POGREŠNI SAVETI KOJE DOBIJAJU NOVOPEČENI RODITELJI: Pusti je da plače i drugi mitovi koje ne treba da slušate

Svi daju razne savete novopečenim roditeljima, a mnogi od tih su zapravo pogrešni i dovode do toga da se mame i tate loše osećaju.

Izvor: Yumama/N. Z.  |  
Foto: Motortion Films/Shutterstock
Foto: Motortion Films/Shutterstock
.

Kada dobijete bebu, uz nju ne dobijete i uputstvo za upotrebu – na vama je da je polako upoznajete i prepoznajete njene potrebe, ali za to vreme ćete gotovo sigurno čuti gomilu saveta od svoje okoline. Za neke savete ćete možda i pitati, ali većina će biti oni drugi, koje niti tražite niti želite.

Ruku na srce, ti saveti obično budu dobronamerni, ali bez obzira na dobru nameru, ponekad zbune novopečene roditelje, pa čak i učine da se loše osećaju.

Izdvajamo nekoliko najčešćih pogrešnih saveta i mitova koje roditelji novorođenčadi čuju.

1. Ne drži toliko bebu na rukama, razmazićeš je

Kada često mazite i držite svoju bebu u rukama, ona će imati poverenja da ćete se vi pojaviti kad god joj trebate, tako da one zbog toga zapravo nemaju potrebu da se "drže za vas" svake sekunde.

To što držite svoju bebu i odgovarate na njene potrebe je zapravo predivan način na koji pomažete detetu da upravlja svojim emocijama, da izgradi samopouzdanje, a smanuje se i rizik od nekih mentalnih problema u budućnosti.

Zato, ignorišite komentare tipa "ne navikavaj je na ruke" i uživajte u predivnim trenucima maženja i grljenja sa svojom bebom.

2. Pusti je da plače, naučiće sama da se smiri

Beba koju ostavite da plače verovatno će se u nekom trenutku smiriti sama, ali će se osećati veoma uznemireno što roditelji ne odgovaraju na njenu potrebu, piše britanski The Sun.

Takođe, bebe plaču u različito vreme, iz različitih razloga, i neke od njih plaču duže od drugih, zato nije pametno da upoređujete svoje dete sa drugima.

3. Sve bebe treba da prespavaju celu noć

Mališani imaju različite obrasce spavanja od odraslih i za njih je buđenje noću sasvim normalno, naročito u prvim mesecima. Neke bebe spavaju duže, druge se bude češće, ali je topao odgovor roditelja na buđenje bebe važan za stvaranje bliske veze između njih, kao i za njihov razvoj.

Možete da pokušate opet da uspavate bebu ljuljanjem, tihim pričanjem ili pevanjem. I imajte na umu da će i ta faza čestog buđenja proći.

4. Odmah ćete osetiti povezanost sa svojom bebom

Neki roditelji se zbog ovog uvreženog mišljenja osećaju loše ukoliko ne osete odmah tu vezu sa svojim detetom. Međutim, kod nekih je za to potrebno malo vremena, iz različitih razloga – prethodni pobačaji, mentalni problemi ili stres mogu da doprinesu tome, ali roditelji ne treba da osećaju krivicu.

Neke jednostavne stvari, poput maženja, kontakta kože o kožu, hranjenja, igranja sa bebom, pomoći će da izgradite vezu sa bebom. Budite strpljivi i dajte sebi vremena.

5. Loše je ako vam treba pauza od bebe

Briga o bebi može da bude veoma izazovna i naporna, posebno kada ste umorni. Zato, nema ništa loše u tome da potražite pomoć od bliskih ljudi, kako biste vi ugrabili pola sata vremena za sebe. Vi ćete se osećati bolje, beba će se za to vreme navikavati i povezivati sa tatom/bakom/dekom/tetkom, i polako će učiti da ćete se vi vratiti kada odete.

6. Treba da učinite da nestanu tužna osećanja

Kao i odraslima, i bebama je potrebno da izraze svoj osećaj tuge, neprijatnosti, nelagode, bola, baš kao i sreće i ushićenja. Ono što treba da uradite je da na bebin plač reagujete sa puno ljubavi i topline, da se ona uz vas oseća sigurno i na taj način će dete naučiti da je u redu da izražava svoje emocije, što je važno za njegov emocionalni razvoj.

7. Nešto radite pogrešno ako beba plače

Bebe plaču, to je njihov način komunikacije, one ne znaju drugačije. Roditelje to na početku strašno brine, ali vremenom postaju sve bolji u umirivanju deteta i prepoznavanju uzroka njegovog plača.

Za početak, imajte na umu da bebin plače ne znači da nešto radite pogrešno. Obratite pažnju na njen govor tela, izraze lica, zvuk plača jer će vam to pomoći da vremenom prepoznajete šta vam plakanjem poručuje.