VAŽNO je koje je boje DEČJA SOBA: Ljubičasta podstiče kreativnost, plava smirenost, a jedna izaziva agresiju!

Boje koje izaberete za dečiju sobu mogu uticati na njihovo odrastanje, ponašanje i rezultate u školi, evo koje su najbolje.

Izvor: Yumama/Radmila Ilić  |  
Foto: Africa Studio/Shutterstock
Foto: Africa Studio/Shutterstock
.

Poznato je da boje mogu da imaju uticaj na svakog od nas, posebno na decu. Iako se lični ukus menja godinama, boje mogu da imaju veliki uticaj na decu i da utiču na različite emocije. Dakle, boje dečije sobe treba da budu bezbedne, meke, stimulativne i nežne dok se njihov mozak razvija.

Postoje brojne ideje za dečiju sobu, ali na roditeljima je da dobro istraže, razmotre ukus deteta i da zajedno odluče o bojama. Pogledajte koje su ideje za krečenje dečije sobe koje će oduševiti dete, ali i kako treba da ih iskoristimo i kako će da utiče na razvoj deteta.

Crvena

Ova boja u pravoj nijansi je smela, blistava i privlačna. Dizajn enterijera dečije sobe sa crvenom bojom pruža vizuelni uticaj i visoku energiju. Iako nije uobičajen izbor odraslih ljudi, ona je svakako jedna od karakterističnih i privlačnih boja za dečiju sobu.

Međutim, crvena pomaže u balansiranju hladnih tonova sobe. Dakle, koristite je kao akcentnu nijansu umesto da okrečite sva četiri zida jer ukoliko se koristi u velikoj meri može da izazove agresiju kod mališana.

Žuta

Boja sunčevih zraka, suncokreta i leta je žuta, a vaše dete će biti srećno u sobi koja je ispunjena svime što podstiče taj osećaj. Žuta boja širi vedrinu i sreću, motiviše i poboljšava koncentraciju među decom.

Definitivno možete da isprobate jednu od ovih ideja za dizajn dečije sobe jer ćete im ovom nijansom pomoći da poboljšaju i održe svoje opšte raspoloženje.

Zelena

Ova boja je definitivno odlična za dečiju sobu jer ima umirujuće dejstvo na decu. Kažu da predstavlja prirodu i zelenilo koje je oduvek bilo blagotvorno za oči, um, a samim tim i za telo.

Pozitivan uticaj zelene boje je i naučno dokazan. Prema mišljenju stručnjaka, zelena boja poboljšava koncentraciju, čitanje i brzinu razumevanja, što kod dece može da utiče na bolje rezultate u školi.

Plava

Ako u kući imate kutak za čitanje, onda je ovo definitivno boja kojom treba da okrečite to mesto. Plava je poznata kao jedna od najboljih boja za dečiju sobu jer izaziva smirenost i koncentraciju. Prema nekim stručnjacima, ova boja može da bude dobra i za krvni pritisak, otkucaje srca i stabilizaciju uznemirenih osoba.

Plava je takođe boja koja se preporučuje za decu sa tantrumima i decu sa velikom količinom energije. Pomaže u snižavanju krvnog pritiska i umiruje disanje kod uznemirene dece.

Narandžasta

Narandžasta je i dalje jedna od najkontroverznijih boja za dečiju sobu. Mnogi kažu da nije pravi izbor kada je dečija soba u pitanju, ali zapravo je to najneshvaćenija boja.

Istina je da je narandžasta dobra za toplinu, samopouzdanje, mladost i prijateljstvo. Narandžasta ili boja rđe, takođe odlično dopunjuju drveni nameštaj. Zbog toga su blage nijanse narandžaste sjajan izbor kada je dečija soba u pitanju, uprkos tome što je većina ljudi pogrešno tumači.

Ljubičasta

Ljubičasta je jedna od najboljih boja za dečiju sobu jer je povezana sa kreativnošću. Ova boja označava ambiciju, samopouzdanje i autoritet. Koristite ljubičastu u dečijoj sobi ako želite da ih podstaknete na inspiraciju i pozitivno poboljšanje njihovog ponašanja i kreativnosti.