VLAGA U VAŠEM DOMU može uzrokovati mnoge zdravstvene probleme, evo kako da je SPREČITE

Vlaga i buđ u prostoriji, osim što su neprijatni za vid i miris, mogu imati opasne posledice po vaše zdravlje.

Izvor: klix.ba  |  
Foto: Andrey Sayfutdinov/Shuttrstock
Foto: Andrey Sayfutdinov/Shuttrstock
.

Zavisno o godišnjem dobu, menja se nivo vlage u vazduhu i takođe u vašem domu. Generalno, viša je leti, a niža tokom zimskih meseci, ali idealno bi bilo da je vlažnost u vašem domu uvek između 30 i 50 odsto.

Kao prva posledica vlage, javlja se buđ - sitni organizmi koje možemo pronaći gotovo svuda. Iako nisu sve vrste buđi opasne po zdravlje, do sada je otkriveno više od 100 hiljada vrsta, a kad su prisutne u velikom broju, mogu da izazvu alergijske reakcije sa simptomima sličnim onima koje uzrokuje polen biljaka.

Preporuka je da pomerite nameštaj od zidova kako bi vazduh mogao bolje da cirkuliše. Takođe, važno je da posle tuširanja obrišete zidove kao i vrata tuš kabine, a tokom kuvanja uvek imajte uključenu ventilaciju u kuhinji i redovno pregledajte filtere. Kad zagrevate prostor u hladnijim mesecima, važno je da temperatura ne padne ispod 15 stepeni, čak i noću.

Ako primetite povećanje nivoa vlažnosti u vašem domu, stalno curenje, deformisane površine i dugotrajan miris plesni, važno je da reagujete na vreme kako biste sačuvali svoj životni prostor, ali i zdravlje.

Ako prepoznate ovaj problem u svom domu, važno je da potražite stručnu pomoć kako biste ga rešili na vreme i sprečili dalje širenje. Ključno je otkriti izvor vlage koji može biti pukotina na zidu ili krovu kuće.