KOŽNE PATIKE, STVARI OD VUNE, KRAVATE: Ovo je spisak stvari koje NIKAKO ne treba prati u mašini za veš!

Pranje veša je uglavnom jednostavan postupak, ali uvek postoji mogućnost da napravite grešku i uništite neki od omiljenih odevnih predmeta vas ili nekog od članova vaše porodice. Kako do toga ne bi došlo pažljivo pročitajte, a potom primenit sledeće savete.

Neke stvari nikako ne smete prati u mašini za veš, foto: Rozhnovskaya Tanya/Shutterstock
Neke stvari nikako ne smete prati u mašini za veš, foto: Rozhnovskaya Tanya/Shutterstock
.

Stvari koje bi pažljivo trebali prati su:

Kupaći kostimi

Iako su kupaći kostimi dizajnirani da traju u vodi, nikada ih nemojte stavljati u mašinu za pranje veša. Mašinsko pranje može oštetiti bretele i postavu u njima. Uvek ih perite ručno.

Kožne patike i odeća

Neki delovi kožnih patika su spojeni lepkom, a pa ih voda i toplina mogu značajno oštetiti. Ukoliko imate platnene patike, bez straha ih možete prati na ovaj način. Mašina može iscepati ili naborati kožnu odeću.

Odeća napravljena od vune, kašmira ili baršuna

Uvek detaljno pročitajte šta piše na etiketi. Retki su predmeti napravljeni od vune i kašmira koji se mogu prati u mašini, ako ona nema za to predviđen program. Većinu treba tretirati nežno, odnosno prati ručno.

Grudnjaci

Grudnjake uvek perite ručno blagim deterdžentom ili šamponom za bebe. Stavite ih u hladnu vodu, sačekajte 20 minuta i isperite.

Kravate

Kravate se uglavnom prave od svile, a njihova struktura se može deformisati prilikom pranja u mašini, piše Klix.ba.

Jastuci i dušeci od čvrste pene

Centrifuga će uništiti jastuke, dušeke od čvrste pene i slične stvari. Radije napunite kadu toplom vodom, naspite deterdžent i ručno ih operite.

Tkanine uprljane zapaljivim tečnostima

Ukoliko je tkanina zaprljana motornim uljem, benzinom, jestivim uljem, razređivačem ili alkoholom, prvo je operite u kadi pa tek onda stavite u mašinu. Ako je mrlja tvrdokorna, upotrebite sredstvo za uklanjanje mrlja.