Postporođajna depresija pogađa i tate

Širok je spektar emocija koje muškarci doživljavaju na vest o trudnoći partnerke, od sreće, preko uzbuđenja, do nestrpljenja. Retko koji muškarac će priznati da je tužan, ali ta emocija je mnogo češća nego što mislimo, pokazuje istraživanje kanadskog Univerziteta Mekgil.

.

Svaki osmi muškarac pati od depresije i stanja neobjašnjive tuge i straha za vreme prve trudnoće supruge. Kod mnogih, ovo stanje se nastavlja i nakon porođaja, zbog čega je veoma važno uočiti ga na vreme. Među rizične grupe spadaju muškarci sa problemima u spavanju što je posebno važno jer ako se problemi ne uoče na vreme, velika je verovatnoća da se prodube budući da u prvih nekoliko godina od rođenja deteta, oba roditelja pate od nedostatka sna.

Poslednjih godina počelo je da se govori o postporođajnoj depresiji, ali ovo istraživanje pokazuje da kroz slične emocije mogu da prolaze i muškarci. Kod pripadnika jačeg pola, depresija se uglavnom sporije razvija. Dok se kod žena javlja odmah nakon rođenja deteta, kod muškaraca obično nastaje tri do šest meseci kasnije. Simptomi su klasični za depresiju, od gubitka apetita, tuge, osećaja besmisla, ali na bolest mogu ukazati i promene u ponašanju, poput opijanja, kockanja, pretrpavanja poslom, pa i ulaska u aferu.

Izvor: novosti