DA LI STE MEĐU NJIMA: Roditelji koji imaju dobro vaspitanu i pristojinu decu rade s njima ovih pet stvari

Vaspitavanje dece nije jednostavna stvar. Roditelji se trude da svojim mališanima usade zdrave navike, lepe manire i ono što je najvažnije, da od njih naprave dobre ljude.

Foto: Monkey Business Images / Shutterstock
Foto: Monkey Business Images / Shutterstock
.

Evo šta je potrebno uraditi kako biste na kraju "dobili" dobro dete.

1. RODITELJI TREBA DA BUDU UZOR DECI

Iako niko nije savršen, nije loše imati na umu da deca upijaju informacije poput sunđera.Tokom godina u kojima se deca razvijaju oni roditelje posmatraju kao svoje uzore. Ako želite da odgajate dobro dete kao roditelji morate i sami biti takvi.

Ipak, to ne znači da moramo biti savršeni, da moramo imati odgovore na sva pitanja. To samo znači da treba da se uhvatimo u koštac sa svojim manama, da priznamo greške, da slušamo decu i da povežemo svoje vrednosti sa njihovim razumevanjem sveta.

2. DECI TREBA USADITI EMPATIJU

Iako je roditeljima često teško da shvate kako njihova deca percipiraju svet ono što svi treba da znaju jeste da njihova deca imaju iste emocije kao i oni. Ipak, ona ponekad nisu spremna lako da ih izraze. Vašim postupcima, brigom o drugim ljudima, iskazivanjem emocija i osećanja decu ćete naučiti da budu empatična.

Stručnjaci sa Harvarda savetuju roditeljima da empatiju pre svega pokažu prema svojoj deci, a na taj način će je i ona praktikovati prema drugim ljudima.

3. BRIGA O DRUGIMA JE VAŽNA

Kao odrasli ljudi ponekad moramo više da brinemo o ljudima iz svoje okoline. Briga o drugima je važan aspekt života. Važno je decu naučiti kako treba da se ponašaju sa ljudima iz svoje okoline. Uputite dete na to kako treba da se ponašaju u situacijama kada je neko verbalno ili fizički ugrožen, piše Miss7.

4. NAUČITI DECU DA PROCESUIRAJU SVOJE EMOCIJE

Ljutnja ili frustracija su emocije koje deca teško prihvataju. S toga, kada su uzrujana potrebna im je pomoć kako bi se izborila sa tim osećanjima. Ona deca koja to ne nauče često će reagovati burno, udaranjem, bacanjem stvari ili vrištanjem. Psiholozi sa Harvarda upozoravaju da je neophodno decu naučiti da je u redu imati neprijatna osećanja, a onda i kako da se nose s njima.

5. POHVALITE IH

Reči su jedno od glavnih "oružja" koje roditelji treba dobro da iskoriste u vaspitavanju svoje dece. Pohvale su ključne za odgajanje dobre dece. Kada dete uradi nešto dobro roditelji to treba da priznaju i da detetu daju pozitivan odgovor. Pohvalite ih kada su dobri, ohrabrite ih na tom putu. Ovu divnu naviku možete da primenite i na odraslim ljudima.