DA LI ZNATE ŠTA JE GASLAJTING? Uz pomoć ova ČETIRI ZNAKA otkrijte da li postoji u vašoj vezi

Gaslajting je oblik emocionalnog zlostavljanja u kojem zlostavljač nastoji da na neki način izludi žrtvu kako bi ona počela da sumnja u sebe i svoju stvarnost.

Foto: Prostock-studio / Shutterstock
Foto: Prostock-studio / Shutterstock
.

Manipulatori se trude da žrtvu ubede da sve što rade rade za njihovo dobro. Osoba tada često počinje da preispituje sebe, svoja osećanja i događaje, kao i svoju percepciju sveta.

Kako prepoznati gaslajtnig?

Ovo su neke od rečenica koja zlostavljač često govori.

1. To se nikad nije dogodilo.

Osoba koja sprovodi gaslajting često želi da žrtva sumnja sama u sebi. Govori nešto uvredljivo, a onda poriče da se to ikada dogodilo, kaže psihoterapeutkinja i licencirana bračna savetnica, Tina B. Tesina. Tada žrtva počinje da preispituje svoje instinkte i sve se više oslanja na "stvarnost" koju stvara i kojom manipuliše zlostavljač. Time postaje sve više zavisna od njega.

2. Previše si osetljiva.

Ovo je fraza koju koriste zlostavljači kako bi umanjili negativna osećanja žrtve. Ako ipak žrtva pokuša da kaže da je povređena ili razočarana, zlostavljač je optužuje da pravi dramu bez razloga. Žrtva se čak oseća glupo i pokušava da se opravda. Nakon što nasilni partner poljulja žrtvno samopouzdanje sve je veća verovatnoća da će žrtva ostati u vezi sa zlostavljačem, piše Zadovoljna.hr.

3. Imaš jako loše pamćenje.

Još jedna uobičajena fraza koju koriste zlostavljači kako bi naterali žrtve da sumnjaju u sebe. Naravno, svakome može da se desi da u nekom trenutku ne mogu da se prisete nekih detalja, ali cilj nasilnog partnera je da dovede celokupno pamćenje žrtve u pitanje. Tada žrtva više i sama ne veruje u svoje shvatanje sveta, a zlostavljač dobija potpunu kontrolu nad njom.

4. Luda si, a i drugi misle to o tebi.

Zlostavljači mogu da nateraju svoju žrtvu da preispituje sopstveni razum. Takođe mogu da pokušaju da uvere i porodicu i prijatelje da je ona postala pshički labilna. Sve to rade kako bi njene tvrdnje doveli u pitanje. Ovo smanjuje verovatnoću da će i drugi da veruju u priče žrtve. Tako ih čini nepodobnom da se brine sama o sebi, pa je žrtva prinuđena da ostane uz zlostavljača.

Šta možete da uradite ako trpite gaslajting?

Ako ste prepoznali neki od ovih simptoma u svojoj vezi postoji nekoliko stvari koje treba da uradite kako biste izašli iz takvog odnosa.

Pre svega, fizički se distancirajte od partnera barem na neko vreme. Fizičko napuštanje situacije može da pomogne, a od koristiti mogu da budu i neke tehnike opuštanja kao što su duboko disanje.

Potom sačuvajte dokaze. Čuvajte dokaze o svojim iskustvima, vodite dnevnik, čuvajte e-poštu kako biste kasnije mogli da se osvrnete na njih i da se podsetite da ne treba da sumnjate u sebe.

Postavite granice. Granice govore drugima šta ste spremni da prihvatite u vezi. Jasno stavite do znanja da nećete dopustiti drugoj osobi da umanji značaj onog što želite da kažete.

Razgovarajte s prijateljem ili članom porodice o tome kroz šta prolazite. Oni mogu da vam pomognu da bolje sagledate situaciju u kojoj se nalazite.

Na kraju, prekinite vezu. Iako može biti teško, prekid veze s nekim ko vas dovoljno ne poštuje često je najučinkovitiji i jedini način da se prekine zlostavljanje.