MAJSTOR otkrio: OVO NIKADA ne bi trebalo da perete u veš mašini!

Veš mašina je gotovo uvek jedan od najuključenijih uređaja bele tehnike. Bilo da imate malu decu ili živite sami, sigurno minimum tri puta nedeljno uključujete veš mašinu, ako ne i više.

Foto: Andrew Angelov/Shutterstock
Foto: Andrew Angelov/Shutterstock
.

Veš mašina ima svoj vek trajanja, i dok u nju može da stane skoro sve, ipak postoje određeni predmeti koji nikako ne bi trebalo da se peru u veš mašini, a posebno prostirke i tepisi iz kupatila.

Stručnjaci ističu da je problem u veličini bubnja koji su u modernim mašinama sve veći, pa samim tim Iako omogućavaju pranje većih količina veša u manje ciklusa, takve veš mašine mogu da se lako prenatrpaju i na taj način se trajno oštete njeni delovi, piše Žena.blic.

"Problem je u tome što prostirke iz kupatila upiju toliko vode da su na kraju teže mnogo više od težine za koju je mašina dizajnirana", rekao je za portal "Family Handyman" Skot Flint, stručnjak za kućne uređaje.

Moderne mašine imaju mnogo veću brzinu centrifuge od starijih modela- do 1200 okretaja u minuti, pa samim tim brže stvaraju veliku količinu sile s teškim predmetima, a povećana težina uništava mašinu.

Osim što nakupe veliku količinu vode prostirke za kupatilo imaju i gumeni podložak koji se tokom pranja pomalo raspada, a komadići gume mogu da začepe odvodnu cev, a pored toga mogu da unište još jedan važan deo mašine, a to je zadnji ležaj koji podržava bubanj, a koji najviše strada kod pranja teških prostirki i pojavljivanja velike centripetalne sile koju stvara ciklus centrifuge.

Tako da iako je naporno, ručno pranje staza i prostirki je ipak najbolje rešenje.