SRBIJA U ŠOKU: Majka 6-mesečnoj bebi davala LEK ZA ŠIZOFRENIJU! U kakvom je stanju dete sada? "Neke oblike zlostavljanja dece ne primetimo"

Dvadesetjednogodišnja A.N. iz Kovina uhapšena je zbog sumnje da je svojoj šestomesečnoj bebi davala lek onzapin koji se koristi za lečenje šizofrenije. Dete je, kako saznajemo, primljeno u Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić" u stanju katatonije.

A.B.  |  Izvor: Prva  |  
Foto: Prva TV Printscreen
Foto: Prva TV Printscreen
.

Ova vest potresla je celu Srbiju, jer je majka ovaj lek davala svom detetu kako bi ga umirila i zaustavila plač. Koliko je ovo opasno za dete, da li ovaj lek može da ostavi trajne psihičke posledice i kako je moguće da se majka odlučila na ovakav korak? Na ovu temu razgovarali smo u "Jutru" sa pedijatrom dr Sašom Milićevićem, psihologom i psihoterapeutom Snežanom Anđelić i Biljanom Grbović ispred udruženja roditelja "Matica".

"U pitanju je sasvim jasno - kriminalno ponašanje. Dobro je što se ovo prepoznalo i što se reagovalo. Ono što ja kao savetnica u roditeljstvu mogu da kažem je to da jako često neke ozbiljne oblike zlostavljanja dece ne primetimo. Jedan od takvih najčešćih oblika je dozvola deci da mnogo borave ispred ekrana. Danas imamo mnogo dece koja većinu vremena provode ispred ekrana i njhov redovan razvoj je značajno ometen. Takvi roditelji su ozbiljni zlostavljači", započela je priču Biljana Grbović i dodala da ima mnogo dece koja završe na odeljenju psihijatrije sa trajnim oštećenjima.

"Ovde se postavlja pitanje - kakvo je psihičko stanje majke. Možda je žena imala postporođajnu depresiju, ali šta god da je imala, to nije opravdanje. Nego se radi o tome da mi moramo da imamo sisteme podrške za mlade majke kad se porode, jer organizam može da stvori razne haose kada se žena porodi. Jednostavno je u takvom mentalnom stanju da ona poseže za nečim što zna da je loše, ali ona tako nešto ne može da kontroliše", ističe psihološkinja Anđelić.

Celo gostovanje možete pogledati u nastavku: