Saveti za magično uređenje dvorišta

Prolećni i letnji dani nam kasne, ali po navici, desiće se izgleda da će samo preko noći doći, pa će se iz jakni i toplih dukseva odmah preći u šortseve i majice. To znači samo jedno: dvorište mora da bude spremno za uživanje, odmaranje, prijatelje i porodična okupljanja pre nego se ta noć dogodi. A nadamo se da će vrlo brzo.

PR
Ilustracija Foto: ppa/Shutterstock
Ilustracija Foto: ppa/Shutterstock
.

Pre nego se uputite u neki rasadnik po nove sadnice omiljenog cveća ili do prodavnice rasvete po još dodatnih lampi i lampica, imamo savet koji je veoma važan, da završite određene poslove na vreme i onda do kraja jeseni uživate u dvorištu u potpunosti.

Spremite ugalj na vreme!

.

Svima je dosta grejanja i grejne sezone koja traje produženo, baš kao utakmica koja se igra sa produžecima, ali se tu ne može mnogo uraditi. Ono šta, pak, možete, jeste da ogrev, posebno ugalj, pripremite na vreme i samim tim završite brigu o tome, a dvorište oslobodite i sasvim očistite. Često se sve sredi, uživa tokom leta, pa onda u sred svega toga dvorište skoro pa uništi kada ugalj dođe, ovako pre sređivanja sve uredite i posle ćete biti mirni. Ako vam je potreban savet i u vezi sa vrstom, ugalj Banovići je sve traženiji, pa razmislite i o tome.

Kako se često dešavaju nestašice, najbolje je i zbog toga sada misliti o ogrevu, a ako i bude nekih trenutnih nestašica kod nas, ugalj Banovići može da bude opcija, budući da potiče iz susedne nam Bosne, ali važnije od toga jeste da pruža vrlo visok kvalitet i dobro grejanje. A pošto sve sredite i očistite, vreme je za uređivanje.

Druga stanica: Rasadnik i odabir najboljeg cveća

.

Nakon generalnog čišćenja kompletnog dvorišta, sledeći zadatak jeste sadnja cveća. Umesto da malo po malo uzimate na pijacama ili prodavnicama, ovu kupovinu obavite u rasadniku, jer ćete sve potrebno uzeti odmah, a proći ćete dosta jeftinije. Kada je pitanju rasadnik, Beograd prednjači sa ponudama, kako različitih rasadnika, tako i velike količine različitih vrsta cveća. Ako ste u blizini, na proputovanju, najbolje je to iskoristiti za ovu vrstu nabavke.

Uz pretragu na internetu, dovoljno je da ukucate rasadnik Beograd pronaći ćete onaj koji vam odgovara, a onda imajte na umu da odlazite na mesto gde se prodavci vrlo razumeju u sve oko njegovog odabira i dalje nege. Sigurno je da možete da objasnite i izgled svog dvorišta, šta želite ovog leta, pa ćete tako vrlo lako napraviti odlične kombinacije različitih vrsta cveća, kao i njihovih boja. Nikako ne zaboravite hrizanteme, osim prelepog izgleda i boja, vrlo su izdržljive i istrajne, a to je ono što svi vole, a i svaki ih rasadnik ima.

Ubacite mozaike i dekupaž

.

Jedan od čestih saveta za uređenje dvorišta tiče se same rasvete. Budući da je to pitanje već odavno rešeno, osim možda povremenog ubacivanja nekih solarnih lampi, imamo dva zanimljiva predloga, ukrasite slobodne zidove ili staze mozaikom, od kamenja, stakla, keramičkih pločica, dok sam baštenski nameštaj možete osvežiti dekupaž tehnikom. Osim što ćete promeniti izgled eksterijera svog doma, vreme ćete uložiti u kreativni rad i proces koji oslobađa od napetosti, stresa, negativnih misli, a toga je svima uvek potrebno.