Kako da vam kuća bude čista i bez čišćenja?

Ako baš i ne uživate u čišćenju, vreme koje provedete u sređivanju kuće može se činiti kao pravo mučenje.

Neka sve bude blistavo i čisto, foto: Depositphotos/zhudifeng
Neka sve bude blistavo i čisto, foto: Depositphotos/zhudifeng
.

Srećom, postoje i mali trikovi koji će vam pomoći da smanjite vreme i ulažete manje napora u čišćenje, a da vam kuća i dalje bude blistava. Predstavljamo vam nekoliko saveta.

Sve ima svoje mesto

Imajte na umu da svaka stvar u vašem domu ima svoje mesto. Organizujte se i potrudite se da je svaki put, nakon korišćenja, vratite na njeno mesto. Na taj način sprečićete nagomilavanje stvari i stvaranje nereda.

Rešite se nepotrebnih stvari

Ako posedujete manje stvari, imaćete i manje nereda. Rešite se svega što niste obukli ili obuli bar devet meseci. Uostalom, garderoba nije jedini “problem” – pogledajte kojih stvari treba da se rešite čim pre.

Izuvajte se

Izuvanje ispred kuće/stana može da bude i pomalo neobična praksa, ali ćete na taj način sprečiti unošenje prljavštine u kuću. Samim tim, nećete morati da usisavate i ribate svaki čas. I da, isto tako bilo bii poželjno i da očistite šape kućnim ljubimcima pre nego što ih pustite unutra.

Otirač

Postavite ispred ulaznih vrata otirač na kojem će gosti moći dobro da izbrišu cipele. Čak i ako su planirali da ih skinu, bolje je da ih dobro izbrišu, jer na taj način neće unositi prljavštinu, a vi nećete morati odmah da čistite.

Prozori

Prilikom provetravanja prostorija, pobrinite se da prozori ne ostaju predugo otvoreni, inače će po kući početi da se skuplja prašina.

Investirajte u ručni usisivač

Fantastična stvar koja će vam uštedeti vreme. Sada ne morate svaki put da palite veliki usisivač ili hvatate metlu da biste pokupili par mrvica ili dlaka. Investicija koja je veoma isplativa.

Kućni ljubimci

Pre nego što nabavite krznenog prijatelja, imajte na umu da su kućni ljubimci (posebno psi i mačke) i velika odgovornost. Dobro razmislite da li želite da se te odgovornosti i prihvatite. Ako još uvek niste spremni za čišćenje dlaka po celoj kući, onda nabavite kućnog ljubimca koji nema krzno, kao što je, na primer, ribica.

Obedujte na pravom mestu

Bitno je da imate jedno, određeno mesto na kojem ćete obedovati – kuhinja, trpezarija ili dnevni boravak – te da se “ceremonija” uvek obavlja na istom mestu. Takođe, nemojte raditi više stvari prilikom obeda, jer ćete (vrlo verovatno) zaprljati sve oko sebe, piše minimagazin.info.