Fizička aktivnost ne prestaje u trudnoći

Žene koje su fizički aktivne i u formi lakše podnose trudnoću, stanje tela i duha je u jednom normalnom balansu koje dovodi do opšteg blagostanja i bebe i majke. Osim ako stanje majke drugačije ne zahteva, bavljenje sportom u trudnoći se i te kako preporučuje, i svaka trudnica bi trebalo da ga praktikuje.

PR
Fizička aktivnost ne prestaje u trudnoći, foto: Kamil Macniak/Shutterstock
Fizička aktivnost ne prestaje u trudnoći, foto: Kamil Macniak/Shutterstock
.

Redovnom fizičkom aktivnošću, beba dobija dovoljno potrebnog kiseonika kroz hranljive materije i sve ono što joj je neophodno za normalan rast i razvoj. Osim toga, održavanjem tela u formi tokom trudnoće, omogućava se održavanje normalne kilaže i linije tela, što je mnogim ženama danas i te kako važno. I treba da bude.

Trudnoća jeste dugo stanje, ali nije period u kome treba izgubiti sebe i zapostaviti svoje obaveze i prioritete.

Svaka trudnica je individua za sebe i svaka treba sebi da prilagodi program za vežbanje koji u datom momentu može da isprati. U prvom tromesečju se ne preporučuje da vežbe budu naporne i teške, agresivne i da zahtevaju određeno umaranje. U tom periodu se razvijaju svi vitalni organi deteta, i zato treba biti obazriv kada su napori u pitanju.

Na mnogim sajtovima mogu se pronaći vežbe za trudnice, koje su klasirane po trimestrima i to svakoj ženi može biti od koristi ako odluči da vežba kod kuće. Grupna vežbanja su možda još i zanimljivija, jer daju podstrek da se ne odustane.

Mnoga istaživanja su pokazala da žene koje u trudnoći redovno vežbaju imaju lakši i brži porođaj, a naučnici tvrde da fizička aktivnost donosi samo dobro i bebi i mami.

Sobni bicikl za vežbanje od kuće

S obzirom da je mnogim ženama opterećujuće da odlaze na grupna vežbanja u trudnoći, mnoge nemaju ni uslova za to, postoji rešenje koje se savršeno uklapa u celu priču vezanu za održavanje forme u trudnoći.

Njeno veličanstvo, sobni bicikl je tu da pomogne trudnicama da ostanu u formi i zadrže svoju vitku liniju do, a i posle porođaja. Verovale ili ne, dovoljno je dnevno izdvojiti oko 45 minuta za vožnju sobne bicikle, ne bi li se obezbedila dnevna potreba organizma za bavljenje fizičkom aktivnosčću.

Sobni bicikl je tu da pomogne trudnicama da ostanu u formi, foto: Ljupco Smokovski/Shutterstock
Sobni bicikl je tu da pomogne trudnicama da ostanu u formi, foto: Ljupco Smokovski/Shutterstock
.

Vežbajte onoliko koliko vam vaše telo dozvoljava, aktivnost umerenog intenziteta se klasira kao aktivnost koja vežba disanje i jako je važna kao priprema za porođaj. Najviše se vežba u periodu poslednja tri meseca, kada je porođaj sve bliži. Sobni bicikl može biti idelana spravica za ovakvu pripremu, jer na svom displeju ima podešavanja koja se tiču umerenog okretanja pedala, ali i onih koji to rade jako brzo.

Ono što trudnice jako često upražnjavaju tokom perioda od devet meseci su šetnje, duge i lagane, a opet jako zdrave i opuštajuće.

Šetanje u trudnoći. Umereno ili brzo, šta je preporučljivo?!

U principu, šetnja se u trudnoći i te kako savetuje, to je prvo na listi što će ginekolog preporučiti kao fizičku aktivnost.

Za spretnije dame, koje su se i pre trudnoće redovno bavile fizičkom aktivnošću, može se savetovati brzo hodanje, uz oprez do one granice do koje beba i telo dozvoljavaju.

Punije dame, treba svakodnevno da imaju rutinu šetanja, ali laganog opuštajućeg hoda kroz prirodu i neke krajeve koji su malo udaljeni od asfalta i gradskog zagađenja.

Šetnja utiče na stvaranje kondicije koja je preduslov za lakši porođaj, foto: Josep Suria/Shutterstock
Šetnja utiče na stvaranje kondicije koja je preduslov za lakši porođaj, foto: Josep Suria/Shutterstock
.

Bez obzira o kom mesecu trudnoće je reč, šetnja utiče na stvaranje kondicije koja je preduslov za lakši porođaj. Kada se tome pridoda boravak u prirodi, dobija se siguran recept za dobro raspoloženje, dobru energiju i što je najvažnije zdravu bebu.

Šetnja aktivira sve mišiće na telu, što omogućava bolji protok krvi i bolju cirkulaciju kroz celo telo. Ćelije se hrane kiseonikom, a to je veoma važno ako se uzme u obzir da beba od majke kupi sve ono što joj nedostaje i putem toga se hrani. Sat vremena dnevno, omogućiće svakoj trudnici da se na pravi način pripremi za porođaj, kako fizički, tako i psihički.

Zdravlje bebe se gradi od najranijih dana začeća

Ovo nije i ne treba da bude neka obična fraza koja samo prođe kroz uši jedne trudnice. U ovoj tvrdnji ima mnogo istine, a to nam najbolje mogu i dokazati same bebe kada dođu na svet. Povezanost između majke i deteta je toliko osetna od najranijih dana začeća, toliko da beba oseća svaku maminu promenu raspoloženja, svaki trenutak sreće ili tuge, ali oseća i to da li je telo opterećeno ili potpuno rekasirano.

Beba oseća svaki novi ukus koji mama unese u svoje telo, zato je izbalasirana ishrana jako važna kada je reč o zdravlju deteta, a i same majke u trudnoći. Rastimo zdravo od malih nogu, moto je svake žena koja čeka da se ostvari u ulozi majke.

Izbegavanje stresa u trudnoći je takođe dosta važno za zdravlje bebe i da se ona razvija bez većih problema.

Znači, ono što je preduslov da se jedna beba razvija i raste normalnim tokom, je državanje zdravstvenog stanja, izbalansirana ishrana, izbegavanje stresa i stresnih situacija, nekonzumiranje aklohola, cigareta i drugih opijata, i obavezna fizička aktivnost koja će trudnoću zaokružiti i dovesti do kraja, bez većih problema i poteškoća.

Redovna fizička aktivnost tokom trudnoće povećava i održava fizičku kondiciju, pomaže u kontroli telesne težine, smanjuje rizik od trudničkog dijabetesa kod gojaznih trudnica i drugih hroničnih oboljenja, i poboljšava psihičko blagostanje.

Samo umereno i pažljivo, kao i za sve ostalo kada je trudnoća u pitanju, i neće biti nikakvih problema.