Učinimo nauku atraktivnu u školama

Ovo je obrnuta situacija, ona kada đaci ocenjuju predavanje nastavnika. Donosimo vam pobednike..

.

Dvodnevna radionica “March in March”, u okviru EU projekta “Učinimo nauku atraktivnom u školama” za nastavnike iz cele Srbije, održana je sa velikim uspehom u Beogradu. Na radionici je učestvovalo 20 nastavnika izabranih na konkursu na koji je stiglo više od 120 prijava.

U obrnutoj situaciji, gde su đaci ocenjivali predavanja nastavnika, kao tri najbolje metodološke prakse  izabrane su: Irina Damnjanović iz privatne škole „Kreativno pero“ iz Beograda, Vladan Al Mladenović iz Udruženja fizičara „Omega“ iz Niša i Željana Radojičić Lukić iz OŠ „Milan Rakic“ iz Mionice. Oni će imati priliku da se takmiče sa najboljim evropskim projektima iz oblasti interaktivne nastave i tako dobiju šansu da upravo njihov pristup bude uveden u proces implementacije u školske programe na nivou Evrope.

Tokom prvog dana radionice za nastavnike "March in March" nastavnici su imali priliku da slušaju inspirativna predavanja i prezentacije: dr Zorane Kurbalije Novičić (Institut za biološka istraživanja, Univerzitet u Beogradu), Snežane Marković (Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja), Nade Stojičević (Ambasador za Srbiju- SCIENTIX), Doc. dr Olivera Toškovića (Laboratorija za eksperimentalnu psihologiju, Filozofski fakultet u Beogradu), Miloša Pešića (Istraživačka stanica Petnica), dr Aleksandre Nikolić (IMGGI, Univerzitet u Beogradu) i dr Stevana Jokića (Institut za nuklearne nauke Vinča).

Radionica je deo projekta MARCH (MAking science Real in sCHools), koji je finansiran od strane Evropske komisije u okviru Life Long Learning programa, a čiju implementaciju u Srbiji realizuje Festival nauke.

MARCH je okupio mrežu od 9 institucija (The British Council, British Science Association, Forum Democrit, Jungvornweg, Science on Society, Education Development Centre, Ciencia Viva, Centar za promociju nauke i umetnosti FENOMEN, Greek Ministry of Education)  iz 7 Evropskih zemalja (Velika Britanija, Grčka, Nemačka, Srbija, Litvanija, Bugarska i Portugalija).