 2022 13:26)

  # Link komentara

 145. Evo razloga zašto su izmišljeni Srbi-katolici u Dubrovniku:
  STROGI ZAKONI: JESTE LI ZNALI? Dubrovačka Republika pravoslavcima i muslimanima zabranjivala je noćenje unutar zidina i podizanje bogomolja.
  Sećate li se kako je neko maestralno izigrao bolesne srpske mitomane sa objavom "srpske freske u Dubrovniku", koju su Hrvati 10g krečili i nisu uspeli da je okreče haha? Fenomenalan potez, jer ne da je srpska freska (Takva je i u Vatikanu, zato jer se tada crtala isto u obe Crkve), nego su saznali i to da je u vreme kad se crtala Uroš sa Srbima, po nalogu Vizantije, napadao i pokušao da osvoji Dubrovnik, da ga otme Hrvatima, a ne da su njemu živeli Srbi. Nije uspeo ni on, ni niko posle njega, a ni Milošević 90ih! Svaka čast za priču oko te freske, a koju mogu da vidi svi turisti koji dođu u Dubrovnik... Kurir.rs ISTORIJSKE ČINJENICE OTKRIVAJU ISTINU! Franjevci bežali od srpskog kralja Uroša pa premestili manastir i fresku.
  Čiji je Dubrovnik dokazuje i arapski putopisac Muhamed Al-Idrisi u Tabula Rogeriana još 1154g(Gde je i prva karta na svetu) u knjizi Kitab Rujaru u kojoj se pominje Hrvatska(ne i Srbija) a gde je napisao: Dubrovnik je najjužniji grad zemlje Hrvatske i Dalmacije.
  Dokazi u Dubrovniku su i nađene knjige hrvatskog pisaca Marka Marulića iz 16veka: Slobodnadalmacija.hr U Dubrovniku otkriveno oko 60 inkunabula i knjiga iz 16. stoljeća koje su nekoć pripadale Marku Maruliću.
  (Dubrovnik, 14. avgust 2022 13:24)

  # Link komentara

 146. Hrvati, odnosno pokatoličeni Srbi su najveći izrodi,zločinci i lažljivci koje je svet ikada video. Srećan sam što sam Srbin, ponosim se svojim poreklom i svojom istorijom. Da sam se kojim slučajem rodio kao "Hrvat" , ubio bih se jer ne bih mogao da živim zbog silne sramote.
  (drAD, 14. avgust 2022 13:23)

  # Link komentara

 147. “ Prvo za Hrvata nećeš čuti da kaže da je Slovenac, Hrvatima su općenito Srbi ipak draži od Slovenaca. ”

  @

  To nema veze sa istinom. Hrvati i Slovenci nikad nisu ratovali niti se međusibno ubijali. Oba naroda su katolićka a Zagorci i Slovenci praktićno govore skoro isti jezik, međusobno su mnogim rodbinskim vezama jer su se zenili i udavali preko granice. A sa Srbima su Hrvati ratovali u 20. stoljeću tri puta plus sve druge napetosti i govor mržnje. Srbi Hrvatima ubili Stjepana Radića i poslanike, a Hrvati Srbima (sa Makedoncima) kralja. A kasnije ustaše, četnici, partizani, pa ratovi 90-ih., a sad stalna propaganda i govir mržnje u medijima i na mrežama, Druga vjera, drugi mentalitet, Hrvati i Slovenci Zapad, Srbi Istok, proamerički, proruski, Hrvati i Slovenci u NATO i i EU, Srbi Rusija, Kina, stalna srpska hegemonija. Nema tu nikakve ljubavi ni povjerenja. Konsu jednima zločinci drugima su heroji.
  (realno, 14. avgust 2022 13:22)

  # Link komentara

 148. Kako je moguće da duplo manja Hrvatska, posle porušene i obnovljene 2/3 zemlje, već 30g ima veći BDP od Srbije, ima i veće plate i penzije, a da za to svi srpski političari i mediji ćute. Ima li bolje pobede od te? Tokom velepošasti Korone, čak 2g je Vučić obećavao da im ga stiže, a kasni za 7 mlrd. E, iako je to duplo manja država sa duplo manje stanovnika...
  MATEMATIKA JE NEUMOLJIVA Aleksandar Vučić tvrdi da će Srbija prestići Hrvatsku po BDP-u. Možda i hoće krajem ovog stoljeća, ako mi ne budemo radili ništa.
  Nego, ko nas to zavadi? Gde je to vekovno srpsko more na koje Četnici i vizantijsko krivoslavlje ne izbiše ni 40ih, ni 90ih, za koje ćute čke četničke kukavičke, kojima je Oluja tako maestralno zatvorila usta, da ga niti ne pominju od 95g a letuju u Grčku ili Albaniju... Šta je drugo preostalo Srbima posle 95g sem laži i mržnje, šta drugo imaju, šta drugo mogu?
  Kalinjingrad i Baltičko more je rusko i rešeno je još posle Drugog svetakog rata, a sada su Krim i Crno more isto ruski. Ostalo je još bratsko Jadransko more da bude rusko, zato jer su oni najpošteniji i najantifašističkiji i najmoćniji Sloveni, naša braća i pravoslavci i zaštitnici.
  Kalinjingrad (Baltička flota).
  Karlobag (Jadranska flota).
  Krim (Crnomorska flota).
  (Dara iz Karlobaga, 14. avgust 2022 13:21)

  # Link komentara

 149. Teorija o hromozomskim halpogrupama je kvazi naučna i rasistička. Mnogi ljudi loših ličnih kvaliteta, utočište traže u kolektivitetu.
  (Pacifista, 14. avgust 2022 10:58)

  Nema nikakve "teorije" haplogrupa. A ova danasnja poplava pseudonaucnih stiva u kojima o haplogrupama suvereno baljezgajiu polupismeni rasisti na nacisti svih mogucih boja (koji, naravno, ne poznaju ni najelementarnije osnove genetike, akamoli da bi ista znali i mogli razumeti o populacionoj genetici) najgrublja je zloupotreba *tehnike* haplogrupa, opasnost na koju je upozoravao jos njen zacetnik - veliki geneticar Luigi Luca Cavalli-Sforza (naranvo da njega niko od ovih tastatura-geneticara, niti pominje, niti je cuo za njega).
  (X=iks, 14. avgust 2022 13:20)

  # Link komentara

 150. Ovde svi Srbi pišu hrvatskom latinicom i odbacili vizantijsku ćirilicu? Hoće li odbaciti i njenu podelu i mržnju, to krivoslavno, harlotsko zlo? Da se vrate papi i braći svojoj, svojim korenima, zajedništvu i slozi...? Hrvati jedini od Južnih Slovena imaju baš sva narečja, ekavicu i jekavicu i ijekavicu i čakavicu i štokavicu i kajkavicu i to ti jasno dokazuje da su svi južnoslovenski jezici hrvatski. Analiza gena ti isto dokazuje da su baš Hrvati taj najstariji južnoslovenski narod jer taj gen imaju u najveći odsto u Evropi šta znači da su svi Južni Sloveni zapravo Hrvati. Zato je Hrvate trebalo smanjiti ili skroz izbrisati ili staviti u starateljstvo jer jedino sa tom istinom mogu ti južni Sloveni da se ujedine a to je opasnost posle za Italijane i Germane i Francuze... Stvore zajedničku državu svih Južnih Slovena i ne nazovu je Srbija da se ne sramote pred istorijom i ne dozvole da se zove Hrvatska i nazovu je veštačkim imenom Jugoslavija.
  (Jezik, 14. avgust 2022 13:19)

  # Link komentara

 151. @Jovica
  Gluposti

  @Arch Enemy
  Komšo, pa čemu tako teške reči? Ja sam mislio da ste vi evropljani civilizovani, da se književno izražavate i izbegavate stres. A ti se toliko iznervirao da ti je iskočila vena na čelu. Nemoj toliko da se nerviraš. Utiče na zdravlje i lepotu.
  A vidim da si obišao celu Srbiju čim si primetio koliko je prljava, neuredna, išarana sprejevima,.. Mora da ti se mnogo dopala kada si toliko vremena i novca izdvojio da sve obiđeš. Vidiš, ja nikad nisam bio u "lijepoj vašoj" pa ne mogu da sudim. Ali sam primetio da vas ima dosta koji turistički dolazite do BG i NS. Jel to preko agencije ili u ličnoj režiji?
  Prijatan dan. Kiss kiss 💋
  (Samo primećujem, 14. avgust 2022 13:18)

  # Link komentara

 152. Vera......Za sve je kriv onaj vizantijski sluga i prvi huškač i trovač i delitelj, sada sv. Sava. Koji je, kad se Crkva cepala, obmanjivao Srbe da se odvoje i izdaju svoju braću katolike(Hrvate i Severne Slovene i Papu) i da prodaju veru za večeru i obrnu se Vizantiji i 500g ropstvu. Nikada neću zaboraviti, kad je Patrijarh Pavle(koji je 91g onako slao popove po RH i BiH da ispiru mozak Srbima i huškaju ih na rat i genocid za Veliku i Nebesku Srbiju), rekao isprerd Savinog hrama, za srpsku TV, kako je sveti Sava bio taj, koji je u vreme kad se Crkva delila, vodio Srbe "na pravi put" i zato je on sada kako reče, "temelj SPC". Tako je i on priznao kakvo je zlo bio taj "Sava Delitelj"! Vreme je da se o tome otvoreno govori, pa i to kako je to on odveo Srbe od braće u propast, od bitke na Kosovo polje do 500g ropstva i mitova i legendi i laži i obmana i pokretanja ratova i genocida... Nema više Vizantije a Rusija ne može da je menja, jer će isto završiti ko i ona, ko i Aja Sofija(iz koje je Vizantija trebala da upravlja sa celom Crkvom), je na vreme ispravljena sa minaretima iz tog vizantijskog i satanističkog krivoslavnog zla, a ovo ostalo polako propada ili se cepa i autokefiše međusobno. A jasno je da mira očito neće biti, sve dok opet ne dođu Turci, da isprave i taj hram sv. Save onako sa minaretima ko Sofiju, pa će posle narod imati neke šanse za mir?
  (Istočni greh, 14. avgust 2022 13:15)

  # Link komentara

 153. Ali, ko je pokatoličio GRKOKATOLIKE!?
  Znate da Grčka ima grkokatolike, koji se nisu popravoslavili 1054g kad se Vizantija odvojila od Boga i pape i braće? Cepanje Isusove Crkve se u Bibliji zove Harlot (Odvojena crkva, ku*va, bludnica). Zato su interesantni Grkokatolici, koji su ostali katolici sa papom i posle Šizme, a o tome se kod nas ne govori, NIKADA!? Ispada da Vizantija nije uspela ni sve Grke da popravoslavi, a uspela baš sve Srbe, tako da im "za večeru" dala Srbiju na tri mora, a sada posle 500g Božje kazne nemaju ni kap, a i ta Vizantija je sada Turska!?
  (Giros, 14. avgust 2022 13:10)

  # Link komentara

 154. Gdje su vladali Turci 300+ godina tamo je Balkan. To se vidi po muzici, pjesmi, po običajima, po rječniku punom turcizama, po oružju (kubura i sablja), po hrani (pite, burek, čevapi, bosanski lonac, baklave, rahatlokum, gurabije, hurmašice, turska kafa u džezvici i fildžanu), po arhitekturi i po mentalitetu itd.
  (Vakuf, Baščarsija, Kalemegdan, Dorćol, 14. avgust 2022 13:10)

  # Link komentara

 155. Isus: Ja sam put, ISTINA i život...Sotona je lažac, on je otac svih laži...
  Dobrica: Laž je u samom biću Srbina, laž je srpaki državni interes...
  Harlot - odvojena crkva, ku**a, bludnica, koja se odvojila da obmanjuje narod i da sa njim dočeka antihrista...
  Svi smo se mi pokatoličili, u 7-8 veku, iz slovenskog višebožja sa Perunom, u tada jedino Hrišćanstvo koje je vodio Rimski papa! Znamo ko je posle Šizme u 11veku prodao veru za večeru (Srbija na Tri mora) i odvojilo se od braće i pape i popravoslavio se sa Savom i Vizantijom,. Onda ih Bog kaznio sa 500 g ropstva, a tu Vizantiju očistio i predao je muslimanima. Rimski Papa kruniše prvog srpskog kralja 1217g da zadrži Srbe, a Sava huška i obrće narod po nalogu Vizantije, koja odmah 1219g autokefiše SPC. Nije Sava svetac, on je vizantijski huškač i delitelj, šizmatk, sluga sotone, obmanitelj...
  (Vera, 14. avgust 2022 13:09)

  # Link komentara

 156. Internet je fenomenalna stvar, inače kako bi mi saznali to da su se Hrvati razoružali pre rata, a ne da su ga pokrenuli? Razoružali ih njihovi komunisti, predvođeni Ivicom Račnom, sa pričom kako idu na miran i demokratski referendum, prema Ustavu Jugoslavije... Razoružanje Teritorijalne obrane SR Hrvatske 23.5.1990-wikipedia
  Oduzeto sve oružje Teritorijalne obrane Hrvatske-youtube
  (Start, 14. avgust 2022 13:07)

  # Link komentara

 157. Najčešće prezime među Slavenskim narodima je Horvat (Horwath), a i hrvatsko prezime Novak, dok Srb ili Srbić nema niko, u Srbiji ga jedva ima.
  -Analiza gena je pokazala da je najveći odsto južnoslovenskog gena u Evropi eto baš kod Hrvata, a svi o tome ćute.
  -Poljski kardinal i učenjak Stanislaw Hozjusz (16 vek), piše da je hrvatski jezik, (dalmatinska ikavica) materinjski jezik svih Slavena.
  -Legenda o ČEHU LEHU MEHU govori o tome da su Česi i Slovaci i Poljaci nastali od Hrvata koji su došli iz Hrvatske.
  -Konstanrin Porfirogenet piše da reč Hrvati znači "zemljovlasnici - oni koji imaju mnoge zemlje".
  -Možete li zamisliti šta bi srpski mediji pisali, ma kakvo bi to ludilo bilo, da je prezime Srbin namesto Horvat najčešće Slavensko prezime... Croativnet FASCINANTNO!? Ovo HRVATSKO PREZIME broj 1 je i u – još tri države!
  (Slaven, 14. avgust 2022 13:05)

  # Link komentara

 158. Cela srpska istorija je laž, Šešelj vas u huškanju 90ih lagao BAŠ ZA SVE! Novinari HRT-a su bili u katedrali u Magdeburgu i ptali su sveštenika, da li je na ulazu u katedralu pisalo "čuvaj nas Bože od kuge i Hrvata". On im je u šoku odgovorio, da li vi stvarno mislite da na katedrali može pisati nešto tako protiv nekog naroda, to je laž! Istraživanjem dalje se došlo do Nemačkih protestantskih knjiga, u kojima piše da su Hrvati ratovali protiv njih na strani Pape, u Tridesetogodišnjem ratu. Ali, piše da zločine nisu radili oni, nego njihovi plaćenici-sluge koje su za njih ratovale, verovali vi ili ne SRBI i Vlasi(Rumuni), a zbog njihovih zločina ih švedski kralj Gustav, isto protestant, zove "Novim plemićima đavola". To je još jedan primer kako je Šešelj istinu samo izokrenuo, i 1000puta ponavljao Srbima... Njemačka knjiga "CARSKI HERETICI I HRVATI” tiskana nakon Velikog rata 1918. otkriva da su Srbi kao vojne sluge Hrvata činili zločine u Tridesetogodišnjem ratu!
  Konjušnica je bila u hrvatskom ĐAKOVU, a ne u Beču i danas je tamo i najstarija je u Evropi, ima 514g a u njoj su Hrvatima bili konjušari mladi Srbi, koji nisu hteli biti ĐOJLENI po muškim haremima u Beogradu, a onda tu Šešelj po tradiciji, samo izokrenuo priču i 1000puta ponavljao Srbima da im postane istina, pored njihovog 500g ropstvo. Nije bilo samo pravilo prve bračne noći, o ovome se ćuti: JESTE LI ČULI ZA ĐOJLENE? Pre gotovo 200 godina Srbija je iz budžeta plaćala mlade gejeve da budu LJUBAVNICI TURCIMA.
  (21VEK, 14. avgust 2022 13:04)

  # Link komentara

 159. Ove sezine u RH radi oko 11000 Srba iz Srbije i 3000 iz RS...
  Hrvatska je od ulaska u EU postala za Srbe, ono šta je za njih Nemačka.
  Popis stanovništva pokazao da je u Hrvatskoj broj Srba pao na manje od 3%, a narodu ispiru mozak o iseljavanju Hrvata.
  Ukrajina konfiskuje rusku imovinu, onako ko Hrvati srpsku, a Savo Strbac reče da je Hrvatska konfiskovala 3,4 mlrd. E srpske imovine, ali nije rekao da je ratna šteta oko 40 mlrd. E.
  Prosečna plata u Hrvatskoj je 1022 evra, a ima i ZAKON po kojem je krivično delo ako se isplati minimalna plata manja od 500 evra, a sada traže da se to digne na 600 evra, šta je više od srpske prosečne plate.
  Jedina analiza iz 2013g provedena u Hrvatskoj je pokazala da Srbi donesu svake godine Hrvatima oko 650-700 mil. E, a šta je skoro ništa pored toga da zarade po sezoni do 12 mlrd. E. A zamislite kako bi sada bilo, da se nije ratovalo 90ih, koliko bi onda nosili, a i sada da nema ovog bolesnog širenja mržnje po Srbiji?
  (Dara iz Karlobaga, 14. avgust 2022 13:03)

  # Link komentara

 160. U pravu su Grci. Srbi, Bugari, Albanci, Makedonci i ostali su i dan danas poluvarvari. Grci su iznad njih. I Evropa je Grke uvek drugačije tretirala. A mi Srbi smo uvek mislili da je Evropa zapadno i severno od nas. Evropa je i malo više južno od nas.
  (Ifinus, 14. avgust 2022 10:19)

  Ne veruj Danajcima ni kad ih Evropa drugacije tretira!
  (trojanski konjusar, 14. avgust 2022 13:00)

  # Link komentara

 161. Definicija Srbina: Prevareni i obamnjeni i zatrovani Hrvat, kojeg su Vizantija i Sava odvojili od Pape i braće Hrvata, kad se Crkva cepala i popravoslavili ga. Onda ih Bog, toliko pravoslavne, kaznio sa 500g ropstva i Vizantiju pretvorio u muslimansku Tursku! A celo to vreme Srbin se punio sa mržnjom prema toj braći Hrvatima, zato jer su ostali i dalje katolici sa Papom i Gospom, a zato i ostali nepokoreni! A posle ropstva i on krenuo na tu svoju braću i od njih napravio ubice i koljače, da se od njega brane dok sa tim Vizantijskim krivoslavnim zlom izbija na vekovno hrvatsko i katoličko more. A šta braća sprečiše i 40ih sa Ustašama i 90ih sa Braniteljima... "Srbi su otkinuti dio hrvatskog katoličkog stabla, njima je svetac Sava koji ih odvajo od Pape, a Hrvatima je svetac Stepinac koji je i život dao samo da to ne uradi".
  Reče Isus, Petru: Ti si Petar stena na kojoj ću izgraditi Crkvu svoju, da je ni vrata paklena neće nadvladati… Zato su Vizantiju, koja je podelila Isusovu crkvu u 11veku, Osmanlije ne samo nadvladale nego i izbrisale sa lica zemlje, koju pretvoriše u Tursku i tako dokazaše da nije Njegova. Samo su muslimani spas od tog vizantijskog i harlotskog i krivoslavnog zla, jer mira je ionako na Balaknu bilo samo tih 500g dok su oni to zlo držali u ropstvu da miruje, a posle njih je pokrenulo sve Balkanske i Svetske ratove i genocide...
  (Vera, 14. avgust 2022 13:00)

  # Link komentara

 162. Hrvatska ima tri mentaliteta, tri pidneblja, tri kulturološka obrasca i sve se to vidi u svakodnevnom životu ljudi, od stola do pjesme, narodne nošnje i obićaja.
  Mediteranska Hrvatska ima mediteransku prehranu, ima klape i serenade, a Istra ima još posebnosti. Riba, maslinovo ulje, vino, bevanda, masline, smokve...
  Srednjoevropska je pod jakim uticajem Beča i Pešte, u prehrani perad, purica s mlincima, patka, guska, pile, štrukle, gemišt, to su Zagreb, Zagorje, Međimurje, pjeva se zagorske, prigorske, međimurske uz mužikaše sa bajsom i ostalom postavom, a Slavonija i baranja pohani bećki, kulen, gulaš, čobanac, svinjetina, raskošni kolači, vino i pivo, a pjeva se bećarac, svira tamburica.
  Balkanska Hrvatska, to su Lika, Banija, Kordun, i bh. Hrvati, jede se kiseli kupus sa suhom svinjetinom, grah, jane na ražnju, svinjetina, pjeva se raznoliko, neki gangu, neki lićke, neki srednjobosanske, sviraju se gusle, dangubica, frule, šargija, violina i harmonika. Pije se rakija, negdje loza, negdje šljiva. Narodne nošnje u sva tri područja razlićite, u Slavoniji bogata trpeza i bogate nošnje.
  (3u1, 14. avgust 2022 12:59)

  # Link komentara

 163. Нигде се није гинуло толико као на Балкану. (аco, 14. avgust 2022 10:15)

  Cak i to je mit. Na Balkanu se ginulo mnogo, ali je (na zalost) bilo i gde se ginulo vise, pa i mnogo vise (eto, na primer - tamo gde se i danas gine).
  (Atila je priznao, 14. avgust 2022 12:58)

  # Link komentara

 164. @Srbi kazu da je Balkan bivsa SFRJ plus Bugarska, Grcka i Albanija.
  (nece biti, 14. avgust 2022 12:23)

  Čuj srbi kažu ahahahaha 🤣🤣 Pa samo ukucaj Balkan na Google pa ćeš i sam videti šta je sve Balkan. U nemačkim školama se uči da je Balkan sve jugoistočno od Beča do kraja granica evrope. To je zvanična geografija.
  (A sta ti misliš?, 14. avgust 2022 12:57)

  # Link komentara

 165. Srbi, lepi srbi, mozete vi do sudnjeg dana truditi se izjednaciti nas i vas, ali od toga nema nista. Gotovo svi komentari se ticu Hrvata i Hrvatske, a to vam nije dobro ni zdravo a tek nema smisla. Vi imate voju Otomansku kulturu i arhitekturu, mi imamo srednjeeuropsku i mediteransku te anticku, a imamo i more, tako da nas svake godine posjecuju ljudi iz cijelog svijeta, i to njih 15.000.000. Uz to smo bogati, nas Jadran je bogat, i tu jako mnogo bogatih ljudi zivi, sta kod vas slucaj nije. Mi uvozimo 4+ vise automobila od vas po glavi stanovnika, i to nemamo avoju autoindustriju, ti automobili su vise klase od onih koji se kod vas prodaju. Imamo 7x vise novca po glavi stanovnika od vas u bankama, a tek u nekretninama i jos vise od toga. Ovako bi mogli do sutra nabrajati. Jednostavno nismo ista klasa. A nismo ni Balkan, niti smo slicni vama.
  (Ostavite se nas, razvijajte svoju Srbiju., 14. avgust 2022 12:56)

  # Link komentara

 166. Mislim da tvoja frustracija i prozilazi iz toga sto znas da izlaskom Slovenibe i Hrvatske iz Juge smo vas ostavili na Balkanu i time pokazali da zelimo vise veze sa narodima koji slijede slicnu kulturu i vrijednosti
  (borna, 14. avgust 2022 10:34)

  A ti nekako imaš potrebu visiti na srpskom portalu samo da bi nam pojasnio kako sa nama ne deliš sličnu kulturu i vrednosti. Zanimljivo za psihologe, psihijatre ili one koji proučavaju mentalni sklop likova sličnih tebi.
  (ops, 14. avgust 2022 12:52)

  # Link komentara

 167. Ljudi iz Vojvodine su najpitomiji ljudi u ex YU(uz Sloveniju)

  Ako su Vojvodjani Balkanci onda su apsolutno svi Hrvati Balkanci.
  (miki, 14. avgust 2022 10:05)

  Na zalost, malo je danas preostalo pravih Lala i Laca.
  (Ziveo Kralj Dragutin!, 14. avgust 2022 12:50)

  # Link komentara

 168. Balkan je Raj na Zemlji koji Zapad svako malo, prema svojim potrebama i interesima, pretvara u Pakao. Narodi Balkana, je l' vi shvatate da ne znamo šta imamo, da nam je Priroda dala sve najbolje na planeti, da smo svi slični, upravo kao nekadašnja plemena :Tračani,Iliri, Dalmati itd.,a i dalje smo obični gladijatori u zaoadnjačkim arenama? Reče Njegoš:"Zapad i mrtvu osmansku ruku drži oko balkanskog vrata" (otprilike, nije citat doslovce). Kako nekad, tako i sad. Razmislimo malo i manimo se klanja, dok na favorite bacaju cveće a na one druge go**a, jer na kraju, svi u fekalijama završimo.U pamet se...
  (Naki, 14. avgust 2022 12:47)

  # Link komentara

 169. Koliko naši susedi imaju komplekse vidi se po tome što obožavaju da kažu da su kao Slovenci, ali kad ih neko poredi sa Srbima glavni argument im je BDP po glavi stanovnika. Evo baš sam sad posetio MMF-ov sajt i ovo su najsvežiji podaci za 2022 godinu. Nominalni BDP po glavi stanovnika Slovenija $30160, Hrvatska $17300, Srbija $9,500. Znači prilično je veća razlika između Slovenije i Hrvatske, nego između Hrvatske i Srbije. Pa kako onda možete da kažete da ste kao Slovenci, a da ste daleko ispred Srba i da se ne možete porediti nikako?
  (Ivan, 14. avgust 2022 11:26)

  Prvo za Hrvata nećeš čuti da kaže da je Slovenac, Hrvatima su općenito Srbi ipak draži od Slovenaca. Slovenija je glumila prijatelja Hrvatskoj, pa blokirala pregovore dvije godine radi granice. Hrvatska to ne radi Srbiji, a sigurno ni Srbija ne bi Hrvatskoj da je situacija obratna.

  Drugo, BDP koji ti pokazuješ može biti eventualno za prvi kvartal ili prva dva kvartala 2022.g. pošto godina još nije gotova, a pazi glavni prihodi od turizma nisu u prva dva kvartala. Druga stvar je da Slovenija za razliku od Hrvatske I Srbije nije imala ratove i razaranja. Tu je već bila u prednosti i zbog toga ušla prije u EU. Zanimljivo bi bilo da je i Slovenija krenula sa iste pozicije usporediti BDP.
  (leptirica, 14. avgust 2022 12:44)

  # Link komentara

 170. Ne kontam ove komentare hrvatskih pacenika a ni moderatora sto ih dopusta . Nesto mi je to cudno. Jel se mi sto za nesto spremamo cim se tako ostrimo jedni na druge. I da znate sta zabole me cosak pa da mi je deda bio darvinov majmun licno . Zivot je jedan i ako ga protracimo na mrznju i nesrecu e onda smo bas zasr..li debelo.I neka ste nam vratili 250 000 ljudi Hvala.
  (Miki ns, 14. avgust 2022 12:41)

  # Link komentara

 171. Balkan je planina u Bugarskoj.
  Balkan kao pojam za geografsko poluostrvo na jugoustoku Evrope je oidmwtacina francuskig geografa iz druge polovine 19.veka
  Balkan kao teritorijalni pojam smo mi ovde nekriticno I mazohisticki prihvatili.
  Balkan kao kulturoloski pojam se odnosi na one Koji se ponasa ju van normi zapadnoevropske I centralnoevropske civikizacije. Pa oni Koji se prepoznaju u tome su I Balkanci.
  (?, 14. avgust 2022 12:40)

  # Link komentara

 172. U širem smislu Balkan je mentalitet manje razvijenih naroda sklonih muljaži i prevari, zadimljena krčma polupijanih ljudi u kojoj se lako poteže nož i kubura, u kojoj lako i bez važnog povoda pada glava, prostor na kojem ne vlada razum nego strasti. To je prostor teskog nacionalizma, veličanja sebe i svojih i unižavanja drugih, to je prostor podjela, nasilja, nepravdi, kriminala, neslobode govora, mrznje, to je prostor mitomanije, neistine, hegemonije, lažnoh herojstva, veličanja zločinaca, to je prostor nasilja nad ženama i manjinama... To je prostor disfunkcionalne države, prostor svemoćnog gazde kojeg se za sve pita, čvrste ruke vladara i privelegirane kaste za koju zakoni ne važe. To je prostor loših puteva, loseg zdravstva, lošeg školstva, loseg sudstva. To je prostor velikog porodičnog nasilja i toksičnih društvenih mreža. To je prostor poruka mržnje na stadionima. (Mentalitet, 14. avgust 2022 09:41)

  Na zalost, nije jedini takav prostor. Cak ni u tom smislu nismo bas toliko vazni. Eto, ni to nam ne ide - avaj, ima i gorih!
  (da se jadna za zelen bor vatim..., 14. avgust 2022 12:40)

  # Link komentara

 173. a to da ste kulturološki Srednja Evropa, malo sutra, Evropljani ne izlivaju fekalnu kanalizaciju u more i ne bacaju đubre u isto.
  (Miloš Bg, 14. avgust 2022 09:40)

  Cesi, Slovaci i Madjari svakako ne izlivaju fekalnu kanalizaciju u mora, nego je salju vama, Dunavom. Hocete li da je i mi saljemo vama, umesto da je izlivamo u more? BTW, za razliku od vas, mi tu fekalnu kanalizaciju procistimo, kao sto, pretpostavljam, rade i Cesi, Slovaci i Madjari..
  (a u Svedskoj..., 14. avgust 2022 12:36)

  # Link komentara

 174. Šta je uradio civilizovan zapad nakon otkrića Amerike?Uništio starosedeoce i njihovu kulturu!Ko je porobljavao stanovnike Afrike ? Ko je od Azije napravio kolonije i izrabljivao narod? Ko danas "širi demokratiju" ratujući na sve strane?
  A Balkan je sinonim za divljaštvo!?
  (lili, 14. avgust 2022 12:35)

  # Link komentara

 175. Al se pravoslavni turci primaju na temu!
  (Skakač na H5, 14. avgust 2022 12:34)

  # Link komentara

 176. Al se pravoslavni turci primaju na temu!
  (Skakač na H5, 14. avgust 2022 12:33)

  # Link komentara

 177. Što se tiče komentatora sa ostrva kojem je bliža Italija od Balkana...to je normalno. Celu istoriju je pripadala Italiji u ovom ili onom imenu.
  (Antikroasan, 14. avgust 2022 09:36)

  Kakvoj "Italiji"!? Nema Italije "u ovom ili onom imenu". Dalmacija (ni tada citava) je pripadala Italiji samo onda kad je bila okupirana (1941-43). Zadar i jos par otoka pripadali su Italiji 1918-1943. Nikad vise!!! Prespokojna Mletacka Republika, ne da nije Italija (u bilo kom "imenu"), nego je njena negacija (odnosno Italija njena). BTW, Veneto je Kraljevini Italiji prikljucen naknadno i na silu, odlukom velikih sila, nakon toboznjeg plebiscita, iako je prethodno upravo narod Veneta, u uniformama austrijske vojske, u pravom plebiscitu porazio vojsku Italija (nadmocnu i u ljudstvu i u naoruzanju), kako na kopnu, tako i na moru. Mnogi Talijani (na Jugu mozda i vecina) Venete ni danas ne smatraju "Italijanima" i mnogi Veneti se i danas ne smatraju "Italijanima".
  (guska koja je spasla Rim, 14. avgust 2022 12:30)

  # Link komentara

 178. Gluposti.
  (Milos, 14. avgust 2022 12:28)

  # Link komentara

 179. Ljudi balkansko poluostrvo je geografski pojam, mogu da se menjaju države koje se tu nalaze ili teritorije ali zna se šta je balkansko poluostrvo. Kao i Apeninsko sko ili Pirinejsko. A šta je i ko je na toj teritoriji to je potpuno nebitno. Ako si u tom geografskom položaju ti si na Balkanu hteo to ili ne balkanac si. E sad mentalitet je druga priča ali rekao bih da možda samo eventualno Slovenci nisu "pravi balkanci" svi ostali su sčika i prilika balkana.
  (4k4.Dex, 14. avgust 2022 12:26)

  # Link komentara

 180. Balkan je stanje u glavi a ne geografski pojam sto sam Zizek jako dobro exemplefira. :)
  (Dante, 14. avgust 2022 12:26)

  # Link komentara

 181. Srbi kazu da je Balkan bivsa SFRJ plus Bugarska, Grcka i Albanija.
  (nece biti, 14. avgust 2022 12:23)

  # Link komentara

 182. Њииииихаааа!
  (Јабучило, 14. avgust 2022 11:10)

  Занимљиво је знати да на нечији живот утичем толико да се на прилично често на вести коју коментаришем оглашава под мојим надимком и коњским њиштањем :)
  (Јабучило, 14. avgust 2022 11:41)

  Možda zato što si konj?
  (Johnny, 14. avgust 2022 12:08)

  И јесам коњ, чим сам свесно одабрао да останем у Србији оваквој каква је и коју се где год могу трудим да учиним бољом.Отуда Јабучило. На крају, ако сви одемо, или се одрекнемо, ко ће остати?
  (Јабучило, 14. avgust 2022 12:21)

  # Link komentara

 183. Sve desno duž Save a potom i desno od Dunava je Balkan
  (Ss, 14. avgust 2022 12:19)

  # Link komentara

 184. Cinik, možda si u pravu što se tiče kupovne moći, evo sutra idem kod prodavača Mercedesa, sigurno će uzeti u obzir prosječne plaće pa će reći, evo tebi u Smederevskoj Palanci dajem Mercedesa za 25.000, dok ću tvom rođaku u Kninu prodati istoga za 30.000? Slabo si nam objasnio ekonomiju.
  A što se tiče rada, samo zato što Plenković ili Milanović ne idu na otvaranje svake tvornice papuča, to ne znači da tvornice u Hrvatskoj ne postoje, guglaj malo pa ćeš se neugodno iznenaditi što se tiče industrijske (još i domaće) proizvodnje u HR.
  (Pepinbrat, 14. avgust 2022 12:18)

  # Link komentara

 185. Bugari u tom pogledu su KUL. Za razliku od novijih naroda na Balkanu, recimo Hrvata.
  Bugari ko da se raduju kad kazu NA BALKANITE.
  (ZORAN, 14. avgust 2022 11:49)
  a bugari i hrvati imaju sličnosti kao finci i bosanci
  (etizop, 14. avgust 2022 12:17)

  # Link komentara

 186. Balkan moze biti i na Menhetnu,kao sto Monmartr moze biti u Panbukovici,zavisi koliko si vaspitan,kulturan i radis na sebi.
  (Pavle, 14. avgust 2022 12:15)

  # Link komentara

 187. Šid nije Balkan, to znam sigurno. Nismo mi ni Srbija, al sad jesmo. Tako smo i Balkan.
  (Radeka Mito, 14. avgust 2022 11:14)
  Kako to misliš Radeka, da nije Šid Srbija? Da se vratiš ti malo u Hrvatsku odakle si i došo?
  (Mile Šid, 14. avgust 2022 12:13)

  # Link komentara

 188. Hrvati = kompleks
  (Wer, 14. avgust 2022 12:13)

  # Link komentara

 189. Onaj Sloven Žižek je isto ovako trovao i pričao da je trebalo napraviti zid posle Slovenije. On je prvi iznosio ovakve teze, mada slično čitamo 25 godina. Obično trovanje. Evropska kultura i ta demokratija kojom se ponose je sva je nastala na Balkanu, u Grčkoj. U Srbiji imamo hotele Balkan, kafane i tako i treba da bude.
  (Dubioza, 14. avgust 2022 12:13)

  # Link komentara

 190. @logično

  (nastavak)
  Politicki cin je bio i izbor srpstva koji su svojevremeno cinili neki Hrvati u Dalmaciji, u nekim trenucima i prilicno brojni. Taj cin je bio izraz razocarenja, ocajanja... i rezultat neznanja. Vecinu je brzo proslo, shvatili su gresku. Ali, Srbi, usled vlastitih ogranicenja (njihovo shvatanje nacije) to nisu bili u stanju shvatiti, niti danas shvataju, pa pricaju o "Srbima katolicima". Kao momcic koji nije u stanju shvatiti da je bio samo prolazna i uzgredna uteha devojke, nego uobrazi da je "stvorena za njega" i da samo njemu pripada, pa je proganja.
  (trojanski konjusar, 14. avgust 2022 12:10)

  # Link komentara

 191. Њииииихаааа!
  (Јабучило, 14. avgust 2022 11:10)

  Занимљиво је знати да на нечији живот утичем толико да се на прилично често на вести коју коментаришем оглашава под мојим надимком и коњским њиштањем :)
  (Јабучило, 14. avgust 2022 11:41)

  Možda zato što si konj?
  (Johnny, 14. avgust 2022 12:08)

  # Link komentara

 192. logično
  U pravu si da su otoci dobrim delom naseljeni s kopna, prebezima iz krajeva koji su pali pod Turke. Nije bilo "smene" stanovnistva, nego stapanja (koje nije bilo bezbolno, dugo su to bile odvojene populacije u ozbiljnom sukobu, ali je stapanje odavno okoncano). Prvobino stanovnistvo nije ni otkud doslo, nego je bilo autohtono, ali je kulturoloski bilo daleko blize apeninskim, nego balkanskim populacijama (nekakve Italije tada, ne da nije bilo, nego nije bila ni u programu, osim kao geografski pojam). Ne zato sto je tu kulturu neko nametnuo, nego zato sto je to sve bio jedinstveni kulturni prostor (ne samo apeninski, nego i sire mediteranski) - i tu se stvarala (stavise, cesto se upravo tu stvarala). Talijanska nacija nije etnicka, nego je zasnovana na kulturnoj povezanosti. Po tome Dalmacija svakako spada u taj krug isto koliko i bilo koji danasnji talijanski region. Medjutim, zasnivanje i izbor nacije je pre svega politicki cin. I taj je politicki cin vecina stanovnistva Dalmacije odbila, a i danas odbija. Izbor svake nacije je politicki cin, pa i srpske. I svaka nacija je zasnovana na nekim kulturoloskim premisama, pa i srpska, iako je jedna od njenih osnovnih premisa (apsolutno pogresno) uverenje da je zasnovana na krvnom poreklu.
  (trojanski konjusar, 14. avgust 2022 12:06)

  # Link komentara

 193. Najbolji odgovor koji sam čuo je da Balkan počinje tamo gde počinju nezavršene kuće (bez fasade, sako sa ciglom).
  (bagz, 14. avgust 2022 12:03)

  # Link komentara

 194. @Arch Enemy, 14. avgust 2022 09:53)
  Evo i ja sam obisao HR uzduz i popreko i mogu da kazem da nisu ni u cemu ispred Srbije, dok su za neke stvari znacajno ispod Srbije. Istra se jedino izdvaja u HR, gde narod ima drugaciju filozofiju zivljenja i kulturu, isto kao kod nas Vojvodina. Sve ostalo je identicno.
  (iznogud, 14. avgust 2022 11:05)

  Мало сте ви видели. Балкан је у глави. А може да ти буде у глави и Колумбија, а може и Холивуд. Само човек одлучује шта ће бити. Они који дозволе да им други одреде шта су, такви нису ни то што јесу, већ су у глави Сахара, Гренланд, вакуум, немам појма шта већ. 21-и век, схватите.
  (mr, 14. avgust 2022 12:02)

  # Link komentara

 195. Balkan je bre mama! I kao geografsko podneblje i kao mentalni sklop.
  (Oujea!!!, 14. avgust 2022 11:58)

  # Link komentara

 196. Ovo je romantiziranje istorije nas Srba kao nezavisnih i to je totalno netacno.
  (Od Kosova do Karlovaca, 14. avgust 2022 10:52)

  Kakvo romantizovanje, kakvi bakrači...Ti si totalno promašio poentu. Pričam o sadašnjosti. Danas imaginarni pojam kao što je "srednja Europa" služi onima sa kompleksom inferiornosti da sebi podignu vrednost i napumpaju ego kiteći se tuđom kulturom i dostignućima i trpajući se u istu kategoriju sa onima koje vide kao superiorne. Ima li boljeg dokaza da sam u pravu od komentara hrvatskih učesnika u ovoj diskusiji koji se satraše objašnjavajući da su, za razliku od Srba, oni "centralna Europa", a ne Balkan. Upravo te komentare treba proučavati kao školski primer bizarnog fenomena o kojem pišem.
  (rv, 14. avgust 2022 11:58)

  # Link komentara

 197. "Balkan je planina u Srbiji i Bugarskoj.
  U Srbiji planinu Balkan zovu još i Stara planina.
  Eto to je Balkan u uzem smislu. "

  Tacno ali ovde se govori o Balkanskom poluostrvu a ne o planini Balkan.
  (Nebojsa, 14. avgust 2022 11:57)

  # Link komentara

 198. Uostalom, kako ti se dopada ideja da se Dalmacija pripoji Italiji. Ako je već toliko slična Italiji, onda treba i da pripadne Italiji, a ne Hrvatskoj.
  (logično, 14. avgust 2022 09:31)

  Glupa ti je teorija, da gluplja ne može biti... Srbija sliči Turskoj više nego Europi, kako bi ti bilo da se zbog toga ponovno pripoji Turskoj?

  A Turska u nekim djelovima više sliči Grčkoj, zašto i to ne bi pripojili Grcima?

  Vojvodina opet ne liči na Srbiju, već na Mađarsku, što i to ne bi?
  (Mare Nostrum, 14. avgust 2022 11:57)

  # Link komentara

 199. Uzmi pasoš i idi vidi sam.
  (Mamer N'goj, 14. avgust 2022 10:34)

  И '43. је деда морао да има аусвајс. Али је окупатор отеран.
  Јабучило

  okupator oceran, a nedugo posle toga unuci mole za ausvajs?
  (novi nacin, 14. avgust 2022 11:55)

  # Link komentara

 200. Balkan je geografski pojam, ali još više pojam prgavosti, ratova, patrijahata. Teško se Hr može smjestiti na Balkan, jer religijski pripadamo zapadnoj civilizaciji izgrađenoj na romaniki, renesansi, rokokou, baroku. Hr je tipična evropska zemlja.
  (Fanat špadi, 14. avgust 2022 11:29)

  Naravno. Pravi eU-ropljani. Još od '41...
  (No1e, 14. avgust 2022 11:52)

  # Link komentara

 201. Jedino sigurno je da Split prestonica balkanskog polustrva. Poslustrvo izlazi na more, u slučaju Balkanskog polustrva to je Jadransko more, a ko je upoznat zna da je Split gradd slučaj (nemilih slučajeva). Ako balkanizajciju gledamo kao podele i nemisle slučajeve, onda Hrvatska i grad Split vode.
  (zare, 14. avgust 2022 11:50)

  # Link komentara

 202. Ocigledno se u tekstu Balkan pominje pezorativno a ne geografski.
  (pp, 14. avgust 2022 11:50)

  # Link komentara

 203. Bugari u tom pogledu su KUL. Za razliku od novijih naroda na Balkanu, recimo Hrvata.
  Bugari ko da se raduju kad kazu NA BALKANITE.
  (ZORAN, 14. avgust 2022 11:49)

  # Link komentara

 204. Њииииихаааа!
  (Јабучило, 14. avgust 2022 11:10)

  Занимљиво је знати да на нечији живот утичем толико да се на прилично често на вести коју коментаришем оглашава под мојим надимком и коњским њиштањем :)
  (Јабучило, 14. avgust 2022 11:41)

  # Link komentara

 205. Osnovni problem Balkanaca,a to su oni ciji su koreni na Balkanskom poluostrvu,je sto u svojim interpretacijama sopstvene izuzetnosti ne shvataju u kojoj meri su isti,kao oni, od kojih misle da su originalniji i zasluzniji za kulturoloski i kulinarski uticaj na Balkanu.To je slucaj sa intelektualcima i obicnim svetom.Bilo da se hvale,bilo da se zale,uvek su bolji ili vazniji od sebi istih.Postoji razlika izmedju Balkanaca sa obala mora,onih izmedju mora i planina i onih s planina.Razlikuju se i po uticaju stranih osvajaca,koji su ostavili trag,kao Austo-ugari i Osmanlije,razlikuju se po religijama,podeljeni su na slovene i oni koji to nisu.Ima naravno jos poneka razlika,ali Balkanci su neverovatno slicnog mentaliteta,i to je ono sto im smeta.Proslog cetvrtka sam rucao u jednom pariskom restoranu,fin restoran fino mesto,sa Albankom iz Albanije i Albancem s Kosova,divne,obrazovane,kultivisane osobe,decenijama nastanjeni u Parizu.I naravno ,pre francuskih specijaliteta, narucili smo albansko meze.A meze bez ajvara,nije meze .I tu smo povadili balkanske rogove,sve fino,kulturno,na francskom,tiho i civilizovano,da ne ometamo ostale goste,pocesmo rat o poreklu ajvara.I pored toga sto smo svo troje pricali stranim jezikom, sve vreme sam imao utisak da pricamo maternjim jezikom.To je duh balkana.Inace,najbolji ajvar,ako ne racunam onaj sto sprema moja keva,preprzen na ulju ,je madjarski.Ali i on je poreklom srpski.Al’ aj’ dokazi ti to Makedoncima.
  (Balkanska korida, 14. avgust 2022 11:39)

  # Link komentara

 206. Turkmensko stanovništvo je mnogo šire od same Turske, to su i Krimski Tatari, Azerebejdžanci, Turkmenistanci, Kirgistanci, Uzbekistanci, Kazahstanci, Afganistanci itd. Sve su to normalni narodi bogate kulture o kojima znamo malo pa imamo predrasude.
  3u1

  manje vise svi zive u bedi, to je ono sto znamo.
  ne slazem se da imamo predrasude, al' je cudno.
  (bostam bluz, 14. avgust 2022 11:39)

  # Link komentara

 207. Kakvo li je psihijatrijsko objašnjenje za ovakvo ponašanje Evropljana.Zašto svi misle da su posebni i oni i samo oni.Činjenica je da ima razlike u kulturi ,vaspitanju i materijalnom stanju,ali ove dve zavise od o vo treće ,materijalnom stanju.Ali ako istorijski analiziramo,sve bogate države su se samo formirale od manjih državica ,bojeno ojačali i pljačkali one male državice ,a pošto su bojeno i ekonomski bili jači nisu dozvoljavali da male ojačaju.Primer je Jugoslavija.Zašto ljudima je usađeno da pokvarene metode,korupcija ,agresija nad drugima,i pljačkaški mentalitet - je vrlina kojuzapad nameće kao vrline .A sve suprotno tome što su nas učili ranijih godina tumači se kao - primitivnost ,nesposobnost ,glupost ,debilnost i t. d.Koliko su kulturnih dobara pokrali ti veliki od malih.Bila sam oduševljena trgom San Marko u Veneciji i saznala da so one konje ukrali od Turaka.I na kraju u engleskom romanu Put Svile gde je opisan dolazak Evropljana na tlu Amerike.IDIJANCI su ih dočekali ,hranom i pićem a Evropljani su ih sve poklali pa kako pisac kaže ,,Ko je onda divljak."
  (Mija, 14. avgust 2022 11:37)

  # Link komentara

 208. @ vodnik Tako je, vodniče. Ni ja vas Hrvate ne mrzim ali ne želim nikakav privatan kontakt sa vama. Sa vama samo službeno i uvek sa poštovanjem, a nijedan privatan kontakt sa Hrvatima ne dolazi u obzir zato što ste previše opsednuti svojom "hrvatskom jedinstvenošću" i to se kad - tad zakomplikuje. A eto, niti sam nacionalista niti sam neki veliki Srbin, nego prvo Vojvođanin a posle sve ostalo.
  (Vojvođanin, 14. avgust 2022 11:36)

  # Link komentara

 209. Slučajno sam naletio na ovaj jako interesntni komentar...
  CRO-MAGNON (Kromanjonac) - špiljski čovek! CRO-ATIA - nacija špiljskih ljudi. Reč cro dolazi iz starofrancuskog - okcitanskog jezika i znači šuplje-špilja, a dokazuje da su Hrvati najstariji narod u Evropi, kojeg su ostali narodi tu zatekli u šplijama, dok su dolazili u Seobama naroda.
  HOR - skupina ljudi! HORDA - skupina ratnika! HRVANJE - borba!
  HORVATI, HRVATI - Ime dokazuje da su se krvavo borili protiv svih tih došljaka, a koji bi im sada i istoriju i ime izbrisali, ili bi ih stavili u starateljstvo. Zato jer su previše opasni za ujedinjenje svih Slovena, zato jer su svi Sloveni zapravo Hrvati i samo sa tom istinom mogu da se ujedine. A to je previše opasno za ostatak Evrope.
  (Mali Vuk, 14. avgust 2022 11:36)

  # Link komentara

 210. Nije bitno sta ko prica, bitna je geografija a ona kaze da reka Soca zapadna granica Balkana
  (sin lovca na medvede, 14. avgust 2022 09:08)

  Veneti su po mentalitetu slicniji Balkancima, nego Talijanima. (Najslicniji su Slovencima i donekle Crnogorcima.)
  (guska koja je spasla Rim, 14. avgust 2022 11:36)

  # Link komentara

 211. Nema ništa gore od toga, nego kad se braća pokolju oko zemlje!
  Ukrajina ima Yarun, a dron pao na Zagrebački Jarun, a HR ima još i Kijevo, Majdan, Žitomir, Lavov...17 istih imena. Ukrajinci su Bjeli Horvati, imate ukrajinsko selo Stilsko i u njemu špilje sa šahovnicom Bjelih Horvata, iz vremena najveće države u Evropi od 3-5 veka, koja se zvala Velikaya Horvatiya. A i Česi, Slovaci i Poljaci imaju legendu o Čehu i Lehu i Mehu, a koja im govori da su nastali od Hrvata iz Hrvatske. Sv su Slaveni zapravo Hrvati, a od svih Hrvata od Jadrana do Sibira najgori su genocidni Srbi i zločinci Rusi.
  Znate da je pravo ime hrvatske himne, "Horvatska domovina"? Znate da je prezime Horvat najčešće u Hrvatskoj i Slovačkoj i drugo najčešće u Češkoj, a i ostalim Slavenskim zemljama? Znate li da u Izraelu, na svakom koraku imate reč Horvat, na svim arheološkim lokalitetima. Horvat na hebrejskom-izraelskom jeziku znači ruševina(drevna-arheološka). Ne zna se da li su to Hrvatske ruševine, ili su ih Hrvati rušili? Ali, kako je moguće da se o tome ćuti, jer neke su stare do 9000g... Horvat Kur, Horvat Uza, Horvat Qarta, Horvat Akav, Horvat Galil, Horvat Burgin, Horvat Hamama, Horvat Yatir, Horvat Berachot, Mesad Horvat Bor, Horvat Katsrah, Horvat Midras... internet stvarno treba zabranit?
  (Slaven, 14. avgust 2022 11:35)

  # Link komentara

 212. Turski povjestnik Aali (1542.-1599.) rodom iz Galipolja, TRIDESET je godina živio u Bosni na dvoru bosanskih valija (namjestnika). On je prvi u turskoj povijesti bosansko-hercegovačke Muslimane nazvao HRVATIMA. U svomu djelu Tarihi Aali... Croativ.net KAVAZOVIĆU NA’ ČITAJ: Tko su bili stanovnici BIH u očima Osmanlija.
  (Turkija, 14. avgust 2022 11:34)

  # Link komentara

 213. Evo čitam kako se prepucavate o Balkanu pa Srbi uporno tvrde da smo svi isti, a nismo... Velika je razlika od Srba prije Turaka i onoga što je nastalo poslije Turaka. Ono što je vrijedilo i bilo naša braća i evropski narod izginulo je u bitkama s Turcima. SPC je više puta obnavljala "biološku masu" (pitajte Savu Štrbca), raznim ortodoksnim življem, ali izgleda da im to nije najbolje uspjelo. A što se tiče slavne ratničke prošlosti, radi se gotovo isljučivo o "bežanijama". Prvo bežanije pred Bugarima u Bosnu (hrvatsko kraljevstvo), pa ondak bežanija pred Turcima u Vojvodinu, pa u Liku, bežanije pred Austrougarskom sve do Krfa, pa bežanija pred nemcima i ustašama u zbegove, pa bežanija iz Slovenije u 90-ima, pa bežanija pred hrvatima u Srbiju, pa bežanija pred Albancima sa Kosova. Sve same bežanije.
  Koja tragedija od nacije...
  (Emir, 14. avgust 2022 11:34)

  # Link komentara

 214. Nema tog Srbina u EU koji se ne srami svoga porekla, te tvrdi da je iz Hrvatske.
  (jovica, 14. avgust 2022 09:31)

  Zašto misliš da Nemci, Asutrijanci, Holanđani, Danci i ostali ne znaju razliku između naroda i ponešto o njihovoj istoriji.
  Moj posao je da posećujem seniore kod kuće u jednoj skandinavskoj zemlji. Kad kažem da sam iz Srbije, najčešće povezuju zemlju sa Titom i otporom protiv nacista i Staljina. Komentar je često "vi ste neka ponosita nacija".

  Jednom sam u posetu došao sa kolegom iz Srbije kod čoveka pravnika koji je radio u ministranstvu inostranih poslova. Kada je video dva "Balkanca", reče:"Ženo, Srbi su došli... Vreme je da se rastajemo". Suze su nam potekle od smeha.
  (yugoslav, 14. avgust 2022 11:33)

  # Link komentara

 215. Nema laganja i mitova i teorija sada u 21veku pored jasne i egzaktne analize gena, a Evropska analiza (82 evropska instituta za genetiku po uzorku krvi građana) od 2009- 2013g je uništila sve srpske laži. Pokazala je da Srbi nisu narod jer imaju najšareniju kartu gena u Evropi, a po genima su 33% Južnosloveni-Hrvati(plavo) i 13% Severnosloveni(žuto) i zamislite vi to ČAK 20% Grci(svetlocrvena), a to je očito i razlog zašto su oni odvojeni pravoslavci sa Vizantijom dok su Hrvati i dalje ostali katolici sa Papom... "Srpska karta gena je najšarenija na svetu, to je đubrište gena od svih osvajača kroz istoriju"... brilliantmaps.com/the-genetic-map-of-europe/ Šta vi mislite, kako bi sada bilo da se nije desio raskol Crkve u 11veku, da smo i dalje svi ostali braća i papini katolici, ma pitate li se vi to nekada? Svi su ovde zapravo Hrvati i katolici, neki poturčeno Hrvatsko cvijeće, a neki popravoslavljeno Vizantijsko smeće?
  (21VEK, 14. avgust 2022 11:33)

  # Link komentara

 216. Balkan je geografski pojam, ali još više pojam prgavosti, ratova, patrijahata. Teško se Hr može smjestiti na Balkan, jer religijski pripadamo zapadnoj civilizaciji izgrađenoj na romaniki, renesansi, rokokou, baroku. Hr je tipična evropska zemlja.
  (Fanat špadi, 14. avgust 2022 11:29)

  # Link komentara

 217. Svi ste jadni, odreda. Da li je Tesla bio Srbin ili Hrvat, da li su bolje strukle ili pite, da li je burek samo sa mesom ... sada i ova tema. Koga je uopste briga za vas? Radite za bedne pare tamo dole, a sebi pravite jos gori pakao od zivota tim tupavim pseudointelektualnim raspravama. Evo, za par dana ce opet neki nemiri na Kosovu, sve zato sto neko sanja kako ce Albanci prihvatiti srpsku vlast. A nece. A sto se tice Balkana, Balkan se zna gde je i sta je, u neka vremena kada smo ucili cestite skole jasno nam je receno: reka Soca od usca do izvora, reka Sava od izvora do Beograda, a potom Dunav do svog usca, sve jugoistocno od toga je Balkan, voleli vi to ili ne. I to vam je to. 2+2 je uvek 4, Zemlja nije ravna ploca, a Balkan je tu gde i jeste. I da, jedini balkanski narod koji je u istoriji imao nekakav doprinos ovoj nasoj civilizaciji i kulturi u svetskim razmerama su bili Grci, svi ostali su saka jada, kao sto je to Milanovic lepo rekao. Ajd sad, idite i opijajte se, jer sutra vas ceka posao za 300 evra, Srbi, Hrvati, Bosanci i ostali.
  (Joca, 14. avgust 2022 11:28)

  # Link komentara

 218. O poreklu i znacenju same reci Balkan mogla bi cela knjiga da se napise umesto jednog komentara. Uglavnom, pre 18. veka ta rec nije ni postojala. Osmanlije su Staru planinu zvali Balkan, i onda su nemacki geografi osmislili pojam Balkansko poluostrvo da bi obuhvatili ceo taj prostor, kojim je trebalo da vlada ono sto mi zovemo Austrija a Nemci Istocno carstvo. Nesto kao termin "zapadni Balkan" danas. Greska je u tome sto se tada u 18. veku mislilo da Dinarski masiv takodje pripada Staroj planini i odatle taj kulturno-politicki pojam Balkan, inace to nije nikakavo poluostrvo - Dunav nije more. Slican prizvuk ima i rec Bizant, i smisljena je sa istim ciljem, iako se Rimsko/Romejsko carstvo nikada nije zvalo Bizant niti Vizantijsko carstvo. To je rec takodje uvedena u 17. veku u nemackoj istoriografiji (prakticno tek kad su se Nemci opismenili i poceli da pisu knjige), takodje u cilju germanizacije prostora obuhvacenim nekadasnjim Romejskim carstvom - u cemu su, kao sto vidimo iz komentara, delimicno i uspeli. Inace Austrijsko carstvo ima istu zastavu kao i taj njihov Bizant. Hrvatima koji misle da su deo zapadne civilizacije treba samo prevesti rec Austrija sa nemackog jezika i debata je zavrsena. U Bavarskoj, gde zivim, kazu da Balkan pocinje u Becu.
  (yosemite sam, 14. avgust 2022 11:28)

  # Link komentara

 219. Koliko naši susedi imaju komplekse vidi se po tome što obožavaju da kažu da su kao Slovenci, ali kad ih neko poredi sa Srbima glavni argument im je BDP po glavi stanovnika. Evo baš sam sad posetio MMF-ov sajt i ovo su najsvežiji podaci za 2022 godinu. Nominalni BDP po glavi stanovnika Slovenija $30160, Hrvatska $17300, Srbija $9,500. Znači prilično je veća razlika između Slovenije i Hrvatske, nego između Hrvatske i Srbije. Pa kako onda možete da kažete da ste kao Slovenci, a da ste daleko ispred Srba i da se ne možete porediti nikako?
  (Ivan, 14. avgust 2022 11:26)

  # Link komentara

 220. Nisam sreo nijednog srbina da ne misli da je balkanac i da je Srbija centar Balkana.
  (filip, 14. avgust 2022 11:22)

  # Link komentara

 221. (Ivan, 14. avgust 2022 10:28)

  Batice, ti i svi drugi su samo dođoši, dinosaurusi su bili tu pre svih.
  (Panonski mornar, 14. avgust 2022 10:57)

  da, sto se tice pameti izgleda kao da su jos tu;)
  (plavusa, 14. avgust 2022 11:22)

  # Link komentara

 222. @Arch Enemy
  aj što si čas "naš" čas "njihov" nego što ne vidiš da su naše turbo seljanije popularnije tamo nego kod nas i to značajno. Za početak to. Ili da su oni ostali mnogo više u 90im i mržnji i kompleksima vezanima za istoriju. HDZ sa istom retorikom kao devedesetih vlada i dan danas. Vučić jeste feo repova iz prošlosti, ali samo likom, unoformu i retoriku je davno promenio.
  A generalno se emancipuju sve exYu čak Srbija brže od Hrvatske jer ima više prostora. Najbolji trend je što su na svim stranama ljudi svesniji da je običan narod zamišljen kao oruđe političara i da se sve manje primaju na njihove planove.
  (lule, 14. avgust 2022 11:21)

  # Link komentara

 223. Balkan nije samo zemljopisna već je i politička, ekonomska i kulturološka odrednica. Granice Baljaba su po ovim odrednicama različite.
  (Lovac, 14. avgust 2022 11:21)

  # Link komentara

 224. U prvom i drugom Balkanskom Ratu, ratovali su srbi, crnogorci, bugari, grci i turci.
  (ne vidim nigdje hrvate ?!)
  (Mamer N'goj, 14. avgust 2022 10:18)

  Укључују се 1914. У дресу Аустроугарске.
  (Јабучило, 14. avgust 2022 11:19)

  # Link komentara

 225. Али да те питам нешто много битније: који ти је то "народ" Косовари?
  (Јабучило, 14. avgust 2022 09:30)

  Uzmi pasoš i idi vidi sam.
  (Mamer N'goj, 14. avgust 2022 10:34)

  И '43. је деда морао да има аусвајс. Али је окупатор отеран.
  (Јабучило, 14. avgust 2022 11:18)

  # Link komentara

 226. Vodnik, ti si najbolji. Pogledaj BDP po glavi stanovnika, pogledaj red i rad u zemlji, pa da vidiš gdje tko stoji.
  (Pepinbrat, 14. avgust 2022 10:45)


  Evo ja pogledao.
  GDP Srbije veci nego hr, a to sto se pozivas per capita, to je zato sto se opsti Gdp deli u hr na duplo manje stanovnika, ali to nije sve, kupovna moc sa prosecnom platom u SRB od 650 e je veca nego kupovna moc u hr sa 1000.
  O kakvom "redu i radu" ti pises inace?!
  Pa u hr ne postoji nista sem turizma, kakav "rad" u hr?
  Nadrealno...
  (C i n i k, 14. avgust 2022 11:17)

  # Link komentara

 227. Занимљивост: географски је и Италија балканска земља. Минимално, али захвата делић Балкана. Ако не верујеш, провери. Нема бегање :)

  Али да те питам нешто много битније: који ти је то "народ" Косовари?
  (Јабучило, 14. avgust 2022 09:30)

  Ti si Kosovar.
  (Jova, 14. avgust 2022 11:16)

  # Link komentara

 228. Šid nije Balkan, to znam sigurno. Nismo mi ni Srbija, al sad jesmo. Tako smo i Balkan.
  (Radeka Mito, 14. avgust 2022 11:14)

  # Link komentara

 229. Vasa stvar je sto se "ponosite " balkanom. Mislim, ppnosite se i dalje, ali hrvatska i balkan ne idu u istu recenicu.
  (Igorsulic, 14. avgust 2022 10:54)

  SRB se ne ponosi Balkanom ali je to poluostrvo cinjenica.
  Druga je stvar to sto SRB nema patoloskih mentalnih kolektivnih problema pa da umislja da je ono sto nije..
  SRB je deo JI Evrope i deo zapadne civilizacije, tu je gde je uvek bila, medjutim stepen mrznje iz hr prema SRB za mene je fascinantan, apsolutno je bolest ovo sto si napisao, samo dokaz vise u kakvom je dusevnom stanju vecinski deo populacije u hr, zemlje iz koje je za par godina, od 2013, pobeglo 500.000 ljudi..
  (C i n i k, 14. avgust 2022 11:13)

  # Link komentara

 230. Mentalitet,zaboravi si da kažeš da je to (BALKAN)prostor KOLEVKA EVROPE a i šire pozdrav.
  (žile, 14. avgust 2022 11:10)

  # Link komentara

 231. Њииииихаааа!
  (Јабучило, 14. avgust 2022 11:10)

  # Link komentara

 232. Balkansko poluostrvo je sve juzno od reke Save.
  To je defenicija iz nemacke geografije, i ne zaboravite da je upravo jedan Nemac krstio predeo juzno od Save nazivom Balkan ( po planini u Bugarskoj)...
  Dakle i SLO, hr pogotovo,ali ne i cela SRB.
  Medjutim posto je rec "Balkan" danas izuzetno losa reklama za bilo koju drzavu, naravno da bi svaka drzava iz sliva reke Save sebe htela da pozicionira negde gde joj to bolje zvuci.
  (C i n i k, 14. avgust 2022 11:07)

  # Link komentara

 233. Hrvati se ne snalaze najbolje na karti,ali isto tako ne snalaze se u istoriji i kulturi.
  (S1pac, 14. avgust 2022 11:07)

  # Link komentara

 234. Tamo gde počinju Dinarske planine tu počinje i Balkan.
  (Jeremija, 14. avgust 2022 11:07)

  # Link komentara

 235. Mrzim primitivce koji se qursepure a Balkanac sam i drago mi je sto jesam.
  Bolji smo od Europljana a oni koji su pobjegli sa sela i otisli u Bec
  pa zavoljeli Mocarta su dzukele koje ponekad sretnem i uzivam da udjem u
  prazgovor s njima i pokazem im koliko su suplji i gdje ima je mjesto. Isto radim Anglosaksoncima.
  (Kar... ih braco, 14. avgust 2022 11:06)

  # Link komentara

 236. @Arch Enemy, 14. avgust 2022 09:53)
  Evo i ja sam obisao HR uzduz i popreko i mogu da kazem da nisu ni u cemu ispred Srbije, dok su za neke stvari znacajno ispod Srbije. Istra se jedino izdvaja u HR, gde narod ima drugaciju filozofiju zivljenja i kulturu, isto kao kod nas Vojvodina. Sve ostalo je identicno.
  (iznogud, 14. avgust 2022 11:05)

  # Link komentara

 237. Ako ne mislimo na geografski pojam, Balkan je određeni mentalitet, specifično društveno uređenje u kojem pre svega dominiraju korupcija i nepotizam, dok su u manjoj ili većoj meri prisutni još i pohlepa, aljkavost, bahatost, samoživost, nemar, primitivizam. Sve je ovo posledica viševekovnog robovanja pod Turcima tako da je taj specifični balkanski mentalitet zastupljen u Srbiji, Bugarskoj, Grčkoj, Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori i Bosni. Mislim da se i Hrvati najvećim delom ovde nalaze, ma koliko se oni gnušali svake veze sa Srbima, jer kad ih čovek gleda i sluša nema nikakav utisak da je u pitanju neka srednjoevropska kultura, naprotiv, utisak je da je to i dalje prokleti Balkan. A Slovenci? E, oni su već druga priča…
  (MM, 14. avgust 2022 11:02)

  # Link komentara

 238. @(strsljen, 14. avgust 2022 09:33)

  Kao prvo, Balkan je sve južno od Dunava, dakle cela YU, ALB, GR, BUG i RU, čak i deo Italije i dobar deo Austrije (dakle sve južno od Dunava, nadji mapu na Google). Nema razloga da se sramotiš svog porekla.
  Drugo, koju ste vi to SVOJU krv sačuvali? Pa vi ste kombinacija slovenaca, austrijanaca, mađara, bosanaca i srba. Pogledaj samo vaša prezimena. Radinović, Pavićević, Pacher, Winnie, Gawenda, Guštin, Novosel, Krnjak, Matula, Karaga, Houdek, Rosemary, Rosc, Smailagić,... A imena Marija, Bojana, Franjo, Jure, Erato, Jacques, Szabó,... Dovoljno je da odem na index i vidim. Mislim da ovo dosta govori o vama i vašoj krvi. Kod nas se 95% prezimena završava na - IĆ, a kod vas ne znaš šta si po nacionalnosti dok ne čuješ govor i naglasak.
  Treće, našu decu su turci otimali i odnosili za Tursku, ili su ih majke ubijale čim su rođeni zato što su začeti sa turcima i pod prisilom. Vi ste svoje žene prepuštali italijanima, mađarima i austrijancima, kako bi se što lakše asimilovali i stvorili čvrste veze sa svakim osvajačem. Mi smo se od svakog osvajača branili, i zato nas ima na svim mapama u zadnjih 15 vekova, a vas tek od nastanka YU, kao deo države. Naš jezik je takav kakav je. Nemamo potrebe da svake godine revidiramo reči pa umesto ćevapa da od sutra govorimo mljevnjaci.

  Toliko od mene
  (Samo primećujem, 14. avgust 2022 11:01)

  # Link komentara

 239. @Hammer. Teorija o hromozomskim halpogrupama je kvazi naučna i rasistička. Mnogi ljudi loših ličnih kvaliteta, utočište traže u kolektivitetu.
  (Pacifista, 14. avgust 2022 10:58)

  # Link komentara

 240. (Ivan, 14. avgust 2022 10:28)

  Batice, ti i svi drugi su samo dođoši, dinosaurusi su bili tu pre svih.
  (Panonski mornar, 14. avgust 2022 10:57)

  # Link komentara

 241. Kakva glupost. Zna se šta je balkansko poluostrvo od Slovenije na zapadu do Bugarske i Rumunije na istoku i sve ispod toga. Geografski se zna, ne može kako ko hoće da lupeta.
  (4k4.Dex, 14. avgust 2022 10:27) # Link komentara

  Geografski planina Balkan je samo u Srbiji i Bugarskoj.
  Istina neki smatraju Balkanom ćitav prostor koji navodiš, od Slovenije do Rumunije, a neki pod pojmom Balkan smatraju samo odredeni mentalitet koji nije na dobrom glasu, mentalitet prevare, laži, krađe, prgavosti i naglih poteza, uglavnom sa malo kulture i malo prava, patrijarhalno društvo jednog gazde u državi i jednog gazde u porodici, a to je redovito muškarac kojem svi odgovaraju a on ne odgovara nikome.
  Neki smatraju Balkanom prostore kojima su vladali Turci i koji baštini turski mentalitet.
  (Makiša, 14. avgust 2022 10:56)

  # Link komentara

 242. Хрвати би хтели да буду ту где су, као и Словенци, а да нису Балкан (зато што Балкан не доживљавају као полуострво, већ као синоним за неразвијене земље). Џаба им, на Балкану су хтели да признају или не и једну и други!
  (veliki strumf, 14. avgust 2022 10:54)

  # Link komentara

 243. Nitko ne spori da je hrvatska dijelom na balkanu. U zajednici s balkanskim zemljama bili smo 70 i koju godinu. U zajednici s srednjoeuropskim-900 gpdina!Pa od kada smo usli u eu stozale su cestitke iz madarske, austrije, ceske, poljske, italije..u stilu "dobrodosli natrag " .Od Lviva, do Zagreba i Novog Sada, preko Beca, Praga, Peste, ....Tattama, vltavom, dunavom..Podrucje fenmenalne kulture ,ljudi, naucnika, kompozitora...Valcera, cardasa, polke...
  Nitko na svijetu hrvatsku ne smatra balkanom, niti njene grafitelje, naucnike, pjesnike, arhitekturu itd.
  Vasa stvar je sto se "ponosite " balkanom. Mislim, ppnosite se i dalje, ali hrvatska i balkan ne idu u istu recenicu.
  (Igorsulic, 14. avgust 2022 10:54)

  # Link komentara

 244. Zaista je tragikomično i žalosno toliko busanje u prsa balkanskih nesrećnika koji pate od kompleksa inferiornosti sa tuđom kulturom, tuđim carevima, tuđim imperijama...
  (v, 14. avgust 2022 08:16)

  Ovo je romantiziranje istorije nas Srba kao nezavisnih i to je totalno netacno. Nasi prvi plemici u modernoj istorji su kupovali titule bas u Becu za vreme Austrijskog carstva i to masovno. Prvi srpski plemic sa kupljenom titulom koji je uspeo nesto da napravi i ostavi traga je vojvodjanin Stratimirovic, a mnogi pre i posle njega su pokusali nesto slicno pa ih je istorija zaboravila. Mi Srbi smo bili saveznici i Otomanskoj imperiji i HRE u zavisnosti gde smo ziveli od linije fronta izmedju ta dva carstva jer je nas narod migrirao sa te linije sa juga na sever i sa severa na jug trazeci stabilan zivot. Nazalost to je ujedno znacilo i da smo medjusobno bili neprijatelji jer smo se na toj liniji fronta borili za carstvo kom je ko pripadao. Nista to nije strasno bilo tada iako to danas zvuci lose po nasa uverenja.

  Sto se tice Austrougarske to je bila poslednja drzava u kojoj je Srbin ziveo a da su temelji drzave bile institucije i zakoni a ne neki egomanijaci coban koji su sebe nazivali kraljevima, vrhunskim komadantima i predsednicima koji su se poistovecivali sa drzavom, a kad njih vise nema onda nema ni srpske drzave.
  (Od Kosova do Karlovaca, 14. avgust 2022 10:52)

  # Link komentara

 245. To je zato sto se jedno geografsko ime vekovima koristilo u pogrdnom smislu. Svi rasisti, fasisti, nacisti, frenolodzisti i ostali su dobrineli tome da se ono sto oni vide kao lose osobine poistoveti sa jednim geografskim pojmom. Danas imamo to isto sa frazama kao sto su Istocna Evropa, Istocno Evropljani ili Zapadni Balkan i Zapadno Balkanci. Rasisti bili, izmislili rasizam, danas ga samo prepakuju u kriticke teorije. Rasisti ostali.
  (kisa, 14. avgust 2022 10:51)

  # Link komentara

 246. @Slovenija, Hrvatska, Boka kotorska i Vojvodina su samo geografski Balkan. Nista mi slicno nemamo sa Makedoncima i Bugarima sve je razlicito od arhitekture, hrane, preko nacina zivota.
  (pomorac Kotor, 14. avgust 2022 10:08)

  Aha, vi ste tu slucajno pali sa neba- andjeo vas dovezao redovnom linijom, ali nesto mu se pokvarilo na vozilu pa vas tu istovario..i zaboravio kasnije da vas pokupi..eto sad jadni kao neka bozanska vrsta a morate da se patite sa ovim drugim, je li, nizim bicima...

  Koliko sam primjetio putujuci po svim ovim prostorima koje spominjes, uglavnom su vam ponasanje , maniri i kultura jako slicni a takodje se primjeti da niko jos nije naucio da ne baca smece po ulici.
  (potpuno obicni Balkanac, 14. avgust 2022 10:49)

  # Link komentara

 247. “Hrvatska kulturoloski nije Balkan, vec bas kako kazes Srednja Europa ili juzna, “

  @

  Hrvatska ima tri mentaliteta a jedan od ta tri je i balkanski.
  1. Mediteranska Hrvatska je obala i otoci, Istra, Rijeka, Dalmacija.
  2. Srednjoeuropska Hrvatska je Zagreb, Zagorje, Međimurje, Slavonija i Baranja (utjecaj Austrougarske, .beča i Pešte).
  3. Balkanska Hrvatska je brdski dio Hrvatske, to je Lika, Banija, Kordun, Dalmatinska zagora, kao i mentalitet Hrvata iz Bosne i Hercegovine koji su donijeli u Hrvatsku. To su krajevi koji su dugo bili pod uticajem Turske.

  Te razlike su prednost a ne mana. Nema ništa loše u tom sudaru i miksu mentaliteta. To daje dinamiku društvu jer svi imaju i dobrih i losih strana pa u sudaru s drugima dolazi do korekcija loseg i afirmacije dobrog. Svaki mentalitet ima svoje dobre i loše strane. Turci su normalan narod kao i svaki drugi i imaju mnogo dobrih strana. Turkmensko stanovništvo je mnogo šire od same Turske, to su i Krimski Tatari, Azerebejdžanci, Turkmenistanci, Kirgistanci, Uzbekistanci, Kazahstanci, Afganistanci itd. Sve su to normalni narodi bogate kulture o kojima znamo malo pa imamo predrasude.
  (3u1, 14. avgust 2022 10:48)

  # Link komentara

 248. Odlican video!!!
  (ANDRE, 14. avgust 2022 10:48)

  # Link komentara

 249. Kakva nekultura i lazi pises ovde za jednu naciju a zapravo samo iz mrznje i netrpeljivosti.Hrvati se nikad ne ponasaju inferiorni prema Srbima vec naprotiv puna vam usta hvale kako su hrvati vam zavidni kao da ste visa nacija a pravi primjer je vas prvovjencani koji ne prodje ni jedni obracanje a da se ne poredi sa Hevatskom koja je vise nego upola manja ali na tvoju zalost daleko bogatija i uredjeniha zemlja pa ti razmisli drui put sta ces pisati.
  (vodnik, 14. avgust 2022 10:04)


  Ma da bre, mi smo opsednuti sa vama, stalno se prvi upoređujemo sa vama, pa vas zato sad ovde i spopadamo na ovom vašem sajtu, ha-ha, inače, odavna ste vi izgubili kompas za svaku vrstu realnosti i objektivnosti.
  (Beton, 14. avgust 2022 10:47)

  # Link komentara

 250. Jel ste culi onu pesmu od Cole Hotel Balkan? Ili Dzoni Stulic Balkane moj? Ovde niko nije u pravu. Balkan je upravo spoj Istoka i Zapada i to i predstavlja. Srbi su ponosni balkanci
  (M, 14. avgust 2022 10:46)

  # Link komentara

 251. Kako neki politicar da se seti i kada kritikuju Balkance,Srbe, u smislu porekla,prostora sa kog dolaze, da te iste Evropljane pita a gde je zapad bio petstotina godina dok su Osmanlije taslacile balkanski narod i dok su im Balkanci bili poslednja linija otpora od nadiranja sasvim druge civilizaciji od te koja je vec bila na tlu danasnje Rumunije,Bugarske,Grcke,Srbije?
  E da ne krenuse ka Beču pitanje je dal bi sada bilo Hrvatske,BiH,Srbije . . .ili samo veliko carstvo i trbusnog plesa . . .
  (nele, 14. avgust 2022 10:46)

  # Link komentara

 252. Pa ti si show! Ovde se predstavljaš kao srbin (uporedjuješ NAS sa HRV i SLO) a pišeš na čistom HRV jeziku. Ružno je stideti se svog porekla, kulture i nasleđa.
  Preporučujem (+69)Ne preporučujem (-38


  A ja primijetio da sad postoji i Čsti Hrvatski jezik, nije to srpski?
  (Jao pao, 14. avgust 2022 10:46)

  # Link komentara

 253. Vodnik, ti si najbolji. Pogledaj BDP po glavi stanovnika, pogledaj red i rad u zemlji, pa da vidiš gdje tko stoji.
  (Pepinbrat, 14. avgust 2022 10:45)

  # Link komentara

 254. vodnik, 14. avgust 2022 10:18

  mi Srbi mnogo pricamo, ali u dubini duse imamo krajnju potrebu da pomognemo coveku u nevoji i da se zblizimo caak i sa najgorim neprijateljima. Naravno da postoji mrznja, ali u jos vecoj meri postoji ljudskost. Srbi nisu imali planirane koncetracione logore, Nisu organizovano na drzavnom nivou proterivali druge narode. Vi kada pitate srbe sta misle o slovacima iz vojvodine svako ce vam reci sve najlepse, zato sto slovaci zive svoje zivote u simbiozi sa nama i cine celinu.
  (mare, 14. avgust 2022 10:43)

  # Link komentara

 255. A vi do danas turske sluge a od danas i ruske za potkusurivanje sa zapadom a ti razmisli sta pises.
  (vodnik, 14. avgust 2022 10:11)


  Teško da smo mi bili bilo čije sluge, a posebno ne da smo to bili Turcima, jer smo potamanili turske okupatore u više navrata više nego bilo ko drugi, čak smo im i cara ubili i to jedini u Evropi, dok ste vi mirno ćutali i trpeli Austro-Ugare dok su se nad vama iživljavali, a što se Rusa tiče šta reći, oni ovde nikada nisu ni bili okupatori da bi iko bio u prilici da bude njihov sluga, čak i da to žarko želi.
  (RR, 14. avgust 2022 10:43)

  # Link komentara

 256. Balkan je kao i Bliski Istok i donekle Kavkaz centar civilizacije. Raskrsnica svih puteva. Baš zbog toga je na žalost osuđen na ratove.
  (Eko, 14. avgust 2022 10:16)

  Hahahaa, pa kako da ih vidis kada ne postoje? ;-)
  (Brzi, 14. avgust 2022 10:41)

  # Link komentara

 257. U prvom i drugom Balkanskom Ratu, ratovali su srbi, crnogorci, bugari, grci i turci.
  (ne vidim nigdje hrvate ?!)
  (Mamer N'goj, 14. avgust 2022 10:18)

  kamo srece da nisu, sta nemaju od toga sto su ratovali?
  (qq - qq, 14. avgust 2022 10:39)

  # Link komentara

 258. Koji to Srbin kaže da Srbija nije balkan?
  (don, 14. avgust 2022 10:38)

  # Link komentara

 259. zanimljivo.. ako su hrvati i slovenci takvi bečki konjušari, zašto je onda beč pun srba?
  (Ante, 14. avgust 2022 09:48)  Doktor iz Srbije koji radi u Beču za platu od nekoliko hiljada evra ne može da bude bečki konjušar, očito da ne razumeš poentu šta bi ta metafora trebalo da znači, a to je kad imaš svog gospodara, gazdu koji odlučuje o tvojoj sudbini i kome si ti apsolutno poslušni rob, kao što ste vi to bili austro-ugarima bezmalo skoro pa 1000 godina.
  (RR, 14. avgust 2022 10:37)

  # Link komentara

 260. milos Bg@ previse frustracija u tvom komentaru sto prepoznajem često u komentarima Srba.Cuj Hrvati samo zagaduju more.Sta bi nas to trebalo vezati sa Beogradom koji u vecini grada nema kanalizaciju.Nemamo mi nikakvu krizu identiteta, vec jednostavno se nemozemo opisati Balkancima iliti samo balkancima kada sve oko nas govori nesto drugo, gdje ti u Sumadiji vidis npr. austrijski i mletacki utjecaj, glagoljicu, mediteransku ishranu.Mislim da tvoja frustracija i prozilazi iz toga sto znas da izlaskom Slovenibe i Hrvatske iz Juge smo vas ostavili na Balkanu i time pokazali da zelimo vise veze sa narodima koji slijede slicnu kulturu i vrijednosti
  (borna, 14. avgust 2022 10:34)

  # Link komentara

 261. Али да те питам нешто много битније: који ти је то "народ" Косовари?
  (Јабучило, 14. avgust 2022 09:30)

  Uzmi pasoš i idi vidi sam.
  (Mamer N'goj, 14. avgust 2022 10:34)

  # Link komentara

 262. U prvom i drugom Balkanskom Ratu, ratovali su srbi, crnogorci, bugari, grci i turci.
  (ne vidim nigdje hrvate ?!)
  (Mamer N'goj, 14. avgust 2022 10:18)

  Pa kako da ratuju kad ne postoje? Postoje Srbi, Crnogorci, Bugari, Grci...a postoje i bečki konjušari.
  (Beograd-janin, 14. avgust 2022 10:33)

  # Link komentara

 263. Balkan mentalno doseze do svih prostora na kojima ljudi slusaju balkansku muziku(citaj narodnjake) u vecini.Znaci Slovenija,Hrvatska,Bosna,Crna Gora,Makedonija,Srbija,Bugarska,Grcka,Albanija .Neverovatno da su nam Albanci i Hrvati najveci neprijatelji a na pustom ostrvu bi nam bili najbolji prijatelji medju svim ostalim narodima sveta .
  (popadic, 14. avgust 2022 10:33)

  # Link komentara

 264. Većina Hrvata će vam reći da Dubrovnik, koji je ne znam koliko stotina kilometara udaljen od Zagreba prema jugu, nije na Balkanu, a da Kostajnica, koja je sto kilometara od Zagreba jeste, jer je u BiH. Samo kopleksaši generalno ističu plemenski status kao nešto važno. Uspešni ljudi znaju da sve zavisi od individue.
  (Predo, 14. avgust 2022 10:33)

  # Link komentara

 265. Ono kad svi peru ruke od sebe samih.

  No, Balkansko poluostrvo je geografski jasno definisano.
  Povući pravu liniju od Trsta do Odese i vidi šta sve pada ispod.
  (466463, 14. avgust 2022 10:32)

  # Link komentara

 266. Neko je pomenuo da smo po mentalitetu isti sa Hrvatima. Mentalitet samih Hrvata nije isti na jugu i severu. Ako cemo da delimo ljude na Balkanu po mentalitetu onda bi Slavonci i Vojvodjani bili najslicnijeg mentaliteta. Dalmatinci i Hercegovci, Crnogorci i Albanci. Ali naravno, svi su i dalje Balkanci. Jedino Slovence ne bih po mentalitetu stavio u Balkance.
  (Pera, 14. avgust 2022 10:30)

  # Link komentara

 267. Ne razumem zašto bi se stideo da sam Balkanac. Moji su se doselili u Vojvodini pre oko 200 god iz Crne Gore, ali tačno znam svoje korene i poreklo i za sebe kažem da sam Balkanac i eto ako nije Vojvodina geografski Balkan. A svi Vojvođani koji tvrde da nisu Balkanci neka provere svoje poreklo, ogromna većina će otkriti korene iz Crne Gore, Hercegovine, centralne i južne Srbije itd.
  (Ivan, 14. avgust 2022 10:28)

  # Link komentara

 268. Kakva glupost. Zna se šta je balkansko poluostrvo od Slovenije na zapadu do Bugarske i Rumunije na istoku i sve ispod toga. Geografski se zna, ne može kako ko hoće da lupeta.
  (4k4.Dex, 14. avgust 2022 10:27)

  # Link komentara

 269. Balkan je deo Evrope u kojem žive dobri, srdačni i nasmejani ljudi, u kojem raste najkvalitetnije evropsko voće i povrće, gde se pravi najbolji roštilj i pečenje, mesto na kojem je tokom istorije najduže bio mir (jel ima neki veliki rat do dolaska Turaka, nešto što nije postojalo drugde?),... Na Balkanu haos počinje kada su se u njega umešali pokvareni narodi sa strane - Turci, svi Germani i ostali. Balkan ne treba tako zvati jer je to strani naziv. Planina Balkan nigde ne postoji. U Bugarskoj i Srbiji je to Stara planina. Ta teritorija je bila Haemus za Grke, Hum ili Helm i tako ga treba zvati.
  (Mare, 14. avgust 2022 10:25)

  # Link komentara

 270. Obozavam hrvate koji dolaze na ovaj portal :) Sto vise imaju potrebu da se pravdaju to vise vidim koliko je to propala drzava :) Uostalom turizam im cini 20% BDP-a, na nivou najnerzavijenijih drzava. A o kulturi tek da ne pricamo, katolicka dzamahirija gde se svestenici i tzv branitelji za sve pitaju.
  Propala je tvoja glava gedzo.
  (vodnik, 14. avgust 2022 10:21)

  # Link komentara

 271. Balkan je kolevka Evrope
  (pope, 14. avgust 2022 09:26)

  Balkan je kolevka ali mnogo sire od Evrope.

  Svidjalo se nekome ili ne, na Balkanu je nastala stara Grcka. Civilizacija od koje je rimsko carstvo preuzelo kulturu.

  Svi narodi Evrope su kasnije usvojili tu kulturu. Francuzi, Englezi, Germani, Spanci i sl. su preuzeli preko Rima. Dok su Srbi, Bugari, Rusi preuzeli iz Istocnog Rimskog Carsta.

  Danas skoro sve drzave sa Hrscanskom vecinom poreklo svoje kulture vuku upravo od stare Grcke.

  To sto neko svoj kopleksa vece vrednosti ili politickih coljeva zeli da omalovazava "balkance" to je njihov problem.

  Na Balkanu je rodjena Demokratija, mnoge nauke i naucnici.

  Mi Srbi smo pod uticajem slovenskog mentaliteta i grcke kulture razvili svoju kulturu. To je cinjenica.

  Kome smeta to, taj ima problem sa mozgom.
  (Covek, 14. avgust 2022 10:20)

  # Link komentara

 272. U pravu su Grci. Srbi, Bugari, Albanci, Makedonci i ostali su i dan danas poluvarvari. Grci su iznad njih. I Evropa je Grke uvek drugačije tretirala. A mi Srbi smo uvek mislili da je Evropa zapadno i severno od nas. Evropa je i malo više južno od nas.
  (Ifinus, 14. avgust 2022 10:19)

  # Link komentara

 273. Pre nekoliko godina je tast fudbalera Subašića (bivšeg golmana hrvatske fudbalske reprezentacije) pretio sopstvenoj kćerci da će je zaklati jer se udala za Srbina Subašića. Slučaj me podsetio na jednog kurdskog emigranta u Švedskoj koji je ubio kćerku jer je imala dečka Šveđanina i time prekršila nekakav njihov kodeks ponašanja. Slučaj je zabezeknuo švedsku javnost. Nemaju Hrvati mentalitet Balkanaca jer toliki nivo mržnje ne postoji kod balkanskih naroda (Bugara, Rumuna, Grka, Makedonaca, Srba..), inače veoma gostoljubivih i druželjubivih naroda. Hrvati imaju kurdski mentalitet i sa njima treba da se upoređuju.
  (Balkanac, 14. avgust 2022 09:12)
  O cemu pises jadnice.Pa pogledaj samo zadnju vasu anketu po Srbiji gdje Srbi po mrzni najvise mrze Hrvate pa ond Albance.O cemu ti pises.Ima nas koji ne nasijedamo sovinistickom piskaralu.Ja licno vas ne mrzim ali vas i ne volim i daleko vam lijepa kuca.
  (vodnik, 14. avgust 2022 10:18)

  # Link komentara

 274. @Poz:

  Pozdravlja te Nikanor, vatreni propovednik ljubavi i tolerancije u najsetlijoj pravoslavnoj tradiciji, čisto ako si msilio kako je Hrvatska jedina versko-fundamentalistička džamahirija na ovim prostorima.
  (Jezičara, 14. avgust 2022 10:18)

  # Link komentara

 275. U prvom i drugom Balkanskom Ratu, ratovali su srbi, crnogorci, bugari, grci i turci.
  (ne vidim nigdje hrvate ?!)
  (Mamer N'goj, 14. avgust 2022 10:18)

  # Link komentara

 276. Balkan je kao i Bliski Istok i donekle Kavkaz centar civilizacije. Raskrsnica svih puteva. Baš zbog toga je na žalost osuđen na ratove.
  (Eko, 14. avgust 2022 10:16)

  # Link komentara

 277. Европска цивилизација је настала на Балкану. Овде је лоша ситуација због честих ратова који су вођени због доброг географског положаја. Нпр. Србија је пре турске окупације имала становника колико и Велика Британија. Нигде се није гинуло толико као на Балкану. Лако је бившим колонизаторима да сад упиру прст у нас и да говоре да смо "бедни".
  (аco, 14. avgust 2022 10:15)

  # Link komentara

 278. Menu se vise svidja termin humsko poluostrvo od turcizma balkan.
  (Bojqn, 14. avgust 2022 10:14)

  # Link komentara

 279. I hrvati i slovenci (posebno slovenci)
  su bili i ostali bečki konjušari tako da pazite šta pričate!
  (Paja bakšiš, 14. avgust 2022 08:58)
  @Paja bakšiš, zanimljivo.. ako su hrvati i slovenci takvi bečki konjušari, zašto je onda beč pun srba?
  (Ante, 14. avgust 2022 09:48)

  kud svi turci tu i mali mujo!
  (zanimljivo, 14. avgust 2022 10:13)

  # Link komentara

 280. Jako bi bilo dobro da video pogledate do kraja. Osnovna misao videa je da je taj termin "balkan", "balkanci" skovan drugde i da smo mi to nekritički usvojili. I sad se tu prepucavamo ko je na Balkanu a ustvari jedino što želimo je da time uvredimo naciju koja nam je konkurencija na životnom prostoru koji delimo. Balkan je geografski a ne politički pojam. Mi smo prihvatili stigmu odnosno više stereotip koja ta reč nosi i to je naša najveća greška. Uglavnom, ni Evropljani između sebe se ne gledaju u ružičastim naočarima. I oni se podsmevaju i rugaju jedni drugima.
  (Djoksa, 14. avgust 2022 10:11)

  # Link komentara

 281. Nema tog Srbina u EU koji se ne srami svoga porekla, te tvrdi da je iz Hrvatske.
  (jovica, 14. avgust 2022 09:31)

  nije bas tako, al' ima toga. za vreme sfrj kad naprave sranje onda su jugosi,
  kad ih sef ciljano pohvali samo da bi jos bolje zapeli bili su nesto drugo;)
  (prokleta raja, 14. avgust 2022 10:11)

  # Link komentara

 282. I hrvati i slovenci (posebno slovenci)
  su bili i ostali bečki konjušari tako da pazite šta pričate!
  (Paja bakšiš, 14. avgust 2022 08:58)
  A vi do danas turske sluge a od danas i ruske za potkusurivanje sa zapadom a ti razmisli sta pises.
  (vodnik, 14. avgust 2022 10:11)

  # Link komentara

 283. Kakvo lupetanje za Srbe. Nikad u životu nisam upoznao Srbina koji tvrdi da Srbija nije deo Balkana.
  A ovi Hrvati na ovom Balkanskom portalu, što iz neznanja misle da su Srednja Europa, kulturološki bliži Talijanima i što im je stari govoria otočanski, su najbolji primer tog neznanja. Zbog prirodne izolovanosti života na otocima su u velikoj meri sačuvali izvorni staroslovenski jezik, ali mnogi toga očigledno nisu ni svesni. Vera nas je razdvojila, a koliko samo crkvenih spisa Hrvati imaju pisanih glagoljicom, baš sačuvanih na tim otocima. Naravno da je bilo i drugih uticaja, ali to što aktivno učestvuju na ovom Balkanskom portalu je jači argument od svakog njihovog. Čuj gastronomski se razlikuju od Srba, pa Srbi koji žive kraj mora istu tu kuhinju imaju, što je normalno. Veliki je Balkan, a kompleksi nekih njegovih stanovnika još veći.
  (Ribolovac, 14. avgust 2022 10:09)

  # Link komentara

 284. Upoznao sam mnoge Vojvođane koji su stvarno voleli da istaknu da nisu Balkanci tako da Žižek negde i jeste u pravu. Čak i neki Zemunci i Novoveogradjani ističu geografsku definiciju. Već južno to nisam prumetio. Kompletno balkanske su: Albanija, Smakedonija, Bugarska i Grčka.
  (Bond, 14. avgust 2022 10:09)

  # Link komentara

 285. Slovenija, Hrvatska, Boka kotorska i Vojvodina su samo geografski Balkan. Nista mi slicno nemamo sa Makedoncima i Bugarima sve je razlicito od arhitekture, hrane, preko nacina zivota.
  (pomorac Kotor, 14. avgust 2022 10:08)

  # Link komentara

 286. I opet prepirka. Njih je svake godine 30000 manje, nas je 50000. Mislim, da za sto godina Neplacima i Bangladešanima, apsolutno neće biti jasno zašto Đorđe i Juraj, svakog dana vode prepirku, u staračkom domu, o svim ovim stvarima o kojima se danas naklapa na ovom forumu, tvrdeći da svako priča drugim jezikom, a međusobno se apsolutno razumeju. Posle njih, više niko na ovim prostorima neće pričati tim jezikom...
  (Alija Sirotanović, 14. avgust 2022 10:07)

  # Link komentara

 287. Vidi Srbadije što ne voli dobronamjernu kritiku i savjete pa se uskomešala, smirite se i razmislite što sam rekao, želim vam sve najbolje ali sudeći po vašim comment replikama Bog vam je dao mozak ali ne i uputsvo (naputak) za uporabu !
  (Arch Enemy, 14. avgust 2022 10:05)

  # Link komentara

 288. @Arch Enemy

  Ne znam sta si ti prosao uzduz i popreko

  Ljudi iz Vojvodine su najpitomiji ljudi u ex YU(uz Sloveniju)

  Ako su Vojvodjani Balkanci onda su apsolutno svi Hrvati Balkanci.
  (miki, 14. avgust 2022 10:05)

  # Link komentara

 289. Od svega je najkomičnije panično uguravanje Hrvata u "srednju Europu" samo da bi ispali bolji od Srba s kojim se večito upoređuju. Hrvatski malograđani žale za Austro- Ugarskom više nego sami Austrijanci. Povezivanjem sebe sa tom propalom imperijom oni misle da će se povezati sa nekakvom "višom kulturom". Zaista je tragikomično i žalosno toliko busanje u prsa balkanskih nesrećnika koji pate od kompleksa inferiornosti sa tuđom kulturom, tuđim carevima, tuđim imperijama...
  (v, 14. avgust 2022 08:16)
  Kakva nekultura i lazi pises ovde za jednu naciju a zapravo samo iz mrznje i netrpeljivosti.Hrvati se nikad ne ponasaju inferiorni prema Srbima vec naprotiv puna vam usta hvale kako su hrvati vam zavidni kao da ste visa nacija a pravi primjer je vas prvovjencani koji ne prodje ni jedni obracanje a da se ne poredi sa Hevatskom koja je vise nego upola manja ali na tvoju zalost daleko bogatija i uredjeniha zemlja pa ti razmisli drui put sta ces pisati.
  (vodnik, 14. avgust 2022 10:04)

  # Link komentara

 290. Samo primećujem
  Gradovi su vam puni bahatosti, prljavštine, nekulture, neuredjenosti, kao društvo i kolektivitet ste uglavnom sljedbenici turbo narodnjačkog Lifestyle pravca, BG je najprljaviji i sprejevima najišaraniji veliki grad u Europi u kojem sam boravio pun nekulture i seljakluka a ti Samo Primećuj koliko hoćeš,ima li išta pogrešno što sam naveo kad već tako dobro PriMećuješ bree !?
  (Arch Enemy, 14. avgust 2022 10:00)

  # Link komentara

 291. @mi smo još uvijek jedna velika seljana u odnosu na Hrvatsku a o Sloveniji da i ne govorim !
  (Arch Enemy, 14. avgust 2022 08:29)

  Pa ti si show! Ovde se predstavljaš kao srbin (uporedjuješ NAS sa HRV i SLO) a pišeš na čistom HRV jeziku. Ružno je stideti se svog porekla, kulture i nasleđa.
  (Samo primećujem, 14. avgust 2022 09:01)

  Човјек можда пише на западној варијанти српског језика. Ијекавици.
  Тако говоре и пишу Срби у Босни и Херцеговини, Црној Гори, Хрватској.

  А иначе је у праву све што је написао.

  Само примЈећујем.
  (Sapienti sat, 14. avgust 2022 09:58)

  # Link komentara

 292. Kada vec ne zelite biti regionalno i kulturoloski deo Balkana jedino vam ostaje da se zenite sa Poljakinjama i Cehinjama koje vam dolaze na more i preselite se malo severnije a nama koji se ne stidimo i ponosimo ko smo i odakle smo ostavite Balkan.
  (ponosni Balkanac, 14. avgust 2022 09:57)

  # Link komentara

 293. dilber
  Mislim, možeš da se tješiš, u Hrvatskoj sam bio uzduž i poprijeko na desetine puta i često sam tamo, znači vrlo dobro, argumentovano i utemeljeno znam što pričam, prijatelju oni su kao kolektivitet u bezbroj parametara za nekoliko ljestvica iznad nas iako razumijem tvoju pristrasnost i patriotizam prema Srbiji ali treba učiti od drugih (Hrvatska i Slovenija) kada je u pitanju rad na sebi i samokritičnost, oni zasigurno nemaju taj zatucano - primitivni balkanski kod u ponašanju kao npr. ljudi iz Srbije, Makedonije, Crne Gore i Kosova, budimo realni !
  (Arch Enemy, 14. avgust 2022 09:53)

  # Link komentara

 294. Ja koliko znam Vukovar geografski ne pripada Balkanu, a onda se setim onih "branitelja" koji kao pecinski ljudi skacu po cirilicnim plocama i vicu "unga bunga unga bunga".
  (Ja, 14. avgust 2022 09:11)

  smiri se i ne lomi grane, bilo veceg zla pre cirilicnih ploca.
  (unga bunga, 14. avgust 2022 09:51)

  # Link komentara

 295. A Englezi u stvari najprimitivniji. Po čemu su to oni bolji od Francuza ili Nemaca? Nemce posmatramo kroz prizmu Hitlera i ww2, ali isto tako ne trebamo zaboraviti koliko su Nemci dali znamenitih ličnosti, od velikih filozofa, naučnika, umetnika itd. Pa Englezi realno nemaju ni 10% toga.
  (Ivan, 14. avgust 2022 09:50)

  # Link komentara

 296. Koska je bačena. Mrzitelji juriš !
  (Pacifista, 14. avgust 2022 09:48)

  # Link komentara

 297. I hrvati i slovenci (posebno slovenci)
  su bili i ostali bečki konjušari tako da pazite šta pričate!
  (Paja bakšiš, 14. avgust 2022 08:58)
  @Paja bakšiš, zanimljivo.. ako su hrvati i slovenci takvi bečki konjušari, zašto je onda beč pun srba?
  (Ante, 14. avgust 2022 09:48)

  # Link komentara

 298. Balkan je misto di je najveći užitak susidu stoku poklat. Da crkne od gladi, on i familija.
  (Netijak, 14. avgust 2022 09:45)

  # Link komentara

 299. Bečki konjušara su sačuvali svoju krvi dok vi Balkanu imate više turske krvi a i nemate svoje reči ,sve Turcizmi.Nisu pametni ljudi iz Srbije odlazili u Beč,Budim,peštuzabadava,pa Miloš Obrenović je sagradio sabornu crkvu u baroknom stilu.
  (strsljen, 14. avgust 2022 09:33)

  Сачували сте мешавину маџарске, турске и немачке крви. На српској нећу инсистирати, знам да се ње стидите :)
  А језик вам је пун немачких речи. Додуше, подржавам напор да га прочистите. Иако вам је покретач погрешан.
  (Јабучило, 14. avgust 2022 09:41)

  # Link komentara

 300. Mi smo u bivšoj Jugi učili u školi da je granica Balkana u hrvatskom gradu Sisku na reci Kupi, pošto Kupa prolazi po sred Siska jedan deo je na Balkanu, a drugi ne. U Sisku je bila i čuvena "Bitka kod Siska". Turci nikad nisu prešli Kupu.
  (Che, 14. avgust 2022 09:41)

  # Link komentara

 301. "Balkane, Balkane, Balkane moj, budi mi silan i dobro mi stoj.." eh
  (Balkan express, 14. avgust 2022 09:41)

  # Link komentara

 302. Balkan je planina u Srbiji i Bugarskoj.
  U Srbiji planinu Balkan zovu još i Stara planina.
  Eto to je Balkan u uzem smislu.
  U širem smislu Balkan je mentalitet manje razvijenih naroda sklonih muljaži i prevari, zadimljena krčma polupijanih ljudi u kojoj se lako poteže nož i kubura, u kojoj lako i bez važnog povoda pada glava, prostor na kojem ne vlada razum nego strasti. To je prostor teskog nacionalizma, veličanja sebe i svojih i unižavanja drugih, to je prostor podjela, nasilja, nepravdi, kriminala, neslobode govora, mrznje, to je prostor mitomanije, neistine, hegemonije, lažnoh herojstva, veličanja zločinaca, to je prostor nasilja nad ženama i manjinama... To je prostor disfunkcionalne države, prostor svemoćnog gazde kojeg se za sve pita, čvrste ruke vladara i privelegirane kaste za koju zakoni ne važe. To je prostor loših puteva, loseg zdravstva, lošeg školstva, loseg sudstva. To je prostor velikog porodičnog nasilja i toksičnih društvenih mreža. To je prostor poruka mržnje na stadionima. Ako je većina toga u vašoj sredini onda ste na Balkanu.
  (Mentalitet, 14. avgust 2022 09:41)

  # Link komentara

 303. Hrvatska kulturoloski nije Balkan, vec bas kako kazes Srednja Europa ili juzna, mediteranska.Nigdje se mi neguramo, zemljopisno mozda jesmo Balkan dijelom ali termin Balkan svima oznacava nesto drugo, mada mi nije jasno zasto iskljucivo negativno.Uostalom ni Vojvodina nije iskljucivo Balkan a u BiH imamo taj prelaz.Meni Balkan predstavljaju zemlje koje su vodile balkanske ratove ili koje su bile pod dugim turskim utjecajem sto narucito vidimo kroz kulturu i glazbu.Naravno da Austrijanci i Slovence i Hrvate guraju tamo ponekad jer im neoprastaju Jugoslaviju a vidimo koliko i Srbi nevole biti samo Balkanci pokusavajuci prosiriti svoj identitet previse na zaoad i sjever
  (borna, 14. avgust 2022 09:00)  Odličan primer krize identiteta koji navire iz najprizemnijih kompleksa, a to potvrđuje evidentna kontradiktornost u komentaru! Dakle, kulturološke razlike se nigde u svetu ne definišu geografskim pojmovima kao što je između ostalog i taj "Balkan", a razlog je što u okviru jedne iste teritorije, odnosno geografije skoro po pravilu uvek može da postoji više različitih kulturoloških subjekata. S druge strane, kada se kaže Balkan upravo se i misli geografsku odrednicu kojoj hteli ne hteli i vi pripadate, a to da ste kulturološki Srednja Evropa, malo sutra, Evropljani ne izlivaju fekalnu kanalizaciju u more i ne bacaju đubre u isto.
  (Miloš Bg, 14. avgust 2022 09:40)

  # Link komentara

 304. Balkane, Balkane, Balkane moj, budi mi silan i dobro mi stoj!
  (Bocicibo, 14. avgust 2022 09:39)

  # Link komentara

 305. Dakle, zamolio bih sve one koji se ne osećaju balkancima i kojima je Balkan stran u svakom smislu da napuste sajt i ne pojavljuju se više ovde.
  (Balkan boy, 14. avgust 2022 09:38)

  # Link komentara

 306. Čovek samo kaže da Balkan shvataju svi kako hoće...geografski...politički.
  Balkan je ukratko geografski sve što obuhvata ex Yu, Rumuniju, Bugarsku,Grčku i Albaniju. Ti što se nekima ne sviđa gde su je njihov problem. Oni Balkan shvataju isključivo politički. Ja nemam problem što sam sa Balkana...Evrope. E sada što zapad ima određeni interes i ne koristi za pojedine zemlje sa Balkanskog poluostrva termin Evropa već Balkan...zapadni Balkan,je čisto politička stvar. Inače sve više mi sa ovih prostora koristimo takođe termin zapadna Evropa za grupu zemalja o čijoj politici i namerama ne mislimo ništa dobro. Tako da smo egal.
  Što se tiče komentatora sa ostrva kojem je bliža Italija od Balkana...to je normalno. Celu istoriju je pripadala Italiji u ovom ili onom imenu. Nije mi jasno šta traži na čisto Balkanskom sajtu kada mu ta kultura nije bliska?
  (Antikroasan, 14. avgust 2022 09:36)

  # Link komentara

 307. v@ Hrvatska kulturoloski nije Balkan, vec bas kako kazes Srednja Europa ili juzna, mediteranska.Nigdje se mi neguramo, zemljopisno mozda jesmo Balkan dijelom ali termin Balkan svima oznacava nesto drugo, mada mi nije jasno zasto iskljucivo negativno.Uostalom ni Vojvodina nije iskljucivo Balkan a u BiH imamo taj prelaz.Meni Balkan predstavljaju zemlje koje su vodile balkanske ratove ili koje su bile pod dugim turskim utjecajem sto narucito vidimo kroz kulturu i glazbu.Naravno da Austrijanci i Slovence i Hrvate guraju tamo ponekad jer im neoprastaju Jugoslaviju a vidimo koliko i Srbi nevole biti samo Balkanci pokusavajuci prosiriti svoj identitet previse na zaoad i sjever
  (borna, 14. avgust 2022 09:00)
  Хајде, не лупај мајке ти. То што сте ви Хрвати комплексаши, не мења чињеницу да су Турци владали Ликом и имали гарнизон у Удбини. Само у престоници Мађарске, Будиму су имали пашалук 147 година. Динарски Алпи су географски део Балкана и нема суштинске разлике у менталитету између Крајишника, Херцеговаца и Црногораца. А истом динарском типу припада и северни део Албанаца. Плус додајмо на то сеобе (миграције) становништва у току векова турске и аустријске власти, где нема ко се није са киме мешао. Моја жена је Српкиња са Баније, из породице која је дала јединог српског и уопште јужнословенског фелдмаршала аустро-угаске војске (Светозара Боројевића). Ви Хрвати га наравно свијатате, исто као и Теслу, а да можете сву родбину бисте им побили. Сад ти мене хоћеш да убедиш да њена родбина представља некакву бечку аристократију, у односу на нас "примитивце" из Србије, а ја стварно не мислим да су они горе по брдима пуцали од интелекта и господства. Тебе кад неко слуша, помислио би да су дрва за зиму искључиво на клавиру цепали.
  (Pantagruel, 14. avgust 2022 09:36)

  # Link komentara

 308. A Balkan je predivna planina koja se nalazi u Bugarskoj.
  Neznam da li je povezana sa nekim planinama van Bugarske.U svakom slučaju,Balkan je interesantan pojam koji je beko nekad povezao sa primitivizmom.
  Ta matrica je ostala i samo se usavršava.Kad nekog hoces da ponizis i ojadis samo mu kažeš Balkanac.
  Značenje reci je:primitivac,nekulturni siledžija,podlac i prljavko….
  Moje tumacenje je:
  Balkanac je zaljubljenik prelepih pejsaza Balkan planine,kao sto je alpinista covek koji voli Alpe i penjanje po njenim vrletima.
  Sarplaninac je prvo čuveni ovčarski pas,a onda i covek sa te planine…
  Geografski pojmovi se ne trebaju ,a Nebi ni smeli,poistovećivati sa ljudima i narofima.Geografija ostaje na istom mestu,a ljudi se krecu,ponekad zadržavaju ili samo prodju neko mesto na Planeti.
  (Djed Gavrilo, 14. avgust 2022 09:35)

  # Link komentara

 309. Bečki konjušara su sačuvali svoju krvi dok vi Balkanu imate više turske krvi a i nemate svoje reči ,sve Turcizmi.Nisu pametni ljudi iz Srbije odlazili u Beč,Budim,peštuzabadava,pa Miloš Obrenović je sagradio sabornu crkvu u baroknom stilu.
  (strsljen, 14. avgust 2022 09:33)

  # Link komentara

 310. Kao otočanin i Dalmatinac i Hrvat,ne osjećam se kao Balkanac i kulturološki mi je puno bliža Talijanska i kultura i način života i životna filozofija i vjera i gastronomija...Najmanje sličnosti je sa balkanskim narodima,Bosancima,Srbima,a pogotovo Kosovarima i Makedoncima....Spona sa prvima je mogućnost komunikacije iako moga pokojnog nona nebi razumili ni u tom segmentu balkanizma.
  (Jozo, 14. avgust 2022 08:39)

  I Hrvati sa jadranskih otoka potiču sa zaleđa Dalmacije. Do smene stanovništva je došlo pre nekih 200-300 godina. Kulturološki i jezički, otočani su daleko bliži ljudima iz kamenjarskog zaleđa Dalmacije nego Italijanima, a ta želja da se povežu na silu sa Italijanima je posledica kompleksa inferiornosti, baš kao i ono nasilno uguravanje u nekakvu imaginarnu "srednju Europu" koja postoji samo u glavama iskompleksiranih istočnoevropljana i Balkanaca. Uostalom, kako ti se dopada ideja da se Dalmacija pripoji Italiji. Ako je već toliko slična Italiji, onda treba i da pripadne Italiji, a ne Hrvatskoj.
  (logično, 14. avgust 2022 09:31)

  # Link komentara

 311. Pa ti si show! Ovde se predstavljaš kao srbin (uporedjuješ NAS sa HRV i SLO) a pišeš na čistom HRV jeziku. Ružno je stideti se svog porekla, kulture i nasleđa.
  (Samo primećujem, 14. avgust 2022 09:01)

  Nema tog Srbina u EU koji se ne srami svoga porekla, te tvrdi da je iz Hrvatske.
  (jovica, 14. avgust 2022 09:31)

  # Link komentara

 312. Kao otočanin i Dalmatinac i Hrvat,ne osjećam se kao Balkanac i kulturološki mi je puno bliža Talijanska i kultura i način života i životna filozofija i vjera i gastronomija...Najmanje sličnosti je sa balkanskim narodima,Bosancima,Srbima,a pogotovo Kosovarima i Makedoncima....Spona sa prvima je mogućnost komunikacije iako moga pokojnog nona nebi razumili ni u tom segmentu balkanizma.
  (Jozo, 14. avgust 2022 08:39)

  Занимљивост: географски је и Италија балканска земља. Минимално, али захвата делић Балкана. Ако не верујеш, провери. Нема бегање :)

  Али да те питам нешто много битније: који ти је то "народ" Косовари?
  (Јабучило, 14. avgust 2022 09:30)

  # Link komentara

 313. Balkanizam je kada tokom II sv. rata zbog verske pripadnosti pobijete preko 700.000 ljudi, i posle se 80 godina lažete i sebe i druge da to niste učinili.
  (Pera, 14. avgust 2022 09:29)

  # Link komentara

 314. Balkan je kolevka Evrope
  (pope, 14. avgust 2022 09:26)

  # Link komentara

 315. Obozavam hrvate koji dolaze na ovaj portal :) Sto vise imaju potrebu da se pravdaju to vise vidim koliko je to propala drzava :) Uostalom turizam im cini 20% BDP-a, na nivou najnerzavijenijih drzava. A o kulturi tek da ne pricamo, katolicka dzamahirija gde se svestenici i tzv branitelji za sve pitaju.
  (Poz, 14. avgust 2022 09:25)

  # Link komentara

 316. zasto svi pojam Balkana vezete uz (ne)kulturu ?? Balkan je pre svega poluostrvo i po tome ima jasna definicija koje su mu granice....
  (gastarbajter na odredjeno vreme, 14. avgust 2022 09:21)

  # Link komentara

 317. Uglavnom, Balkan svi odguruju od sebe. Balkan je sinonim za neuređenom, kaotično, nasilno društvo.

  Срби га не одгурују од себе. И не знам које је то Србе анкетирао, па да Балкан смештају по Босни и Косову.
  (Јабучило, 14. avgust 2022 09:21)

  # Link komentara

 318. Bilo kako bilo Balkan odnosno Helm ili još konkretnije prostor današnje Srbije na području Lepenskog vira, Starčeva, Blagotina i Vinče su prapostojbina najdrevnijih Evropljana nosioca I2a i R1a Y-hromozomske haplogrupe, a njihovi biološki potomcu su većina današnjih Srba, to jest oni su naši najdrevniji preci i nosioci su prve evropske civilizacije, kako god da su se zvali, a sva je prilika da su se zvali isto kao i danas, to jest - Srbi, tako da nemamo čega da se stidimo što smo sa Balkana.
  (Hammer, 14. avgust 2022 09:21)

  # Link komentara

 319. Bivša Jugoslavija je bila na Balkanskom poluostrvu !
  (BG, 14. avgust 2022 09:20)

  # Link komentara

 320. Na Balkanu je nastala moderna civilizacija i moderno drustvo, na Balkanu je nastala kultura i sve bitne nam danas nauke. Do pre 6 vekova centar sveta je bio na Balkanu. Ljubomora i zavist za zapada su doprineli da taj centar padne i da se sva kulturna dobra razvuku po zapadnoj Evropi (Veneciji, Vatikanu, Parizu). Svako ko 2 grama mozga ima, moze samo da bude ponosan sto je sa Balkana. Sve ostalo je marketing, propaganda i malogradjanstina!
  (iznogud, 14. avgust 2022 09:20)

  # Link komentara

 321. Nije važno odakle dolazimo, već gde idemo.
  (Televisa presenta, 14. avgust 2022 08:32)

  slaba je to uteha stari moj - genetika je cudo
  (muke zive, 14. avgust 2022 09:19)

  # Link komentara

 322. Helm, za početak.
  (terza, 14. avgust 2022 09:19)

  # Link komentara

 323. Kao otočanin i Dalmatinac i Hrvat,ne osjećam se kao Balkanac i kulturološki mi je puno bliža Talijanska i kultura i način života i životna filozofija i vjera i gastronomija...Najmanje sličnosti je sa balkanskim narodima,Bosancima,Srbima,a pogotovo Kosovarima i Makedoncima....Spona sa prvima je mogućnost komunikacije iako moga pokojnog nona nebi razumili ni u tom segmentu balkanizma.
  (Jozo,

  Јозо, дај воде!
  (Др. Уги, 14. avgust 2022 09:18)

  # Link komentara

 324. Nije Balkansko već Helmsko poluostrvo. Proučite istoriju pa ćete naći i granice. Geografija se ne može menjati a to što se neko oseća kao Italijan, Marsovac ili ne znam šta, lična je stvar a ne naučna činjenica.
  (Bgd, 14. avgust 2022 09:16)

  # Link komentara

 325. (Arch Enemy, 14. avgust 2022 08:29)
  Bio sam x puta u Hrvatskoj i inače sam rođen u Hrvatskoj. Osim primorja nikakve razlike nema u odnosu na Srbiju. Stvarno misliš da Karlovac, Osijek, Gospić itd. izgledaju bolje od Novog Sada, Subotice, Šabca, Kraljeva, Valjeva,Vršca itd? Zadnje vrijeme Hrvatska je imala bolje puteve i to je sada skoro pa izjednačeno jer se i u Srbiji grade i obnavljaju putevi. Lika, Banija,Kordun i zaleđe Dalmacije izgledaju pusto i sela su skoro pa u izumiranju. Nešto poput istočne Srbije. Primorje izgleda bolje i tu nema govora jer se tu najviše para i obrće i turizam je ali ostalo ama baš ništa bolje ne izgleda od Srbije. Pa i prije zemljotresa 70 km od Zagreba Glina, Petrinja, Sisak izledali su kao da su stali u vremenu. To što pričaš može da povjeruje samo neko ko nikad nije bio u Hrvatskoj.
  (dilber, 14. avgust 2022 09:16)

  # Link komentara

 326. muka mi je od slovenaca... muzači jugonostalgije.
  (dalje, 14. avgust 2022 08:03)

  А први потрчали да растуре Југославију. Највећи лицемери.
  (Јабучило, 14. avgust 2022 09:16)

  # Link komentara

 327. Koji lik ovaj slovencov, a simptomatično je da koristi staru geografsku kartu SFRJ bez obzira na temu i video koji je snimio.
  (XXL, 14. avgust 2022 09:13)

  # Link komentara

 328. otidji malo i prodji kroz Hrvatsku i njene gradove i vidjet ćeš veliku razliku u odnosu na naše balkansko - seljanerijske anomalije kojima se busamo u prsa i zamisli ,, hvalimo ", prijatelju mi smo još uvijek jedna velika seljana u odnosu na Hrvatsku a o Sloveniji da i ne govorim !
  (Arch Enemy, 14. avgust 2022 08:29)

  Ukapirali smo svi da je manir hrvatskih botova da se pretvaraju da su Srbi. Nebitno. Ono što pišeš je potpuna glupost. Baciti pogled na komentare sa hrvatskih portala. Toliko nekulture i prostakluka uz jednu mahnitu srbofobiju je nemoguće pronaći na bilo kom srpskom portalu...

  Pre nekoliko godina je tast fudbalera Subašića (bivšeg golmana hrvatske fudbalske reprezentacije) pretio sopstvenoj kćerci da će je zaklati jer se udala za Srbina Subašića. Slučaj me podsetio na jednog kurdskog emigranta u Švedskoj koji je ubio kćerku jer je imala dečka Šveđanina i time prekršila nekakav njihov kodeks ponašanja. Slučaj je zabezeknuo švedsku javnost. Nemaju Hrvati mentalitet Balkanaca jer toliki nivo mržnje ne postoji kod balkanskih naroda (Bugara, Rumuna, Grka, Makedonaca, Srba..), inače veoma gostoljubivih i druželjubivih naroda. Hrvati imaju kurdski mentalitet i sa njima treba da se upoređuju.
  (Balkanac, 14. avgust 2022 09:12)

  # Link komentara

 329. Ja koliko znam Vukovar geografski ne pripada Balkanu, a onda se setim onih "branitelja" koji kao pecinski ljudi skacu po cirilicnim plocama i vicu "unga bunga unga bunga".
  (Ja, 14. avgust 2022 09:11)

  # Link komentara

 330. Balkan je cela bivsa (Titova) Jugoslavija i jos Madjarska, Rumunija, Moldavija, Bugarska, Albanija, Grcka i deo Turske.
  (ja, 14. avgust 2022 09:11)

  # Link komentara

 331. Nije bitno sta ko prica, bitna je geografija a ona kaze da reka Soca zapadna granica Balkana
  (sin lovca na medvede, 14. avgust 2022 09:08)

  # Link komentara

 332. reflex@

  To su Turci nadenuli kada su izvrsili invaziju na Balkan, otuda i taj naziv, pre toga se uopste ne spominje taj naziv, postoji i teza da su Bugari mislim dali taj naziv u sedmom veku, u njihovom jeziku Balkan znaci planina, ali stvarno ta teorija ne znam koliko je tacna, ali pre Turaka, postoji i naziv poluostrvo Hema iz grcko rimskih izvora sto ipak mislim da bi bilo najpravednije jer je najstariji izvor koji postoji.
  (Majstor Ringo, 14. avgust 2022 09:07)

  # Link komentara

 333. Ima nas vise koji se ponosimo time da smo sa Balkana! Balkan nije kriv sto stoji na granici istoka i zapada, živim za dan kad ce to da postane prednost...
  (parlament, 14. avgust 2022 09:06)

  # Link komentara

 334. Imao sam prilike da boravim u svim tim sadašnjim državicama. Mentalitet Hrvata je kao i naš, samo su ultraradikalni katolici. Zato i imaju Međugorje.I drugi su vrlo slični, samo su Slovenci na neki meni čudan način drugačiji, slični su Austrijancima. Zatvoreni za sebe. Kad bi Balkancima ukinuo dijalekte i naterao ih da pričaju jednim zajednički stranim jezikom, niko ih ne bi razlikovao po mentalitet I kulturi, pa ni oni sebe ne bi razlikovati. Balkan je cela bivša SFRJ plus Bugarska i Albanija.
  (Deda Miloje, 14. avgust 2022 09:06)

  # Link komentara

 335. Uglavnom, Balkan svi odguruju od sebe. Balkan je sinonim za neuređenom, kaotično, nasilno društvo.

  Poštovani,
  bio sam letos zbog nekih obaveza malo na zapadu (ne u UK i Skandinaviji) ali od kolega čujem da je makar tamo isto ako ne i gore. Toliko sam postao ponosan na na naše Gedže, Čerapane, Paprikare, Prečane u kompletu, Kosovce, Moravce, Podrinje i tako redom. Naša balkanština je kultuloroško cveće i različitost od koje se ne smemo odreći. Znači, zube da popravljamo na vreme, da probamo da se ne bijemo, da malo manje pijemo i jedemo i ja mislim da je to, to. U stvari, nije. Treba da kolektivnom Zapadu pokupimo što više para, a možemo. Zato sam tamo i odlazio, više puta. Prošlo je vreme našeg fizikalisanja, na redu su drugi. Pamet u glavu BALKANCI,
  braćo!
  (pera car, 14. avgust 2022 09:05)

  # Link komentara

 336. (Jozo, 14. avgust 2022 08:39)
  Možeš se osjećati i kao ameba ako hoćeš i želiš ali kraj iz koga dolaziš je zemljopisno Balkan i tu ne možeš promjeniti ništa. Tako da si zemljopisno balkanac i to se promjeniti ne može.
  (peki, 14. avgust 2022 09:04)

  # Link komentara

 337. Pa po slici Hrvati su centrala Evropa. Naime, stavili ste im na slici holandsku umesto njihove zastave.
  (nesa, 14. avgust 2022 09:03)

  # Link komentara

 338. Znamo mi hrvati jako dobro da smo Balkan...
  Ne vidim u čemu je drama
  (Nn12, 14. avgust 2022 09:03)

  # Link komentara

 339. Svojevremeno je pokojni Tijanic objasnio gde pocinje Balkan.
  “ Kada od Ljubljane krenete prema Zg. Na 15 km pocine Balakan. Zasto? E zato sto tu pocinju da se okrecu jagnjici. A poznato je da je jagnje balkanska hrana”.
  (Detlic Petar, 14. avgust 2022 09:02)

  # Link komentara

 340. @mi smo još uvijek jedna velika seljana u odnosu na Hrvatsku a o Sloveniji da i ne govorim !
  (Arch Enemy, 14. avgust 2022 08:29)

  Pa ti si show! Ovde se predstavljaš kao srbin (uporedjuješ NAS sa HRV i SLO) a pišeš na čistom HRV jeziku. Ružno je stideti se svog porekla, kulture i nasleđa.
  (Samo primećujem, 14. avgust 2022 09:01)

  # Link komentara

 341. v@ Hrvatska kulturoloski nije Balkan, vec bas kako kazes Srednja Europa ili juzna, mediteranska.Nigdje se mi neguramo, zemljopisno mozda jesmo Balkan dijelom ali termin Balkan svima oznacava nesto drugo, mada mi nije jasno zasto iskljucivo negativno.Uostalom ni Vojvodina nije iskljucivo Balkan a u BiH imamo taj prelaz.Meni Balkan predstavljaju zemlje koje su vodile balkanske ratove ili koje su bile pod dugim turskim utjecajem sto narucito vidimo kroz kulturu i glazbu.Naravno da Austrijanci i Slovence i Hrvate guraju tamo ponekad jer im neoprastaju Jugoslaviju a vidimo koliko i Srbi nevole biti samo Balkanci pokusavajuci prosiriti svoj identitet previse na zaoad i sjever
  (borna, 14. avgust 2022 09:00)

  # Link komentara

 342. Balkan od turskih reči: bal - med i kan - krv. Može biti slatko kao med a može biti i krvavo.

  Ma ko šta pričao i zašta god smatrao ljude sa Balkana, ipak Balkanci nisu išli na prostore van Balkana i okupirali, ubijali, maltertirali druge narode … uglavnom su divljaci i zločinci dolazili na Balkan da porobe Balkance …
  (zanovetalo, 14. avgust 2022 08:59)

  # Link komentara

 343. I hrvati i slovenci (posebno slovenci)
  su bili i ostali bečki konjušari tako da pazite šta pričate!
  (Paja bakšiš, 14. avgust 2022 08:58)

  # Link komentara

 344. muka mi je od slovenaca... muzači jugonostalgije.
  (dalje, 14. avgust 2022 08:03)

  Mislim da su to ipak Srbi. Slovenci su daleko odmakli, i mentalno i materijalno.
  (Sapienti sat, 14. avgust 2022 08:50)

  # Link komentara

 345. ... cela Evropa se sve više balkanizuje ...
  (S, 14. avgust 2022 08:50)

  # Link komentara

 346. Mesto gde su ostale još neke porodične i moralne vrednosti. Na žalost Balkan polako nestaje.
  (Bole, 14. avgust 2022 08:48)

  # Link komentara

 347. I Slavuj zna da Srbi imaju Nikolu Teslu.
  (Baba Vanga, 14. avgust 2022 08:47)

  # Link komentara

 348. Ne žale da budu kmetovi samo Hrvati, i Vojvođani bi da ih smatraju Austro-Ugarskom.
  (ABC, 14. avgust 2022 08:45)

  # Link komentara

 349. Balkan je poluotok. Ime je dobio po Balkanskim planinama ( u nekim starim spisima iz osmalijskog doba tvrdi se da ime proizlazi iz turskih reci sto se prevodi kao krv i med). Geogravski se prostire od padina Julskih Alpa do Mediterana od Crnog mora do Jadrana. U mnogim knjigama smatraju Dunav za gornju granicu ali narod dozivljava i sevrnije od reke Balkan.
  (reflex, 14. avgust 2022 08:40)

  # Link komentara

 350. Kao otočanin i Dalmatinac i Hrvat,ne osjećam se kao Balkanac i kulturološki mi je puno bliža Talijanska i kultura i način života i životna filozofija i vjera i gastronomija...Najmanje sličnosti je sa balkanskim narodima,Bosancima,Srbima,a pogotovo Kosovarima i Makedoncima....Spona sa prvima je mogućnost komunikacije iako moga pokojnog nona nebi razumili ni u tom segmentu balkanizma.
  (Jozo, 14. avgust 2022 08:39)

  # Link komentara

 351. Zizek nije istoricar, nego filozof-marksista
  (karlo, 14. avgust 2022 08:35)

  # Link komentara

 352. Cekaj, postavili ste video ovog nasmrkanog lika koji objasnjava gde su granice Balkana?

  Nikad od nikoga u Srbiji nisam cuo da je Balkan Bosna i juznije od BG. Nikada!

  Manje belog, manje belog
  (X, 14. avgust 2022 08:34)

  # Link komentara

 353. Zizek je filozof ne istoricar.
  Uz to je kreten
  (Neko ko, bolje, zna, 14. avgust 2022 08:33)

  # Link komentara

 354. Nije važno odakle dolazimo, već gde idemo.
  (Televisa presenta, 14. avgust 2022 08:32)

  # Link komentara

 355. Sve imperije od uvek a posebno zadnjih šest vekova su delile, ponižavale i sukobljavali narode Balkana. To čine i danas. Mnogo je balkanske krvi proliveno za tuđe interese. Istorija Balkana je neraskidivo vezana za istoriju velikih sila. Svakih 20 - 30 godina bi na nas slali kaznene ekspedicije da nas civilizuju. Balkan, balkanskim narodima, NE! Imperije imaju razlog da se umešaju. Tužno. BALKAN geografski je Stara Planina. Kulturološki, BALKAN je do Beča.
  (Pacifista, 14. avgust 2022 08:29)

  # Link komentara

 356. Gloria
  Kažeš Hrvati imaju komplex od svoje balkanske pripadnosti, pa dobro ali meni je to OK jer se upravo kroz taj, kako ti kažeš komplex polako ali sigurno radeći na sebi kao kolektivitetu odvajaju od Balkanskog blata, primitivizma,zaostalosti, nekulture, bahatosti, turbo-narodnjačkog Lifestyle, otidji malo i prodji kroz Hrvatsku i njene gradove i vidjet ćeš veliku razliku u odnosu na naše balkansko - seljanerijske anomalije kojima se busamo u prsa i zamisli ,, hvalimo ", prijatelju mi smo još uvijek jedna velika seljana u odnosu na Hrvatsku a o Sloveniji da i ne govorim !
  (Arch Enemy, 14. avgust 2022 08:29)

  # Link komentara

 357. Uglavnom, Balkan svi odguruju od sebe. Balkan je sinonim za neuređenom, kaotično, nasilno društvo.

  Pitam se zašto?
  (12, 14. avgust 2022 08:28)

  # Link komentara

 358. Sve imperije od uvek a posebno zadnjih šest vekova su delile, ponižavale i sukobljavali narode Balkana. To čine i danas. Mnogo je balkanske krvi proliveno za tuđe interese. Istorija Balkana je neraskidivo vezana za istoriju velikih sila. Svakih 20 - 30 godina bi na nas slali kaznene ekspedicije da nas civilizuju. Balkan, balkanskim narodima, NE! Imperije imaju razlog da se umešaju. Tužno. BALKAN geografski je Stara Planina. Kulturološki, BALKAN je do Beča.
  (Pacifista, 14. avgust 2022 08:28)

  # Link komentara

 359. Balkan je od Beca pa prema Zg ,BG Sa. ali čisti Balkan nastupa od centra grada Zagreba.
  (Алех, 14. avgust 2022 08:26)

  # Link komentara

 360. Balkan je to, što se nalazi u svima sa ovog područja. Linije crtajte sami.
  (Tom Starin, 14. avgust 2022 08:24)

  # Link komentara

 361. Sve do Stutgarda balkan .
  (rcz, 14. avgust 2022 08:22)

  # Link komentara

 362. Balkan psiholoskj je kada prvi put dotaknes dno. To je skola i nacin zivota. Ma gde bio.

  Znam vece balkance medju amerikancima nego sto sam upoznao balkanaca medju hercegovcima.

  Geografski je manje bitno. Ko god se olesi u kafani od muke taj je diplomirao balkanizam.
  (dzibi, 14. avgust 2022 08:21)

  # Link komentara

 363. Ja nikad nisam čuo da bilo koji srbin negira da je Srbija balkanska država.
  (kmnccn, 14. avgust 2022 08:21)

  # Link komentara

 364. Ispod Karavanki@

  Iako se slazem sa tobom druze, to vise ne postoji.
  Sada je popularno tj. kako su nam nametnuli ovi sa zapada, ZAPADNI BALKAN, a mi to prihvatamo bez pogovora.
  Pored zaista nekih pozitvinih stvari koje postoje i koje mi uskladjujemo sa njima, mi prihvatamo bas sveeee sta nam serviraju.
  (Majstor Ringo, 14. avgust 2022 08:20)

  # Link komentara

 365. Полуострво се зове Хелмско. Назив потиче од ријечи Хлм, односно Хум, што је старо име Херцеговине.
  (Боске, 14. avgust 2022 08:20)

  # Link komentara

 366. Kao što postoji animozitet prema terminu Balkan kod Balkanaca malograđanskog mentalnog sklopa, tako postoji i otklon od termina "Istočna Evropa" kod Mađara, Poljaka, Čeha i Slovaka sličnog mentalnog sklopa. Oni bi radije da su "srednja Evropa" jer ih valjda termin "Istočna Evropa" podseća na siromaštvo u doba socijalizma i činjenicu da nisu isti sa Nemcima i nisu Zapad, nego samo bivša istočnoevropska sirotinja.

  Od svega je najkomičnije panično uguravanje Hrvata u "srednju Europu" samo da bi ispali bolji od Srba s kojim se večito upoređuju. Hrvatski malograđani žale za Austro- Ugarskom više nego sami Austrijanci. Povezivanjem sebe sa tom propalom imperijom oni misle da će se povezati sa nekakvom "višom kulturom". Zaista je tragikomično i žalosno toliko busanje u prsa balkanskih nesrećnika koji pate od kompleksa inferiornosti sa tuđom kulturom, tuđim carevima, tuđim imperijama...
  (v, 14. avgust 2022 08:16)

  # Link komentara

 367. Povučete liniju od Trsta do Odess i sve ispod je Balkan
  (Mihajlo, 14. avgust 2022 08:13)

  # Link komentara

 368. dobra ilustracija evropskih šovinizama.
  inače sve južno od save i dunava.
  (dux, 14. avgust 2022 08:12)

  # Link komentara

 369. Obična kokainska budala koju je neko proglasio za mislioca pa sada hoda okolo kao utvara i pravi štetu.
  (Smeško, 14. avgust 2022 08:09)

  # Link komentara

 370. Ceo Balkan je u Njemačku i Austriju i pomalo preko bare. a odje je Jevropa.
  (carvelizar, 14. avgust 2022 08:04)

  # Link komentara

 371. muka mi je od slovenaca... muzači jugonostalgije.
  (dalje, 14. avgust 2022 08:03)

  # Link komentara

 372. Ogroman kompleks zbog svoje balkanske pripadnosti imaju hrvati, iako su tipični balkanci u svakom pogledu. Oni su zemlja centralne evrope kao mi Benelux. Kod ostalih balkanskih nacija ne primjećujem taj kompleks, jednostavno odakle si - odatle si.
  (Gloria, 14. avgust 2022 08:03)

  # Link komentara

 373. Balkan se geografski rasprostire od Karavanki u Sloveniji pa sve do Grcke.

  Ako gledamo sa socialno-demografske-istorijske perspektive, to su prostori gde se ljudi tesko medjusobno bilo sta dogovore.
  (Ispod Karavanki, 14. avgust 2022 07:57)

  # Link komentara

 374. Gornja granica su Sava i Dunav. Sve ispod je Balkan.
  (absolutezero, 14. avgust 2022 07:56)

  # Link komentara

 375. Britanci su jedini posebni da... ružni su na kalup...
  (Žole, 14. avgust 2022 07:54)

  # Link komentara

 376. Није Балкан, већ хелм
  (ИБАРСКА ЛАСИЦА, 14. avgust 2022 07:51)

  # Link komentara

 377. Baš tako...
  (!!!, 14. avgust 2022 07:51)

  # Link komentara