Plehovi za pečenje NIKAKO NEMOJTE da stavljate u mašinu za pranje posuđa - desiće se nešto skroz neočekivano...

Plehovi za pečenje hrane su jedan od najčešće korištenih predmeta u svakoj kuhinji, a vrlo često, već posle kraće upotrebe, na njima možemo primetiti znakove oštećenja i pohabanosti. Ulje, hrana i masnoća mogu da se zalepe za metal, ostavljajući tamne mrlje i poluugljenisane ostatke koji prekrivaju delove posude.

Ilustracija Foto: Shchus/Shutterstock
Ilustracija Foto: Shchus/Shutterstock
.

U ovom uslučaju, upotreba mašine za pranje posuđa može biti štetna i često nedelotvorna, odnosno može pogoršati izgled posude tako što joj može promeniti boju, piše Express.

Stručnjak za čišćenje Marta Stivart, tvrdi da je to uzrokovano kombinacijom visoke temperature, sadržaja minerala u vodi i hemikalija koje se nalaze u tabletama namenjenih mašini za pranje sudova. Vremenom će metalno posuđe, posebno aluminijsko, izgledati još tamnije i prljavije, "musavije". Objasnila je da, ako se posude za pečenje ne očiste u potpunosti nakon upotrebe, zaostalo ulje i hrana dodatno će se zapeći na tiganju ili plehu prilikom sledećeg korišćenja.

Samo sapun i voda neće biti dovoljni da izribate tvrdokorne mrlje, pa Marta Stivart preporučuje kombinaciju sode bikarbone i vodikovog peroksida za čišćenje prljavštine i čađi.

Pomešajte jednu kašiku sode bikarbone sa dve kašike vodikovog peroksida i rasporedite po posudi za pečenje. Ostavite da odstoji dva sata i istrljajte vlažnim sunđerom.

Umesto vodikovog peroksida možete koristiti i obično jabukovo sirće, ali u tom slučaju ćete morati da promenite mere. Pola šoljice sode bikarbone pomešajte sa pola šolje sirćeta i stavite u prljavu posudu. Zatim, dodajte vrelu vodu. Najmanje 40 minuta mora da odstoji, pa potom ribanje.