Ako idete na more sa decom, znajte da OVAJ VIRUS najviše vreba na letovanju! Šta treba konzumirati, a šta obavezno izbaciti iz ishrane?

Ne postoji vakcina protiv ovog virusa, niti za njega postoji neka adekvatna terapija.

.

Norovirusi su grupa veoma zaraznih virusa koji izazivaju stomačne probleme i sa kojima se možete suočiti u svim delovima sveta, a česta su pojava na odmoru.

Epidemije su posebno česte na velikim kruzerima, na kojima se u ograničenom prostoru nalazi i po nekoliko hiljada putnika i zaraza može veoma brzo da se raširi. Neretko se javljaju i u hotelima, a dovoljno je samo nekoliko dana da „devastiraju“ neko manje turističko mesto.

Virus se brzo širi, a možete ga dobiti u direktnom kontaktu sa obolelom osobom, konzumirajući kontaminiranu hranu i vodu, kao i dodirivanjem kontaminiranih površina (tanjiri, escajg).

Period inkubacije je kratak, između 12 i 48 časova. Simptomi kao što su povraćanje, dijareja, bolovi u stomaku, slabost i blaga temperatura se veoma brzo razvijaju i mogu da traju 2-3 dana. Najteža komplikacija je dehidratacija, koju izazivaju povraćanje i dijareja, i koja može biti blaga, ali u težim slučajevima, posebno kada se radi o maloj djeci ili starijim osobama, može doći i do težih oblika dehidratacije koji zahtevaju hospitalizaciju.

Ne postoji vakcina protiv norovirusa, niti se prepisuje neka posebna terapija. Izručito se ne preporučuje korišćenje antibiotika na svoju ruku, budući da se radi o virusnoj, a ne bakterijskoj infekciji. Najvažnije je održavati organizam hidriranim kako ne bi došlo do dehidratacije, piti dosta vode, instant supe, tečnosti sa elektrolitima i izbegavati tešku hranu. Preporučuje se odmor i ležanje, kao i izbegavanje kontakta sa drugima. Osobe obolele od norovirusa mogu biti zarazne i tri dana nakon prestanka tegoba.

Higijena je ključna za sprečavanje širenja norovirusa. To podrazumeva redovno temeljno pranje ruku sapunom, posebno nakon korišćenja toleta, pre jela i nakon korišćenja potecijalno kontaminiranih površina. U hotelima treba izbegavati dodirivanje kvaka, ručki, dugmića za lift, slavina, kao i gelendera na stepeništima, kao i kupanje u bazenima, piše cafe.ba.

Izbegavajte svježe neoljušteno voće, salate od svežeg lisnatog povrća, ali i ostrige. Ukoliko ste bolesni, ne pripremajte hranu za druge. Prilikom pripreme hrane, dobro operite i termički obradite sastojke, oljuštite sveže voće i pre pripreme takođe dobro operite ruke.

U putnoj apoteci trebalo bi da imate sredstvo za spuštanje temperature, probiotike koji će pomoći u što bržem regulisanju probave tokom oporavka i rastvor sa elektrolitima koji sprečava dehidrataciju organizma.

Za slučaj da ipak dođe do komplikacija, kao što je ozbiljnija dehidratacija koja zahteva ljekarsku pomoć, svakako bi trebalo da imate uplaćeno putno osiguranje, savetuje “Travel“ magazin.