Odeća vam ZAUDARA NA BUĐ I VLAGU kada je sušite u kući? Saveti stručnjaka će sprečiti ovu neprijatnost

Došli su hladniji dani i jedan od glavnih problema u domaćinstvu sada jeste svakako način sušenja odeće, odnosno osušena odeća nakon pranja miriše na vlagu i buđ.

Ilustracija Foto: Cozy Home/Shutterstock
Ilustracija Foto: Cozy Home/Shutterstock
.

Stručnjaci za čišćenje i održavanje higijene su objasnili zašto je to tako i dali predloge kako da se to izbegne.

Zašto vam odeća ima neprijatan miris? Bez obzira na to koliko je miris omekšivača jak, miris vlage je uzrokovan “zarobljenom” vlagom u odeći.

Ako nakon sušenja ostane malo vlage, odeća će da zaudara na vlažnost čak i kada se na kraju potpuno osuši. Miris će se posebno osetiti onda kada odeću složite i stavite u fioku ili ormar dok je još vlažna, a ostavljanje mokre odeće u mašini za veš predugo, takođe može da bude uzrok neprijatnog mirisa.

“Isto će se desiti i kada tek opranu odeću ostavite u mašini za sušenje veša, a niste je uključili. Vlaga i zatvoreni prostor recept su za miris buđi i vlage”, objasnio je stručnjak za čišćenje u “Clean House Fast”, Nik Elis, prenosi Express.

Još jedan čest uzrok vlažne odeće je sušenje u maloj ili slabo prozračenoj prostoriji. Stručnjaci tvrde da je važno da soba ima dobru ventilaciju, jer ako je u vazduhu previše vlage, odeća će mirisati na buđ.

Stručnjaci su podelili nekoliko saveta za održavanje svežeg mirisa odeće kada se suši u zatvorenom prostoru, a prvi je da vlažnu odeću odmah operete. Ističu da se za vlažnu odeću treba jednako isto pobrinuti kao i za suvu. Na primer, kupaći kostimi, peškiri ili trenerka koju ste juče nosili po kiši – treba da budu oprani odmah. To će sprečiti miris vlage.

Drugi savet je da koristite osveživač za vazduh. Budući da je loša ventilacija čest uzrok odeće neprijatnog mirisa, trebalo bi da koristite osveživač za vazduh, jer on uklanja višak vlage, što dodatno olakšava sušenje veša sprečava pojavu buđi.

Za one koji ne vole kućni osveživač za vazduh, mogu samo da otvore prozore kako bi poboljšali ventilaciju.

Treći savet je da smanjite količinu odeće koju stavljate u bubanj. Činjenica da je bolje da svu odeću operete u jednoj turi mašine, iako može da stane. Međutim, stručnjaci tvrde da je prepuna mašina za pranje veša može ostaviti odeću vlažnom, što značajno produžava vreme sušenja.