Vrlo EMOTIVNO PISMO majke deteta sa AUTIZMOM: Vidim vaše poglede u parku; Nastavite da me ignorišete i šaputate mi iza leđa

Roditelji dece sa autizmom se često sreću sa predrasudama i osuđivanjem okoline, a često od strane roditelja koji imaju zdravu decu.

Ilustracija Foto: Dubova/Shutterstock
Ilustracija Foto: Dubova/Shutterstock
.

Jedna mama, dečaka sa autizmom, odlučila je da baš zbog takvih roditelja obrati javnosti i njeno pismo je objavljeno u "Guardianu".

"Vidim vaše poglede na igralištu. Potpuno sam svesna da sam ja roditelj "nemirnog deteta". Razumem da ste zabrinuti za obrazovanje svog deteta, kada moje dete ometa nastavu. Možda ste i vi jedni od onih roditelja koji su se na moje dete žalili direktoru. Držim glavu pognuto, dišem polako. Moram da štedim snagu da svoje dete dočekam sa osmehom na licu i oteram njegove brige. Nadam se da se učiteljica neće ponovo pojaviti sa spiskom pritužbi i da mirno možemo otići kući", započinje priču ova mama, prenosi index.hr.

"Moj sin ima autizam. On nije nemiran. Ne znam šta vam je rečeno, ako vam je uopšte išta rečeno. Moj sin ima autizam i teško se nosi sa užurbanom i bučnom učionicom. U prošlosti je prevrtao stolove i stolice, pokušavajući da iskaže svoju nelagodu, a razred je bio evakuisan. Razumem da je vaše dete tada bilo prestrašeno i moje dete je bilo prestrašeno. Preplašeno do tačke da više nije moglo da kontroliše svoje postupke. On nije nemiran.

Kada u vestima pročitate da je račun za posebne obrazovne potrebe smanjen širom zemlje, verovatno mislite da se to vas ne tiče, ali tiče vas se. Trebalo nam je više od godinu dana i to uz veliku pomoć škole, da dobijemo dijagnozu i sredstva za pružanje bilo kakve pomoći. Rečeno mi je da to ide relativno brzo, ali moje dete se nije tako osećalo. A nisam ni ja. Pritom sam morala da dam otkaz.

Vaša deca su vrlo ljubazna prema mom detetu, mislim da biste mogli od njih mnogo da naučite. Kada biste odvojili vreme da razgovarate sa njim ili ga pozovete na igranje ili zabavu (on ne ide na mnoge), videli biste da je lepo vaspitan i pristojan. Takođe je bistar, zabavan, brižan, zanimljiv i ima osvežavajuće drugačiji način gledanja na svet. Vaša deca to znaju - jesu vam to ikada pomenula?

Nastavite da me ignorišete i šaputate mi iza leđa.

Van škole, susretala sam mnoge druge roditelje dece s autizmom, isto tako izopštene na dečjim igralištima. Oni su hrabri, dobri i otporni ljudi puni podrške, iz svih društvenih slojeva, a njihova deca imaju toliko toga da ponude svetu. Ponosna sam na njih, oni su moje malo pleme. Tako da, slobodno možete da nastavite da me gledate, žalite se i šapućite iza mojih leđa. Ja sam ovde ionako samo zbog svog deteta".