Jelena Đoković o razlici između tradicionalnog i svesnog roditeljstva: Roditelj mora da "odraste" da bi mogao da se prilagodi detetu

Jelena Đoković, supruga našeg najboljeg tenisera i direktorka fondacije „Novak Đoković“ gostovala je u „Jutru“ i objasnila razliku između tradicionalnog i svesnog roditeljstva i objasnila kako funkcioniše poseban način vaspitanja koji je dr Šafali Sabari detaljno koncipirala u svojim izlaganjima i panel diskusijama širom sveta.

Foto: Prva TV/Printscreen
Foto: Prva TV/Printscreen
.

Naime, Jelena se osvrnula na tradicionalni način vaspitanja, gde roditelji fizičkim kažnjavanjem dece pokušavaju da steknu autoritet. Međutim, to je prema njenom mišljenju pogrešno.

- U tradicionalnom roditeljstvu u srcu svega što radimo je dete. Mi pokušavamo da ga unapredimo, usmerimo na pravi put, te roditelji tu često koriste metode posramljivanja, nagrade i kazne, a nekad ga i telesno kažnjavaju", kaže Jelena.

Ona je pojasnila da svesno roditeljstvo stavlja u središte svega roditelja.

- Roditelj je taj koji mora da odraste, da bi bio u stanju da se prilagodi detetu, da može da mu odgovori i pomogne na pravi način. Bavi se svojim potrebama, emocijama i idealima. Mi učimo da nije naše da mi detetu kažemo ko on treba da bude, mi treba da otkrijemo ko smo da bismo dete izveli na pravi put.

Šta je sve Jelena pričala o roditeljstvu i načinu vaspitanja dr Šafali Sabari pogledajte u VIDEU koji sledi.