CENE UDŽBENIKA ZA OSNOVCE - Koliko koštaju novi, a koliko polovni i šta je sve obavezno u nastavnom sistemu od 1. septembra?

Kupovina novih ili polovnih udžbenika predstavlja "udar" na finansije roditelja, a cene knjiga su raznovrsne. Kako bismo saznali jasno definisane cene knjiga, reporterka Prve televizije bila je u Kosovskoj ulici, poznatoj po prodaji udžbenika, i saznala je raspon cena.

Foto: Prva TV
Foto: Prva TV
.

Roditelji imaju pravo da plaćaju knjige od četiri do šest rata, ali je to ipak zahtevan finansijski poduhvat. Za udžbenike od prvog do četvrtog razreda osnove škole potrebno je izdvojiti od 9 000 do 10 000 dinara, dok od petog do osmog razreda, cena udžbenika ide čak i do 20 000 dinara.

Jedna od najjeftinijih stavki na ovom spisku je komplet lektira koji košta od 600 do 900 dinara, u zavisnosti od škole.

Kada je reč o kupovini polovnih knjiga, jedan udžbenik košta prosečno oko 500 dinara, što je skoro duplo manje od cene novog udžbenika.

Zbog čega su udžbenici za osnovce poskupeli, koliko koštaju sveske i ostali školski pribor i da li je nastavni program spreman za novu školsku godinu, pričao je direktor Osnovne škole "Kneginja Milica" i rukovodilac aktiva direktora osnovnih škola Novog Beograda Darko Eger u prilogu u nastavku: