Šta sve bacate u odvode - maramice, masnoću, soc... Pripazite jer se lako mogu zapušiti, a voda vam može poplaviti stan

Briga o cevima u domaćinstvu vrlo je važna, a ona uključuje i znanje o tome šta činiti, odnosno šta nikad i ni po koju cenu ne treba činiti, kako bi vaš dom bio suv i siguran.

Upomoć, poplava u stanu, foto: Macrovector / Shutterstock
Upomoć, poplava u stanu, foto: Macrovector / Shutterstock

Zato su profesionalni vodoinstalateri otkrili koje su to stvari koje nikad ne rade kod kuće, kako bi produžili život svojim cevima.

Ljudi moraju da pripaze na odvode u njihovim kućama. To znači da moraju redovno da proveravaju pritisak vode, popravljaju oštećenja na cevima i menjaju pokvarene/polomljenje delove na mestima gde voda curi. No, najvažnije od svega je izbegavanje ponašanja koje će voditi do oštećenja.

1. Ne bacajte vlažne maramice u toaletnu šolju

Iako možda na pakovanju vlažnih ili dečjih maramica piše da možete da ih bacite u wc šolju, istina je da postoje samo dve stvari koje nisu tečne i koje mogu da se bace tamo - jedna od njih je toalet papir, a druga, znate već. Sve ostalo, od ženskih uložaka do papirnih ubrusa, začepiće cevi. Možda se to neće dogoditi odmah, ali u perspektivi sigurno hoće. Ti predmeti mogu da zapuše ceo kanalizacioni sistem, a problem može da eskalira do ozbiljnog ugrožavanja javnog zdravlja. Maramice stoga, radije bacite u smeće.

Ne odlažite rešavanje problema

Niko ne želi u zadnji čas da se odrekne planova za vikend zato što mu je pukla cev. Ali, ako se probudite i ispod mašine za veš otkrijete omanju lokvicu vode, mudro bi bilo da se odmah pozabavite tim problemom.- Ako mislite da vam negde curi voda, svakako to proverite pre nego što situacija postane još gora - zaključio je on ističući da se takvi problemi neće rešiti sami od sebe i da zahtevaju pomoć stručnjaka

2. Ne koristite opasne hemikalije

- Ako rutinski sipate u odvode kupovno sredstvo za otpušavanje cevi, odmah prestanite. Ne samo da nisu efikasni, nego nagrizaju materijale - kaže Teri Oši, glavni vodoinstalater u kompaniji "Roto - Rooter" iz NJujorka.

Ističe da te hemikalije mogu bukvalno da spale cevi, ali i vašu kožu ako ih dotaknete. A šta nam je onda činiti u slučaju začepljenja? Potražite enzimska sredstva za otpušavanje odvoda koji su obično sigurni, a možete da pokušate i sa specijalizovanim alatom poput dugačke žice.

- Ipak, nikako nemojte da pokušavate da otpušite odvod metalnom vešalicom jer ona može da ošteti cevi i da prouzrokuje niz novih problema poput curenja, lomova, lošeg mirisa i infestacije nametnika - upozorava Malder.

3. Ne bacajte masnoće u odvod

- Ako ste upravo ispržili slaninu i želite da se rešite masnoće, možete to da učinite na više načina. Ipak, prosipanje masnoće u sudoperu definitivno nije među njima - ističe Malder.

Ohlađenu masnoću bacite u smeće ili još toplu prespite u posudu koju ćete baciti.

Masnoća će se nataložiti po cevima i na kraju dovesti do začepljenja odvoda. Uz to, u kanalizaciji se meša s ostalim otpadnim materijalom poput vlažnih maramica koje tamo nisu ni trebale da se nađu. To stvara naslage otpada, a engleski službenici objavili su proše godine da su u kanalizacionom sistemu pronašli takav otpad dugačak čak 60 metara.

Izvor: novosti