Kako boja za beton može izmeniti izgled dvorišta?

Tokom zime sve više čeznemo za trenucima kada smo vreme provodili napolju, u svom dvorištu ili na terasi. Oplemenjeni ukrasnim biljem i sa udobnim baštenskim garniturama, vanjski prostori su katkada poput pravog kućnog raja. Mesta na kojima se opuštamo od naporne svakodnevice, čitamo knjigu, pijemo kafu, obedujemo, sunčamo se ili jednostavno uživamo s prijateljima. Stoga, valjalo bi ih što pre srediti kako bismo već s prvim toplijim danima mogli da uživamo u blagodetima koje pružaju.

PR
Ilustracija Foto: Artazum/Shutterstock
Ilustracija Foto: Artazum/Shutterstock
.

RAZIGRANOST ČULA

Boravak u prirodi pobuđuje sva naša čula. Miris cveća i pokošene trave, zvuci ptičica i pčela, pogled na zelenilo mestimično prošarano drugim bojama, nežnim ili upečatljivim, pirkanje vetra i milovanje sunca pružaju osećaje mira i spokoja. Da bismo u našoj oazi mogli udobno da boravimo čim stigne proleće, treba joj se na vreme posvetiti, najpre pripremanjem podnih obloga i baštenskog nameštaja.

I BETON JE DEKORATIVAN

Najčešći izbor podnih obloga u dvorištima jeste beton, prevashodno zbog lakoće održavanja i dugotrajnosti. Primarno siva boja, hladna i sterilna, može se zameniti nekom vedrijom ili toplijom korišćenjem boje za beton. Tako će se staze ili pod terase učiniti vrlo lepim estetskim detaljem, uklopivim sa baštenskim nameštajem i prirodnim okruženjem. Nijansiran beton učiniće celokupan enterijer prijatnijim, udahnjujući mu osvežavajući šarm, a sam će dobiti zaštitni sloj – postaće otporniji na atmosferske uticaje, mehanička opterećenja ili hemikalije. Može se kombinovati više boja za beton, svetlih ili tamnih, te podne obloge mogu biti i u boji trave ili u potpunom kontrastu. Igra boja postiže se i bojenjem pojedinih segmenata, linija ili ivičnjaka.

UDOBNOST PRIČINJAVA I BAŠTENSKI NAMEŠTAJ

Za potpuni ugođaj neophodno je pripremiti i baštenski nameštaj, koji u skladu sa ličnim ukusom i stilom, kao i prostornim mogućnostima može biti od različitih materijala – drveta, plastike, bambusa, metala, tkanine, pruća ili njihovih kombinacija. Baštenske garniture za sedenje, ljuljaške, ležaljke za sunčanje, suncobrani, te i specifični detalji poput spoljašnjih tepiha ili ukrasa bojama i dizajnom mogu biti vrlo lepo ukomponovani i sa nijansom betona, čineći jedinstvenu celinu i odraz unikatne estetike eksterijera.

BAŠTENSKE GARNITURE – NEZAOBILAZNI ELEMENTI

Najbitniji deo nameštaja za dvorište čine upravo baštenske garniture, zahvaljujući kojima dobijamo pravu spoljašnju dnevnu sobu. Najčešće su mobilne, lagane, uglavnom od plastike, koja može biti vrlo dekorativna, lakših metala ili drveta, dok su nalaze i one stalno pozicionirane, na primer od kovanog gvožđa. Stolovi upareni sa stolicama ili foteljama, pa i baštenskim dvosedima i trosedima, uglavnom su neutralnih boja, poput sive, bele, crne ili bež, svedenog ili stilskog dizajna, u modernističkom ili romantičnom duhu. Poseban karakter daju im detalji, poput podloga za sedenje ili jastuka, koji se svojim dezenom i šarama uklapaju i sa ostatkom eksterijera.

SPOJ DETALJA

Podne obloge neprimetno udahnjuju vizuelno obeležje dvorištu i tek kada se i njima posvetimo i uklopimo ih sa baštenskim nameštajem dobićemo kompaktan prostor. Nekada mala promena znači mnogo, pravo osveženje, te uzmimo boje za beton, promenimo raspored nameštaja, presvucimo jastuke, kupimo fenjere i naš prostor je spreman za uživanje. Ukrašen cvećem i lepim osvetljenjem nakon smiraja dana, postaće mesto kojem se ne može odoleti.