Zašto nije dobro bebe uspavljivati flašicom?

Stomatolozi ističu da, ako dete zaspi sa flašicom u ustima, mleko ostaje u bebinim ustima i zadržava se oko zuba, što dovodi do stvaranje karijesa.

.

Deca ponekad najlakše zaspu sa flašicom u ustima. Iako nam to olakšava situaciju i skraćuje vreme koje provodimo uspavljujući ih, takva praksa nije dobra za naše mališane.

Stomatolozi ističu da, ako dete zaspi sa flašicom u ustima, mleko ostaje u njegovim ustima pa se zadržava oko zuba, što podstiče stvaranje karijesa. To se događa zato što bakterije u ustima menjaju šećere iz mleka, soka ili čaja u kiseline koje kvare zube, najčešće gornje sekutiće.

Ako vam je dete već steklo tu naviku te ne želi da zaspi bez flašice, dajte mu je dok ga uspavljujete, ali je uzmite kada ga spuštate u krevetac i stavljate na spavanje. Ako je dete starije od šest meseci, možete da mu u flašicu pre spavanja stavite vodu, jer dete neretko ostvaruje povezanost sa flašicom kao predmetom, a ne sadržajem.

Rizik za kvarenje zuba raste i s dojenjem na zahtev, posebno ako dete spava s vama pa ga tako dojite više puta u toku noći. Ako dete često sisa, njegovi zubi će biti konstantno izloženi šećeru iz vašeg mleka. Kako biste sprečili kvarenje, obrišite detetu zube više puta dnevno i pre spavanja, piše Index.hr.