"Šokirao sam se kad su mi dali dete koje liči na vanzemaljca": Iskustva očeva koji su prisustvovali porođaju žene

Porođaj nije nimalo lak, mame su obično uplašene i zbunjene, naročito ako je prvo dete u pitanju. Ceo proces je nepoznanica, a uz jake bolove sve je još teže. Ipak, podrška je tu veoma važna, pa zato mnogi očevi žele da prisustvuju na porođaju i tako budu tu tokom bebinog dolaska na svet.

Foto: Gorodenkoff / Shutterstock
Foto: Gorodenkoff / Shutterstock
.

To su za mamu i bebu neprocenljivi trenuci, a šta tate kažu o tome?

"Bio sam bled kao krpa dok sam stajao u porođajnoj sali. Šokirao sam se kad su mi dali dete koje liči na vanzemaljca. Ništa vas ne pripremi na takav šok, ma šta da ste slušali", bio je jedan tata sa Redita potpuno iskren.

"Ja sam gledao oba svoja deteta kako dolaze na svet. Bilo je to čudno iskustvo. Malo je, krvavo i gadno, ali ujedno je i najbolja stvar koju sam doživeo. Čudno je, ima zapravo vrlo malo krvi, ali je tu mnogo drugih tečnosti. Telo žene je neverovatno", ispričao je jedan otac.

Jedan je ispričao kako mu je iskustvo carskog reza sa spinalnom anestezijom bilo veoma čudno, jer žena priča sa lekarom dok joj rade operaciju. "Posle toga su je samo izvadili, kao da nije ništa, kao da se dva košarkaša dobacuju loptom."

"Supruga je devet meseci gradila vezu sa bebom, dan po dan. Za mene, iako sam bio prisutan tokom cele trudnoće, to se sve desilo u jednoj sekundi i to onda kad je moja ćerka zaplakala. Sve emocije su se u tom jednom momentu skupile. Prvo sam se zaledio, a onda sam počeo da plačem", ispričao je iskreno jedan tata.

Mnoge tate su bile saglasne da im je prisustvo u porođajnoj sali bilo nešto najtraumatičnije, ali i najlepše što su doživeli. "Glumim da sam hrabar i smiren zbog svoje supruge, a srce mi lupa, ne smem da gledam."

Trenutno je, zbog pandemije, u porodilištima zabranjeno prisustvo oca. Generalno, u Srbiji je ovaj čin potpuno dozvoljen, a lekari kažu da su ljudi podeljeni. Dok neke mame i tate potpuno podržavaju i žele ovakvo iskustvo, mnoge žene su rekle da je to nešto previše intimno i hoće same da prođu kroz to.

izvor: yumama