Prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, čišćenje i dezinfekcija su ključni, ali postoje i drugi kulinarski saveznici koji zahtevaju posebnu pažnju. Stručnjak za čišćenje Robin Marfi otkriva šta bi to mogli biti.

Sundjeri

Koliko često menjate sundjere? Iako vam pomažu u čišćenju, takođe mogu širiti bakterije.

„Sundjeri su skloni razvoju bakterija zbog njihove porozne strukture i čestog kontakta s nečistoćama“, kaže Marfi i predlaže da menjate sundžere svake nedelje.

Daske za sečenje

Sirovo meso, povrće, hleb i druge namirnice dospevaju na dasku za sečenje, a prema Murphy, noževi koje koristite stvaraju na njima brazde koje brzo postaju leglo bakterija.

„Pravilo je dasku za sečenje zameniti barem jednom godišnje“, kaže ona.

Posude za led

Jeste li primetili da vam led ima pomalo čudan ukus? Marfi kaže da su razlog tome mirisi iz zamrzivača koji se upijaju u posudu i prenose na led, što može uticati na ukus leda.

Drveni pribor

Drvene kašike, kutlače i ostalo posuđe od drveta su poroznije od posuđa izrađenog od drugih materijala, pa je važno da ga zameniti ako nastanu pukotine ili ako zadržava jake mirise i mrlje koje ne mogu da se uklone.

Aparat za kafu

Mnogi ljudi odbacuju preporuke proizvođača o redovnom čišćenju aparata za kafu, ali ako to ne činite, u aparatu se nakupljaju kalcijum i plesan, kaže Marfi.

„Osim čišćenja spoljašnjeg dela aparata za kafu i korpe, nemojte da zanemarite čišćenje rezervoara za vodu, koji mnogi ne čiste dovoljno često“, dodaje za Best Life.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.