Kako da vaša PORODICA bude FUNKCIONALNA i SREĆNA: Šest jednostavnih pravila...

Poverenje, podrška, posvećenost i dobro isplaniran raspored obaveza i razbibrige, kao i emocijonalna sigurnost, ono su što je potrebno da bi jedna porodica dobro funkcionisala i bila srećna.

Ilustracija Foto: Nebojsa Tatomirov/Shutterstock
Ilustracija Foto: Nebojsa Tatomirov/Shutterstock
.

Odnosi unutar porodice, naročito sloga između majke i oca, ključ su porodične sreće! U složnu kuću sreća sama dolazi na vrata - kaže jedna narodna poslovica.

Mirno, bez vike i uvreda

Ukoliko dođe do nesuglasica, rešavajte ih mirno, uz otvoren razgovor, razumevanje i poštovanje druge strane. Pokušajte da ne podižete glas, da ne koristite ružne ni pogrdne reči. Uvek imajte na umu da nikako ne treba da povredite bilo kog člana svoje porodice, ni na koji način. Razgovarajte, problem ne treba da ostane nerešen, jer to je teret koji ćete nositi na plećima, a i deca će to osetiti, pa ćete time opteretiti i njih.

Ista pravila i ako ne živite zajedno

Čak i ukoliko oba roditelja ne žive zajedno, ukoliko je došlo do razvoda, porodica i dalje može biti srećna. I tada porodični odnosi mogu da se zasnivaju na vrednostima kao što su uzajamno poštovanje i razumevanje i treba da imaju usaglašene stavove po pitanju vaspitanja dece. To su stvari koje deci ulivaju sigurnost i pozitivno utiču na sreću.

Zajedno

Obaveze i brzi tempo kojim ih ispunjavamo često ne ostavljaju vremena za druženje. Važno je da roditelji i deca imaju bar jednu zajedničku aktivnost u kojoj svi učestvuju. Otac i majka bi trebalo da provode podjednako vremena sa decom, a najviše pozitivnog uticaja na porodične odnose imaju aktivnosti u kojima učestvujete svi. To je naročito važno ako deca imaju između 6 i 12 godina, kažu psiholozi. Smislite neku igru, jednom nedeljno idite u vožnju biciklom, idite zajedno na vežbe... Subota veče može da bude rezervisana za odlazak u bioskop ili kućno filmsko veče. Sami dogovori oko toga šta ćete gledati, šta ćete da grickate dok traje film učiniće da komunicirate, dogovarate se, pravite kompromise... Takođe, doneće smeh i radost u dom.

Slušajte decu, pa će i ona vas

Za decu je važno da znaju da ih slušate, da želite da čujete sve njihove probleme, ma koliko vam oni izgledali beznačajno i smešno. Deca imaju svoje strahove, dileme, brige... Pokušajte da sve to sagledate iz dečije perspektive. Dajte savet, budite ozbiljni dok vam sedmogodišnjak ili tinejdžerka pričaju o događajima u školi. Budite srećni što žele sa vama da podele mnogo toga. Ipak, dete ima pravo i na svoju privatnost i na svoje tajne, tada na snagu stupa poverenje. Važno je da vaše dete bude svesno da će u vama uvek naći podršku, a vi da budete sigurni da će ukoliko postoji problem, dete to otvoreno reći.

Pomozite drugima

Važno je da kao porodica budete odgovorni prema drugima, da kod dece izgradite osećaj da drugima treba pomagati. Zato naučite da dajete onima kojima je potrebno. Davanje ujedinjuje porodicu. Učestvujte, na primer, u humanitarnim šetnjama ili trčanju, budite volonteri, pa sa decom zajedno sadite drveće, uređujte bašte... Garderobu i igračke koje više ne koristite pakujte zajedno i planirajte odlazak u dečiji dom ili dom za odrasle kako biste poklonili stvari. Učite decu da budu humana, da misle na druge, da vole druge, piše informer.rs.

Družite se

Svoju porodičnu sreću i radost delite sa drugima. Negujte lepe i dobre odnose sa komšijama, prijateljima, širom rodbinom. Nađite vremena za druženje sa svima njima, održavajte kontakte. Veoma je važno da imate na koga da se oslonite u slučaju da ste suočeni sa problemima, a to se svakome dešava. Baka i deka su veoma važne figure u životu porodice. Deca koja provode više vremena sa bakama i dekama društvenija su, bolja u školi i pokazuju više brige za ostale. Bake će decu naučiti strpljenju, a roditelji su pod manjim stresom ukoliko znaju da se mogu osloniti na bake i deke.

Čuvajte tradiciju

Slavite slavu, rođendane, svoje i dečije, Novu godinu, Božić... Svaki korak oko planiranja je blagotvoran! Okupljanje prijatelja i porodice ili slavlje samo u krugu vaše male zajednice veoma je važno za očuvanje porodične sreće. Odmori, zimovanja ili letovanja, važan su segment porodične sreće. Nije važno kuda ćete otputovati, važno je da ste zajedno! Planiranje putovanja, sam put, upoznavanje novog mesta i ljudi, običaja, sve to blagotvorno deluje na porodične odnose.