Pet stvari koje nikada ne biste smeli da stavljate u mikrotalasnu

Mikrotalasna pećnica u milionima domova olakšava život. Međutim, stručnjaci upozoravaju da postoje određene stvari koje nikako ne bi trebalo da se zagrevaju u mikrotalasnoj. Pogledajte koje su to stvari.

.

1. MAJČINO MLEKO

Novorođenčad iz majčinog mleka dobijaju ključne agense koji se bore sa bakterijama. U jednom istraživanju, otkriveno je da se u majčinom mleku prilikom zagrevanja u mikrotalasnoj povećava rast ešerihije koli i to 18 puta više nego u mleku koje se zagrevalo van mikrotalasne.

Mleko koje se grejalo u mikrotalasnoj na nižim temperaturama imalo je smanjenu količinu izoenzima i takođe je podsticalo razmnožavanje bakterija opasnih po bebe.

2. BROKOLI

Brokoli se jako brzo greje, te nije ni čudo što se toliko koristi u mikrotalasnoj. Ali, svaki oblik kuvanja povrća ubija određenu količinu nutrijenata u njima. Kuvanje na pari je najbolje, iako se i tada gubi oko 11 posto antioksidanata iz brokolija. Međutim, kuvanjem brokolija u mikrotalasnoj sa malo vode gubi se i do 97 posto antioksidanasa.

3. ZAMRZNUTO VOĆE

Kupovina zamrznutog voća zapravo i nije toliko loše, jer se ono zamrzava kada je zrelo i tako se zadržavaju svi nutrijenti u njemu. Voće počinje da gubi svoja svojstva čim se ubere, te zato smrznuto voće može da ima i više vitamina i antioksidanasa u sebi od onog sveže ubranog, jer ono obično stoji u magacinima duže vreme.

Ruski naučnici su krajem sedamdesetih otrkili da se odmrzavanjem voća u mikrotalasnoj glukozid i galaktoza pretvaraju u kancerogene supstance. Takođe, ruski naučnici su u devedesetim otkrili i negativan uticaj mikrotalasne na imunitet.

Zato je zamrznuto voće najbolje otopiti u frižideru ili prosto na sobnoj temperaturi.

Sveže voće gubi na nutrijentima jer nekada predugo stoji u magacinima i na tezgama

4. ZAMRZNUTO MESO

Neke mikrotalasne se rotiraju, a neke ne, što može da dovede do neravnomernog kuvanja hrane. Zamrznuto meso je vrlo teško odmrznuti u mikrotalasnoj, jer mu treba dosta vremena, a često se dešava da krajevi postanu braon, dok sredina ostane zamrznuta.

Takođe, ako se meso odmah ne skuva po odmrzavanju, rizikujete razmnožavanje bakterija u njemu. Japanski istraživači su utvrdili da ako se meso kuva duže od 6 minuta u mikrotalasnoj, gubi veliku količinu vitamina B 12.

Najbolje je da ostavite mesto da se odmrzne u frižideru preko noći ili da se ispira pod vodom.

5. PLASTIČNE POSUDE

Držite plastiku podalje iz mikrotalasne. Kada grejete hranu u plastici, ona ispušta toksične hemikalije pravo u vašu hranu, a to može biti i kancerogeno. Hemikalije koje mogu da se ispuste iz plastike takođe se odnose i na plastične flašice u kojima se zagreva majčino mleko. Zato budite oprezni sa tim šta stavljate u mikrotalasnu.

Izvor: dnevno.rs