Ukoliko imate ljubimca, pripazite na ove novogodišnje ukrase: Za njih mogu biti pogubni

Mnogim vlasnicima verovatno neće biti lako kada čuju nova saznanja o štetnosti uobičajenih novogodišnjih ukrasa koji bukvalno mogu da presude kućnim ljubimcima.

Izvor: avaz.ba/E.Ag.  |  
Foto: robertos0621/Shutterstock
Foto: robertos0621/Shutterstock
.

Najvažnije je da budemo svesni rizika kojima izlažemo ljubimce. Ne radi se samo o sitnim detaljima na jelkama ili aranžmanima koje postavljamo na stolove, police i u druge delove stana. Čak i zdravo drvo četinara krije mnoge opasnosti. Stoga su veterinari sastavili listu najčešće korišćenih ukrasa koji mogu imati posledice po naše četvoronožne prijatelje. Jelka Zimzeleno drvo je jedan od simbola novogodišnjih i božićnih praznika. Jelka od veštačkih materijala je dobar izbor ako ste pobornik ovakvog ukrašavanja, premda mnogi vole pravu, živu jelku u domu, ali moraju biti svesni rizika kojima izlažu svog ljubimca.

Iako većina živih zimzelenih stabala kao što su jele, borovi i smrče nisu toksični za životinje, njihove iglice koje padaju mogu predstavljati veliki problem vašem psu i maci. Mogu se zaglaviti u šapama, iritirati usta i izazvati stomačne probleme, ako ih progutaju u većim količinama. Stoga, ako imate ljubimca, odlučite se za veštačko drvo.

Lažni sneg Neko voli da kiti jelku veštačkim snegom ili da njime posipa određene delove doma. Međutim, veštački sneg može da sadrži neke sastojke koji su toksični za kućne ljubimce. Da biste sprečili glavobolje vezane za mogućnost trovanja veštačkim snegom koji lako može da završi u ustima i stomaku životinje, izbegavajte ovaj ukras, čak i lažne jelke posute ovim prahom. Jestivi ukrasi Dok mališani vole da vide čokoladne ukrase okačene na granama jelke, ni u kom slučaju ih ne postavljajte ako imate ljubimca. Ako baš želite da imate jestive ukrase na drvetu, nabavite one koji neće štetiti ljubimcu (medenjake sa rogačem, kolačiće od smese koju mogu da jedu itd.), ili postavite „zabranjene“ ukrase visoko na drvo, ali samo ako ste sigurni da pas ili mačka neće pokušati da ih dosegnu.

Prirodna dekoracija Neke ukrasne praznične biljke imaju različite nivoe toksičnosti, ali ako ih životinja zagrize, u najbezbolnijem slučaju, u novogodišnjoj noći ćete lečiti svog ljubimca od dijareje. Budite oprezni kada birate praznične biljke – božićna zvezda, božikovina, imela i bršljan mogu da izazovu stomačne tegobe koje će vam zadati mnoge glavobolje. Staklene kugle Fine staklene kuglice su najlepši ukras svake jelke, ali i najgora noćna mora ako se polome i ne stignete na vreme da pokupite krhotine.

Ako životinja proguta komadiće razbijenih staklenih kuglica, to može biti i bolno i opasno: osim opasnosti od posekotina na šapama ili u ustima, moguć je i gori scenario, u vidu rana na grlu i unutrašnjih povreda. Kako biste tokom narednih praznika zaboravili na strah od povreda, trovanja i bilo koje druge nevolje, pored navedenih mera prevencije, obezbedite psu miran kutak u stanu ako pozivate prijatelje na večeru.