Da li ste spremni da imate bebu?

Ukoliko razmišljate o proširenju porodice, sigurno vas muče brojna pitanja i dileme. Evo male pomoći kako da utvrdite da li ste spremni za bebu.

Ne postoji ništa na svetu što vas može više obradovati od činjenice da ćete na svet doneti novi život. Ipak, gajenje deteta je velika odgovornost i verovatno najveća promena koja će vam se desiti u životu.

Uloga roditelja zahteva potpunu posvećenost, svakog dana tokom celog života. Zbog toga, pre nego što se odlučite na ovaj veliki korak, preispitajte sve aspekte života i ponovite sebi više puta pitanje: "Da li je ovo pravi trenutak za bebu?"

Evo o čemu bi sve trebalo da vodite računa ukoliko razmišljate o proširenju porodice...

Karijera
Ne morate odustati od svog posla da biste imali porodicu, ali znajte da će vaša trudnoća uticati na određene promene na radnom mestu. Svakoj mami, nakon porođaja, potrebno je vreme da se psihički i fizički oporavi, nebitno koliko posao bio važan. Dete će svakako ostaviti posledice na vašu karijeru, te dobro razmislite da li ste spremni da posao, na jedan period, ostavite po strani.

Finansije
Odgajanje dece košta. Trenutno odricanje od posla dovešće i do toga da nemate prihode na koje ste navikli. Iz tog razloga možete se osetiti bespomoćno i nezadovoljno. Pelene, hrana i nameštaj za decu nisu jefitni, te pre odluke da zatrudnite, sa partnerom obavite razgovor u vezi sa finansijama.

Nedostatak sna

Na nekoliko godina se morate oprostiti od redovnog sna i odmornog života. Bebe se bude u pola noći i ustaju vrlo rano. Vi ćete na to morati da se naviknete, jer ste vi ti koji mališanima menjaju pelene i hrane ih.

Način života
Učestala druženja sa prijateljima i noćni provod postaće prošlost. Bebica mora biti sa vama gde god da se uputite, ukoliko ne nađete nekog dovoljno odgovornog ko vam s vremena na vreme može poslužiti kao pomoć.

Anksioznost prouzrokovana odvajanjem od deteta
Zaboravite na osećaj opuštenosti i smirenosti. Kada god se odvojite od svoje bebe misli će početi da vas proganjaju. Briga za ono do čega vam je najviše stalo biće konstantno prisutna.

Veza sa partnerom će se promeniti

Kada se porodica proširi, veza koju ste izgradili sa partnerom može pretrpeti određene promene. Ne zaboravite ni to da se, nakon porođaja, žene uglavnom osećaju umorno, nervozno i ne pokazuju zainteresovanost za sekusalne odnose.

Slobodno vreme
Ovaj pojam nakon rođenja deteta prestaje da postoji. Slobodno vreme postaju oni trenuci kada jedete, tuširate se ili raspremate kuću. Da li ste spremni na toliku žrtvu?

Ne postoji deo života na koji beba neće uticati. Ipak, vrlo mali broj ljudi se pokajao zbog odluke da se ostvari u ulozi roditelja. Budite sigurni da će osećaj konstantnog zamora nestati svaki put kada vas ta mala bića pogledaju i pruže vam iskreni osmeh.

Izvor: Made for mums/ yumama.com