Bapske priče kojima se "određuje" pol deteta

Zašto očevi padaju u depresiju nakon što dobiju dete. Dolazi li dečak ili devojčica? Bitno je da znamo, jer... treba na vreme da počnemo sa odabirom odeće i pripremanjem bebine sobe.

Šta li nosi - dečaka ili devojčicu, foto: Subbotina Anna/Shutterstock
Šta li nosi - dečaka ili devojčicu, foto: Subbotina Anna/Shutterstock
.

Znamo koliko je ponekad teško podneti nestrpljenje jer se ne reši baš uvek na prvom ultrazvuku pitanje - dečak ili devojčica.

Dok ne stigne stoprocentna potvrda, evo načina na koji se možete zabaviti predviđajući pol deteta.

Pokažite dlanove

Kada bi vas neko stojeći naspram vas zamolio da pokažete ruke – kako biste ih okrenuli? Dlanovi će otkriti dolazi li dečak ili devojčica. Ako ste dlanove okrenuli prema gore – čekate dečaka. A ako su dlanovi okrenuti prema dole, čekate devojčicu.

Akne

Ukoliko je za vas trudnoća novi pubertet, a koža puna akni, verovatno čekate devojčicu. Po pričama naših baka, one majkama kradu lepotu.

Kako kuca bebino srce?

Kada budete na pregledu kod ginekologa, a još uvek je rano za određivanje pola, pitajte ga za bebine otkucaje srca. Ako je više od 140 otkucaja po minuti – stiže devojčica. Ukoliko je broj otkucaja manji od 140, nosite.

Beli luk

Pojedite velike količine belog luka i čekajte reakcije ljudi iz vaše okoline. Nakon nekoliko sati, ako miris belog luka izlazi iz svih pora vaše kože, dečko je. Ako nema mirisa, devojčica je na putu.

Kineski kalendar rođenja

Kineski kalendar rođenja star je čak 700 godina i još uvek se koristi kako bi predvideli pol, bez pomoći doktora. Morate uneti koliko godina ste imali u trenutku začeća i mesec u kojem je dete začeto i dobićete odgovor. Može se koristiti i pre začeća ako baš želite devojčicu ili dečaka i tempirati datum.

Prsten tik iznad stomaka

Ovaj „test“ radi se tako što skinete burmu, zavežete je na konac i obesite tačno iznad stomaka. U kom smeru se prsten pomera? Ako se prsten pomara napred-nazad, rodićete malog dečaka. Ako se vrti u krug – čekate devojčicu.

Kako i šta sanjate?

Sanjali ste da ste rodili malu slatku devojčicu? Nije istina – rodićete dečaka. Ne shvatajte snove kao predviđanje jer kažu da ćete dobiti suprotno od onog što sanjate.

Kako da konačno i bez dileme saznate?

Jeste li znali da pol bebe sada možete da utvrdite već od 10. nedelje trudnoće?

I to pomoću samo jedne epruvete krvi majke.

Danas postoje nove, pouzdane metode kao opcija za određivanje pola mnogo pre ultrazvučnog pregleda.

To su genetski testovi iz krvi koji sa veoma velikom sigurnošću određuju potencijalno prisustvo Daunovog sindroma i drugih poremećaja na hromozomima.

Ovi testovi, pored toga, određuju i pol bebe na osnovu fragmenata DNK poreklom iz placente koji slobodno plivaju u krvi majke. Ovi testovi se nazivaju neinvazivni prenetalni testovi (NIPT) i rade se već od 10. nedelje trudnoće.

Pouzdanost NIPT testova je 99,9%.

Izvor: bebac.com