Oplemenite svoj dom NESVAKIDAŠNJIM CVETOM: Svi su opčinjeni ovom biljkom, a LAKO SE GAJI

Pegava begonija je biljka koja na gornjoj strani zelenih listova ima nepravilne bele tačke, a ako malo bolje pogledate, primetićete da su bele tačke prošarane srebrnim, gotovo sjajnim šljokicama. Izgleda prelepo, zar ne?

Foto: PhilipYb Studio/Shutterstock
Foto: PhilipYb Studio/Shutterstock
.

Na donjoj strani velikih, sjajnih, glatkih i asimetričnih listova, tačkasta begonija je potpuno tamnocrvena, slična "calathea makoiana". Šareno cveće podseća na vruće egzotične zemlje, a kad grm ne cveta, krasi je divno lišće božanstvene boje.

Teško je pronaći fotogeničniji cvet, pa ne čudi što je brzo postao prava Instagram zvezda.

Pegava begonija cveta u "grozdovima" belih zvonastih cvetova sa žutim središtem od februara do aprila. Međutim, pošto je sobna biljka, mogla bi da vas iznenadi svojim cvetovima i u drugim mesecima. Ako ste se pitali da li cvetovi begonije miriše, odgovor je da ne, ali su estetski veoma lepi.

Briga o pegava begoniji

U prirodi, "begonia maculata" živi u senovitim predelima, ali u kućnim uslovima odgovara joj dosta indirektne svetlosti i blago vlažno zemljište. Biljka se zaliva jednom nedeljno sa oko 2-3 decilitra vode za saksiju prečnika 12 cm.

Važno: Pola sata nakon zalivanja izlijte višak vode iz ukrasne tegle kako biste sprečili truljenje korena.

Tlo u koje će se saditi tačkasta begonija treba da bude lagano, propusno i blago kiselo. Najbolje rešenje je pomešati zemlju sa šakom organskog komposta ili humusa i dve šake treseta, što će zakiseliti supstrat. Ne zaboravite na dobru drenažu - na dnu posude, u kojoj će rasti begonija, trebalo bi da bude sloj šljunka ili ekspandirane gline od pet centimetara.

Neophodno je naglasiti da je begonija otrovna ako se proguta, pa je čuvajte na uzvišenim mestima dalje od kućnih ljubimaca ili dece, piše 24Sedam.