Ovo voće i povrće može da se uzgaja na terasi!

Ukoliko želite da uvek imate sveže voće i povrće treba da znate da neko možete da uzgajate i na vašoj terasi, a da to pritom nije nikakav bauk!

foto: Depositphotos
foto: Depositphotos
.

Zelena salata
Ako imate veliku žardinjeru na terasi, napunite je zemljom i već sada posejte u nju vašu omiljenu salatu. Salata voli mnogo sunca tokom proleća, a tokom letnjih vrućina možete da je premestiti u hlad da listovi ne bi uvenuli ili postali gorki.

Spanać
Isto kao i zelena salata, spanać se veoma lako uzgaja na terasi. Treba imati na umu da on veoma brzo “prerasta” i mora redovno da se bere, jedna žardinjera je sasvim dovoljna da zadovolji potrebe jedne porodice.

Čeri paradajz
Osim toga što je izuzetno korisna biljka, čeri paradajz je i dekorativan. Lako se gaji i prelepo izgleda na svakom balkonu. Uz malo nege i dobre sreće, veoma brzo ćete imati grozdove domaćeg čeri paradajza u čijem bogatom ukusu možete da uživate celo leto.

Blitva
Ako možete da gajite salatu i spanać na terasi, greh je da ne iskoristite još jednu žardinjeru i posadite blitvu. Blitva je izuzetno hranljiva biljka koja sadrži veliki nivo gvožđa, čak i više od spanaća.

Jagode
Jagode obožavaju viseće saksije. Možete da ih posadite i u isečenim kanisterima za vodu zapremine 5 litara, i od njih formirate zeleni zid na terasi. Jagode su višegodišnja biljka. Kada jednom oformite zeleni zid od jagoda, godinama ćete uživati u mirisnim i ukusnim plodovima.

Grašak
Grašak fantastično izgleda u visećim saksijama i lako se gaji. Odlično uspeva na terasama, ali zahteva svakodnevno zalivanje.

Krastavci
Lišće krastavaca podseća na lozicu koja se penje uz ogradu terase. Zahteva njegu u smislu redovnog zalivanja, ali i zaštite od bolesti. Međutim, plodovi koji se dobiju gajenjem ove biljke su odličan razlog da je ovo proleće i leto gajite na balkonu.

Izvor: banjalucke.com