Važnije je od skupih igračaka, a besplatno je

Jesu li deca srećna kada dobijaju gomile slatkiša ili igračaka, ili kada im dopustite da rade šta hoće?

Ilustracija, foto: Depositphotos/AllaSerebrina
Ilustracija, foto: Depositphotos/AllaSerebrina
.

Ništa ne može usrećiti dete kao roditeljska pažnja. Zato je potrebno na vreme da se zapitate šta usrećuje dete. Dete voli da dobija priznanje za svaki poduhvat koji je ostvarilo.

Ono želi da vi vidite ono što je napravilo i zato uvek nađite vremena da odete s njim do mesta "podviga" i pohvalite ga. Roditelji koji odaju priznanje svakom uspehu i trudu svog mališana, čine ga srećnim i pozitivno utiču na jačanje njegovog samopouzdanja.

Šta kažu psiholozi

Psiholozi naglašavaju da, ukoliko roditelj želi da ima dobro dete, mora da mu pruža neprestanu podršku, a to se postiže pohvalama, pažnjom i nagradom.

Trik nije u kritikovanju onog što je dete loše uradilo, već u pohvali i nagrađivanju zbog onih stvari koje je uradilo kako treba.

Međutim, nagrađivanje nije kupovina skupih poklona, već lepa reč ili poljubac. Ne postoji dete koje nije radoznalo. Apsolutno svako dete istražuje, doživljava nove i uzbudljive stvari. Da biste to postigli dovoljno je da ga odvedete u park i pokažete mu sve što je tamo.

Postavite pravila

Možda zvuči neobično, ali deca vole da im roditelji postave određena pravila. Ako detetu kažete da mora da opere ruke nakon igre, onda budite dosledni i vratite ga u kupatilo svaki put kada posumnjate da to nije uradilo.

Ako zahtevate da pospremi igračke, onda i vi operite posuđe odmah nakon ručka, jer ćete tako pokazati detetu primer jednog jednostavnog pravila.

Izvor: novosti