Četiri načina kako da pomognete detetu da izgradi SAMOPOUZDANJE: Pozabavite se njihovim mentalnim razvojem NA VREME

Početak školske godine donosi čitavoj porodici nove izazove u vidu prilagođavanja na nove obaveze, školske aktivnosti, drugove i sve drugo.

Foto: Roman Samborskyi/Shutterstock
Foto: Roman Samborskyi/Shutterstock
.

Ukoliko se vi susrećete sa periodom adaptacije ali i ako vaše dete već ima izgrađene radne obaveze međutim želite da radite na njegovom samopouzdanju naredni redovi vam mogu biti od koristi. U razgovoru sa psiholozima došli smo do zanimljivih saveta koje možete primenjivati u odnosu sa detetom i koji će im pomoći u svakodnevnici.

Psiholozi u razgovoru sa nama ističu da najpre treba prihvatiti dečiji karakter, zato što nije svako dete isto i nema želju za istim aktivnostima u kojima bi pratilo grupu vršnjaka. Kako bi dete razvilo samopouzdanje treba mu pomoći da spozna i zavoli svoj karakter, svoju individualnost i osobine koje ga krase i razlikuju od vršnjaka. Često se u društvu roditelji susreću sa mitom da dete nema samopouzdanje a zapravo je intravertno, zato je važno pratiti razvoj deteta kao celine i ostati podrška na ovom izazovnom putu.

Ohrabrujte dete

Kako bi dete napredovalo i osetilo da razumete proces kroz koji prolazi pre nego što postigne određene rezultate važno je ohrabrivanje. Prolazeći različite procese sa decom i ohrabrujući ga na putu do uspeha ono će se dodatno zbližiti sa vama i dokazaćete mu da razumete njegov svet. Deca često misle da roditelji vide samo rezultat i da su obaveze i zaduženja koje je dete imalo kako bi dostiglo cilj male, naspram obaveza odraslog čoveka. Istina je da je vama sada izuzetno lak kontrolni iz matematike (naprimer), ali pokažite detetu da razumete period u kom se trenutno nalazi uz produktivne reči poput ''Verujem u tebe".

Izbegavajte poređenja

Pokušajte da izbegnete poređenje sa drugom decom, ističu psiholozi. Svakako da im je jasno da roditelji žele svom detetu najbolje ali deca često poređenje svataju negativno i doživljavaju kao da ih se roditelji stide i da žele da imaju neko drugo dete pored sebe. Reči odraslih deca često preozbiljno shvate što može na duže staze napraviti problem sa samopouzdanjem. Savet psihologa je da se izbegavaju poređenja sa drugom decom van porodice ali i sa starijom i mlađom braćom i sestrama.

Uključite decu u svakodnevne aktivnosti

Jasno je da roditelji žele da uključe decu u aktivnosti u skladu sa afinitetom deteta poput različitih sekcija u školi, časova plivanja i drugih treninga. Istraživanja psihologa širom sveta pokazuju da je važno uključiti dete u svakodnevne kućne aktivnosti i aktivnosti porodice koje se obavljaju. To znači da možete dete uključiti u nedeljno održavanje kuće, prostiranje veša, odlazak u prodavnicu kako bi se osetilo vrednim u kolektivu što će se kasnije odraziti na njihovu samosvesnost i osećaj sopstvene vrednosti.

Na ovaj način dete gradi samopouzdanje i pritom stiče radne navike i upoznaje se sa poslovima u kući koji će mu biti neopohodni tokom života, piše Magazin Novosti.