Odeća vam u ormaru "ZAUDARA" NA VLAGU? Neprijatan miris možete ukloniti uz pomoć ovih SAVETA!

Hladniji dani su uveliko došli i prinuđeni smo da odeću sušimo u kući, što dovodi do stvaranja vlage, a taj miris je teško kasnije “izbaciti” iz svog doma.

Izvor: Večernji.hr  |  
Ilustracija Foto: Alon Brik/Shutterstock
Ilustracija Foto: Alon Brik/Shutterstock
.

Stručnjaci za pranje odeće su podelili savete koji će vam pomoći da se rešite ovog neprijatnog mirisa i sprečiti njihovo ponovno stvaranje.

Kada perete odeću koja se oseća na vlagu, stručnjaci savetuju da uvek koristite vruću vodu. Ona neće ubiti plesni, ali će toplina pomoći da ispari, pa će se lakše ukloniti sa vaše odeće. Svakako, pre pranja odeće vrelom vodom, proverite deklaraciju na vašoj odeći, odnosno utvrdite da li ti komadi mogu izdržati pranje vrelom vodom.

Za uklanjanje vlage sa odeće, savetuje se i belo sirće, jer njegova kiselina neutralize alkalne mirise, što znači da vam može pomoći da ih se rešite na jeftin i jednostavan način. Sirće koristite tako što jednu njegovu šoljicu pomešate sa kantom tople vode i u dobijeno sredstvo utopite rizičnu odeću, najmanje sat vremena.

U slučajno da trenutno kod kuće nemate sirće, može vam pomoći i soda bikarbona. Dodajte četvrtinu do pola šoljice sode bikarbone u mašinu za pranje veša i uključite je na najvišu temperaturu, koju odeća dozvoljava. Soda bikarbona će uppity vlagu u vašoj odeći, zajedno sa neprijatnim mirisom.

Treće rešenje može biti i izbeljivač. Ali, on sme da se koristi samo na beloj odeći. Pomešajte vruću vodu i izbeljivač u razmeri 3:1, i u rastvor potopite odeću najmanje pola sata.

Nakon što ste uklonili miris vlage na odeći, postoje trikovi pomoću kojih ćete sprečiti njihovo ponovno pojavljivanje. Prvi savet jeste da nikada ne presavijajte odeću dok je još vlažna, nego sačekajte da se odeća potpuno osuši, tvrdi stručnjak za pranje odeće. Spremanje odeće dok je još vlažna, stvara se savršeno vlažno okruženje za razvoj plesni, što dovodi do neprijatnog mirisa vlage.

Redovno čišćenje ormana takođe može pomoći u sprečavanju vlažne odeće, jer je prepun ormar savršeno okruženje za formiranje plesni.

Ako primetite da vam je garderober prepun, možda je vreme za generalno čišćenje,

Takođe, miris vlage se može uvući u ormar zato što ne čistite često vašu mašinu za pranje odeće. Važno je da je čistite jednom mesečno, kako bi radila ispravno.