Roditelji u Austriji smatraju da je u redu ošamariti dete

Austrijanci žele strožije zakone i kazne za nasilje nad decom, međutim dve trećine njih smatra prihvatljivim šamar kao vaspitnu meru.

Ispitivanje je pokazalo da je mnogo ljudi nije sasvim sigurno kada uopšte počinje nasilje nad decom. Tako 95 odsto kaže da su "batine od oca" jasno nasilje, ali svega 34 odsto smatra da je "blagi" šamar nasilni akt , pokazuje istraživanje "Galup" instituta.

"To znači da mnogi podržavaju oblik nasilja kao što je šamar i pored 25-godišnje zabrane primene sile u vaspitanju", ocenila je direktor nevladine organizacije "Meve" Hedvig Velfl.

Međutim, 88 odsto Austrijanaca smatra da je nasilje ako neko nepoznat, to jest sused ili nastavnik ošamare dete, dok 79 smatra da je nasilje ako majka ošamari sopstveno dete.

"Ukoliko se primena sile odvija u porodici to se smatra legitimnom merom vaspitanja", objasnila je Velfl.

Brojke pokazuju da su oblici nasilja, kao što su udarci, šamari ili povlačenje za uvo u padu, ali su u porastu novi oblici, kao što je obustava kontakta sa detetom.

"Ako roditelji duže ne pričaju sa detetom, kao vrsta kazne, onda to samo 26 odsto smatra nasiljem, iako se radi o psihičkom nasilju", navela je ona upozoravajući da se posledice psihičkog nasilja potcenjuju, jer deca tako ne uče kako da rešavaju konflikte na konstruktivan način što će ih pratiti celog života.

Među decom i mladima, međutim,raste broj sajbermobinga ili "hepi slepinga", to jest napada na nepoznate, đake ili nastavnike koji se snimaju i onda kače na socijalne mreže.

"Nasilje među decom i mladima je u porastu", dodala je Velfl.

Izvor: tanjug