Većina ljudi zaboravlja da očisti OVIH SEDAM "DETALJA" u svom domu - da li ste i vi među njima?

Proleće je idealno vreme za detaljno sređivanje kuće. Većina obavezno opera prozore i zavese, zimske stvari u ormaru zameni letnjim, usisa prašinu i obriše police, ali postoji nekoliko mesta kojih se mnogi od nas ni ne sete.

Foto: VGstockstudio/Shutterstock
Foto: VGstockstudio/Shutterstock
.

Otirači

Kada ste poslednji put očistili otirač? Ako želite da smanjite količinu prljavštine koja ulazi u vaš dom, nabavite dve prostirke. Stavite jednu ispred ulaznih vrata spolja, a drugu iznutra ili unutar kuće.

Najlakši način za čišćenje: usisajte unutrašnju prostirku sa obe strane. Četkajte spoljni tepih mešavinom vode i sode bikarbone, isperite vodom i ostavite da se osuši na otvorenom pre nego što ga vratite na mesto.

Roletne na prozorima

Pranje prozora je nezaobilazan deo prolećnog čišćenja. Ali ne zaboravite ni roletne. Dovoljno je da ih operete dva puta godišnje.

Najlakši način za čišćenje: spustite roletne i obrišite unutrašnjost čistom pamučnom krpom da biste uklonili prašinu. Zatim u toplu vodu dodajte blagi deterdžent i ovom mešavinom obrišite roletne po drugi put. Ako živite u zgradi i ne možete da dođete do spoljašnje strane roletni sa zemlje, stavite natopljenu vlažnu krupicu na teleskopsku šipku i pokušajte da je očistite. Ne rizikujte, ne penjite se na merdevine i ne naginjite se kroz prozor da operete roletne.

Plastična zavesa za tuš kabinu i kadu

Stručnjaci kažu da bi plastičnu zavesu za tuš i kadu trebalo prati jednom mesečno ili najmanje jednom u tri meseca. Buđ se može brzo formirati na zavesama za tuš kabinu i kadu, pa je pravilno čišćenje izuzetno važno.

Najlakši način za čišćenje: stavite zavesu u mašinu za pranje veša zajedno sa dva peškira i deterdžentom koji inače koristite i operite na osetljivom programu. Dobro je osušite pre nego što je vratite na mesto.

Unutrašnjost rerne

Nakon što ispečete kolače, meso i druge poslastice, ne zaboravite da osvežite unutrašnjost rerne.

Najlakši način za čišćenje: masne mrlje u rerni mogu se ukloniti limunskom kiselinom ili sirćetom. Natopite krpu od mikrovlakana u željenu kiselinu i utrljajte mast. Potražite spas od tvrdokornih mrlja u pasti koju ćete napraviti od sode bikarbone i mineralne vode. Nanesite pastu na prljava mesta, ostavite da deluje oko pola sata, a zatim sve obrišite vlažnom čistom krpom.

Kuhinjski ormarići

Prljavština se nakuplja na kuhinjskim elementima kao iu drugim delovima doma – najčešće je to kombinacija prašine i masnoće od kuvanja. Da biste je uklonili, obrišite kuhinjske ormariće iznutra i spolja, a posebnu pažnju obratite na ručke i kvake.

Najlakši način za čišćenje: uklonite prljavštinu na kuhinjskim elementima čistom krpom od mikrovlakana umočenom u rastvor tople vode i blagog deterdžents za pranje plastičnih ili drvenih površina, u zavisnosti od čega su ormarići napravljeni.

Navlake na dekorativnim jastucima

Dekorativni jastuci ulepšavaju izgled doma, ali se retko kada setimo da skinemo jastučnicu i stavimo je u veš mašinu kako bismo im osvežili izgled i miris. Proverite na deklaraciji jastuka šta bi tačno trebalo da uradite da biste ih najlakše i najbolje čistili.

Prašina iza teškog nameštaja

Prolećno čišćenje je savršeno vreme za pomeranje teških komada nameštaja od zidova – kao što su kauči, police za knjige, pa čak i frižider – i usisavanje prašine koja se nakupila iza inače teško dostupnih mesta. Naravno, zatražite pomoć za pomeranje nameštaja, ali i celokupno prolećno čišćenje.

Izvor: Zadovoljna.dnevnik.hr