Dom i porodica

Pre nego što dete ostavite samo kod kuće

Došao je trenutak da ostavite dete samo kod kuće, smatrate da će se "snaći" jer su se njegovi vršnjaci po tom pitanju već osamostalili. Ipak, to može da bude stresno iskustvo za jedne i za druge, pa bi bilo dobro da pripremite najmlađe na takve situacije, kako bi bili bezbedni i opušteni.
01.06.2015. - 12:41h

Prvo, dobro razmislite da li je vaše dete dovoljno zrelo da ostane samo kod kuće? Da li se plaši, da li zna šta da uradi ako nestane struja, neko nepoznat pozvoni na vrata ili se poseče dok sprema sendvič?

Kada odlučite da ga ostavite samog, stručnjaci savetuju da pričate sa detetom i pripremite ga na moguće situacije. Na primer, naučite ga kako da razgovara sa strancem koji zvoni na vrata, da ne ostavlja otključana vrata ako izađe iz kuće, čak ni na nekoliko minuta... A, pre svega, utanačite zajedno pravila ponašanja dok ste odsutni.

Recite najmlađima koje uređaje mogu da koriste, a koje ne smeju da diraju dok su sami, koje drugare mogu da pozovu da im prave društvo, u kojoj sobi smeju da se igraju, koje fioke ne smeju da otvaraju... Spisak je dugačak, ali je neophodno da "prođete" kroz sve stavke i obavezno ga zovite telefonom s vremena na vreme da proverite da li je sve u redu.

Izvor: novosti