TAJNI TRIK za održavanje sobnih biljaka: Ovaj napitak sigurno imate u frižideru, a odličan je jer sprečava da biljka ne uvene

Svaki dom može biti mnogo lepši ako ga ukrasimo sobnim biljkama.

Ilustracija Foto: maramorosz/Shutterstock
Ilustracija Foto: maramorosz/Shutterstock
.

Prilikom izbora treba svakako paziti koje biljke čine sobu svetlijom i stvaraju ugodniji i opušteniji ambijent. Znamo da boravak u prirodi smanjuje nivo stresa, a holandski naučnici kažu da biljke imaju isti takav efekat na pacijente u bolnicama.

Svaka biljka traži određenu njegu, a često nismo sigurni da li smo ih stavili na pravo mesto i da li dobijaju dovoljno svetlosti i vode.

Prava količina vode

Stručnjakinja za sobne biljke, Kejt Lindli Lindley otkrila je tajnu kako održati biljke u životu i tačno odrediti pravu količinu vode.

“Pre svakog zalivanja je ključno testirati zemlju kako bi se sprečilo prekomerno ili nedovoljno zalivanje. Za to će vam biti potrebna samo jedna olovka koju treba da stavite u gornjih pet centimetara zemlje kako bi se proverilo da li je ovo područje još uvijek vlažno od poslednjeg zalivanja. Ako jeste, onda bi trebalo da izbegavate zalivanje dok se ovo područje ne osuši.”

Te dodaje kako ne treba zalivati biljke jednom ili dva puta nedeljno i da je mnogo značajnije ovako utvrditi da li je biljci zaista potrebna voda.

Prekomerno zalivanje bilo koje vrste može dovesti do truljenja, a ovaj problem je mnogo češći tokom zimskih meseci kada je biljkama potrebno manje vode nego leti.

Koliko je biljci potrebno vode zavisi od mnogo faktora: veličine posude, zemlje, svetlosti, vlažnosti vazduha i sobne temperature.

Kejt vlasnicima sobnih biljaka savetuje da izbegavaju zalivanje hladnom vodom, jer to može izazvati šok za biljku zbog nagle promene temperature. Idealno je koristiti mlaku vodu sobne temperature.

Trik s mlekom

Jednom mesečno svoje biljke zalijte ne samo vodom, već i mlekom. To će spričiti da listovi požute i otpadnu.