Sačuvajte dete od NASILJA NA INTERNETU! Ovo su znaci da nešto nije u redu

Ponašanje dece u tinejdžerskom periodu dovoljno je teško za razumevanje i bez Interneta, ali kada se u to problematično doba upletu i društvene mreže, roditelji ne znaju na šta pre da paze. Zato pogledajte koji su to ključni znakovi na koje treba obratiti pažnju.

.

Pratite nas i na Viberu!

Dete uključuje kompjuter svakog dana u isto vreme

Većina ljudi misli kako se zlostavljanje na Internetu dešava samo noću. Međutim, to nije tačno. Profili zlostvaljača uglavnom su napravljeni tako da izgledaju kao da iza njih stoji dete koje je približnih godina kao njihove žrtve. Nakon što uspostave komunikaciju sa detetom, oni se trude da zadobiju poverenje svoje mete. Zlostavljači su uglavnom strpljivi, pa dopisivanje može da traje nekoliko dana ili nedelja.

Dakle, ako primetite da vaš tinejdžer koristi društvene mreže nekoliko dana za redom u isto, određeno, vreme, to je znak da treba da proverite šta se dešava i sa kim se dopisuje.

Ukoliko komunicira sa osobom koju je tek upoznalo, odmah reagujte. Razgovarajte sa detetom i upozorite ga na opasnosti.

Krije se i tajanstveno je dok je na Internetu

Posmatrajte kako se vaše dete ponaša dok je na Internetu. Da li skriva monitor ili telefon kada vi prolazite ? Ili automatski prebacuje na drugi tab na kome je neka igrica ili film? Skrivanje može biti znak da na Internetu radi nešto što i sam oseća da ne bi smeo, ali ne prestaje jer to za njega predstavlja određenu vrstu izazova.

Tajne jesu svojstvene tinejdžerskom periodu i postoje stvari koje su normalne da se skrivaju, ali kada je u pitanju Internet, budite oprezni. Obavezno proverite da li vaše dete skriva dopisivanje sa osobom koju ne poznaje.

Srećan je kada ugasi kompjuter

Ako je vaše dete previše srećno kada "siđe" sa kompjutera, moguće je da je na putu za nevolju. Ovaj znak može da bude varka. Vaše dete može da bude srećno i jer je konačno završilo težak školski projekat, ali nikad se ne zna.

Kada dete uspostavi kontakt sa nekim na Internetu i sa njim počne da ostvaruje lep odnos, ono može biti veoma srećno i uzbuđeno zbog toga. Nažalost, tinejdžeri nisu često svesni da neko veoma loš može da stoji iza dečjeg profila.

Zato je veoma važno da sa svojim detetom razgovarate o opasnostima započinjanja "online" romanse.

Vidno je povučen, neraspoložen i depresivan

Još jedan od znakova može biti tuga ili čak depresija, naročito izražena onda kada dete ugasi kompjuter. Ono što roditelji moraju da znaju je da neka deca ne koriste Internet samo radi zabave i razonode, nego da se u virtuelnom svetu često odvija teško vršnjačko nasilje.

Ako je vaše dete nakon što je objavilo neku fotografiju ili napisalo neki status ili poruku, bilo ismejano od strane drugara, može biti veoma tužno, nervozno i povučeno kada ugasi kompjuter.

Izvor: dnevno.rs