Dom i porodica

Tragovi farbe za kosu, dečje bojice na zidu, pegla... Ove fleke najlakše uklanja pasta za zube!

Pasta za zube je vaš idealan saveznik u otklanjanju fleka, tako da možete brzo i jednostavno ukloniti razne vrste mrlja u svom domu.

28.07.2020. - 13:00h
Neće smo vaši zubi biti blistavo beli!
Neće smo vaši zubi biti blistavo beli!foto: Depositephotos/merznatalia

1. Protiv mrlja od boje za kosu
Kod kućnog farbanja kose pasta za zube može da bude vrlo korisna. Nanesite malo paste na pamučnu krpu i njom istrljajte mrlje od boje na koži. Ukoliko želite pak da sprečite stvaranje mrlja, pre bojenja, namažite kožu oko rubova kose i krenite s farbanjem. Pasta za zube napraviće podlogu na koži i sprečiti upijanje boje i stvaranje mrlja.

2. Za brisanje fleka na zidu
Svaki roditelj veoma dobro zna kako to izgleda kada mališani svoju kreativnost s kredom ili bojicama pokažu na zidu, a isto važi i za tragove od cipela. I u ovom slučaju pasta za zube će rešiti problem. Nanesite malo paste na pamučnu krpu ili mekanu četkicu i istrljajte mrlje na zidu. Pasta će ukloniti ružne tragove.

3. Protiv mrlja na metalu
Pasta za zube sadrži kiseline koje efikasno čiste razne vrste metala poput inoksa, hroma, nerđajučeg čelika i srebra, te mogu da im vrate sjaj. Na pamučnu krpicu ili staru četkicu za zube stavite pastu i lagano istrljajte metalnu površinu. Ostavite da odstoji desetak sekundi ili dok se ne osuši te isperite vodom i prebrišite suvom krpom.

4. Za čišćenje pegle
Mrlje koje se stvaraju na površini pegle mogu da ostave tragove i na vašoj odeći i trajno da oštete tkaninu. Kako biste se brzo i lako rešili tvrdokornih mrlja upotrebite čaroliju paste za zube. Na dno hladne ploče za peglanje nanesite pastu za zube, a po potrebi dodajte i par kapi vode. Ostavite desetak sekundi te starom četkicom za zube ili sunđerom za sudove istrljajte mrlje.

5. Za čišćenje gume na patikama
Na novim patikama, već nakon prvog nošenja primetićete tragove prljavštine, posebno ako imaju beli gumeni rub. I u ovom slučaju pasta za zube je vaš najverniji saveznik protiv mrlja. Nanesite malo paste na staru četkicu za zube i njom istrljajte đon patike. Vlažnom krpicom obrišite pastu i mrlje će nestati, piše radiosarajevo.ba.