Pet načina kako da sprečite da blato, sneg i druge nečistoće uđu u vaš dom

Zimsko vreme mnogim ženama dodatno komplikuje održavanje čistoće u kući. Sneg, blato i druge nečistoće lako i brzo se raznose kroz ceo stan, a to je ono što nikako ne želite. Evo kako možete da sačuvate čistoću i uštedite vreme koje provodite održavajući higijenu vašeg doma.

Foto: Wirestock Creators / Shutterstock
Foto: Wirestock Creators / Shutterstock
.

Kako biste sačuvali zdravlje i uštedeli vreme i novac potrebno je da uvedete neka pravila i navedete ukućane da ih poštuju.

Stručnjaci savetuju da pomoću ovih pet načina možete da sprečite da vam blato, prljavština i sneg uđu u dom.

1. Obavezno izuvanje

- Kao majci dvoje dece, nisu mi nepoznate blatnjave cipele u kući. Zbog toga sam rano usvojila pravilo "skidaj cipele" kojeg se moja deca pridržavaju. Tako čim uđu unutra, odmah stavljaju cipele u za to predviđenu kutiju, a zatim nastavljaju s onim što su planirali da rade - kaže Laura Rejnoso, stručnjakinja uređenje doma.

2. Dodajte prostirke

- Budući da ne možemo da pobegnemo od svih oblika prljavštine, otkrila sam da je dodavanje otirača ili prostirki tik uz vrata idealno rešenje za hvatanje barem jednog dela nereda pre nego što se uđe u kuću - savetuje Rejnoso.

- Potražite običan tepih za ulazna vrata ili onaj s rebrastim dizajnom. To će pomoći da prljavština i vlaga ostanu u udubljenim kanalima kako se prljavština ne bi širili po unutrašnjosti kuće - dodaje Krista Endler, prodavačica u salonu nameštaja, piše 24sata.hr.

3. Nabavite otirač i metlu

Nikada nemojte da podcenite dobar otirač.

- Ispred vrata držim otirač za svakoga ko uđe u kuću. Jednostavni su, a mogu i da posluže i kao praznični dekor. Možete da ga zamenite svake sezone jer nije preskup - kaže Endler. U ormaru i hodniku držite čvrstu i kvalitetnu metlu kojom ćete pokupiti svu prljavštinu s ulaza.

4. Obratite pažnju na podove

Ako imate uslove najbolji način da sačuvate čistoću doma jeste da imate prostoriju kao što je mali hodnik ili predsoblje, u kojem ćete ostaviti obuću, a onda s vremena na vreme ukloniti nečistoću. Imajte na umu da je najbolje da pod bude od nekog izdržljivog materijala poput pločica, kako bi mogao da podnese vodu i druge nečistoće.

5. Napravite sami prostoriju za izuvanje

Većina ljudi ulazi u svoje domove ili kroz ulazna vrata ili kroz ulaz u garažu - ako koristite neke od njih, lako je napraviti improviziranu sobu za skidanje cipela.

- U garaži, ispred kuće ili u hodniku postavite prostirke za velike površine kako biste sprečili da prljavština uđe u kuću - predlaže Endler. Endler takođe preporučuje da postavite dovoljno polica kako bi se obuća mogla skloniti sa puta, ali da bude na dohvat ruke. Ormarići su takođe poželjni za kućne potrepštine, sportsku opremu i jakne i kapute.