Trudnoća bez stresa, porođaj bez straha

Svakog meseca u okviru Škole roditeljstva u DKC Majdan, formiraju se nove grupe budućih roditelja kojima se predstavljaju najznačajnije teme iz oblasti trudnoće i porođaja. Pored brojnih informacija o fiziologiji trudnoće i porođaja, trudnice i njihovi partneri mogu da se upoznaju i sa novim efikasnim tehnikama kojima se prevazilaze strahovi, stres, nervoza koji prate drugo stanje.

.

Nove tehnike koje se uče na ovim radionicama, preuzete su iz NLP-a i vingvejv (wingwave) koučinga, metoda koje se danas sve više primenjuju u radu na ličnom razvoju. Na radionici koja se bavi temom „Kako naši mentalni procesi funkcionišu“, budući roditelji mogu da saznaju šta tačno utiče na kreiranje straha, ali i stresa kada su trudnoća i porođaj u pitanju, i kako ovakva stanja i emocije utiču i na trudnicu i na bebu. Upravo to je i bio razlog da tim „Škole roditeljstva“ kreira poseban, napredni program pripreme za porođaj.

Smanjite nivo stresa i opustite se

Stres i strah su najčešći pratioci drugog stanja, a sa njima se ne suočava samo trudnica već i budući tata. Stres izazvan nekim spoljnim uticajima, ili kao posledica straha, izaziva razne promene u telu - ubrzano disanje, lupanje srca, ali i lučenje hormona stresa, kortizola, koji stiže i do bebe.
Upravo da bi se nivo stresa sveo na nivo podnošljivosti (na pozitivnu nulu) budući roditelji uče jednostavnu tehniku kojom iz negativnog stanja izazvanog stresom, strahom, ili nekom drugom emocijom, prelaze u pozitivno ili bar neutralno stanje. Cilj je da se redukuje stres i tako smanji njegov negativan uticaj na mamu i bebu.
Veoma je korisna i tehnika pomoću koje buduće mame uče da brzo i lako uđu u stanje relaksacije koje jako bitno u prvoj fazi porođaja, kada je potrebno štedeti kiseonik i snagu. To je stanje fizičke opuštenosti, slično onom pred ulazak u san. Tada se mišićni rad trudnice svodi na minimum, čime je njena potrošnja kiseonika smanjena, što je važno za bebu jer ga ona na taj način dobija više. Često se zaboravlja da je i beba aktivan učesnik u porođaju i da prolazi kroz sve kroz šta prolazi i mama. Kiseonik joj je neophodan da bi se što pre rodila i, naravno, bila vitalna.
Sve naučene tehnike se kasnije mogu primeniti u bilo kojoj životnoj situaciji, kao što je na primer priprema za važan sastanak, i slično.

Zamislite svoj porođaj kao film

Vizuelizacija je koristan alat koji se uspešno koristi u pripremi za porođaj. Kada se buduće mame kroz radionice psihofizičke pripreme, upoznaju sa tokom i fazama porođaja, kao i procedurama u porodilištu, one imaju veoma jasnu sliku kako će se porođaj zapravo odvijati. Tada je korisno da „kreiraju film“, tj. vizuelizuju svoj porođaj i primene sve naučene tehnike. Vizuelizacija i tehnike koje savladaju pomažu budućim mamama da uvide koliko je zapravo stvari pod njihovom kontrolom kada je porođaj u pitanju. Uvežbavanjem vizuelizacije jača se njihovo samopouzdanje, a kada stignu u porodilište imaju osećaj da im je sve poznato, efekat iznenađenja se svodi na minimum, čime se eliminiše strah. Sve to utiče da se na porođaju ponašaju tako da maksimalno iskoriste svoju snagu i imaju jasan fokus da je najvažnije da pomognu svojoj bebi da što pre i što lakše dođe na svet.

Sve o Škola roditeljstva Nada Lazić saznajte OVDE.